123 123 123 Девет години. Толкова прекара в сън Delta

...
123 123 123 Девет години. Толкова прекара в сън Delta
Коментари Харесай

Девет години и 120 млн. евро по-късно

123 123 123 Девет години. Толкова прекара в сън Delta Planet Mall. Проектът беше замразен през 2010 година от полската GTC (Globe Trade Center), откакто стигна до акт 15. Като причина бяха посочени рецесията и насищането на пазара във Варна с търговски площи в молове. Малко по-късно GTC бе принудена да се раздели с част от активите си. Така полузавършената постройка, в която по данни на вложителя ѝ бяха вложени към 90 млн. евро, остана затворена.

Първоначално промотиран като Galleria Varna, молът беше продаден през 2015 година на " АП инвестмънтс " на Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник " и Петър Дудоленски. Сумата, за която се говореше на пазара тогава, беше към 20 млн. евро.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В края на март 2019 година " АП инвестмънтс " най-сетне откриха " приспания " Delta Planet Mall. Новото име се дължи на новия им сътрудник. През 2017 година сръбската Delta Real Estate на Мирослав Мишкович закупи половината от актива против към 25 млн. лева С името Delta Planet са известни и останалите огромни търговски центрове от групата му.

В България Мишкович е прочут като един от краткотрайните притежатели на тогавашната верига супермаркети " Пикадили ". Нейното разширение в страната стартира също от Варна, само че няколко години откакто я закупи, Мишкович продаде веригата на белгийската " Далез " (Delhaize).

Болница или мол

Първоначалните проекти на Ангелов, Дудоленски и Мишкович бяха половината от постройката на недостроения мол да бъде превърната в болница. По неофициална информация диалози в тази посока са водени с турската Acibadem, само че до сполучливото им завършване по този начин и не се стигна. Така съживяването на имотния пазар в сегмента на моловете, както и растящото ползване през последните години очевидно са реанимирали плана за нов търговски център.

" Във Варна несъмнено има място за нов търговски център, сподели преди време за " Капитал " изпълнителният шеф на Delta Real Estate Зорана Ждрале Бурлич. За разлика от София, където пазарът е претъпкан, данните за Варна демонстрират, че в града има незадоволително предложение във връзка с квадратните метри площи в търговски центрове по отношение на броя на популацията. "

Що е то " ритейлтейнмънт "

Според мениджъра на мола Алекс Линчев в началото избраната за май 2018 година дата за разкриване е била отсрочена, с цел да се осъвремени интериорът, тъй че постройката да включва повече площи за занимания. Това е част от концепцията на мола, който ще заложи на така наречен ритейлтейнмънт – композиция от извършване на покупки, интерактивен съвременен интериор и просторни интегрирани развлекателни зони. Една от тях ще бъде разположеният на 1500 кв.м космически център с 3D и графичен мапинг, стена за катерене и дребен амфитеатър.

" Общата повърхност на комерсиалния център е 111 хиляди кв.м, от които за търговия са предопределени към 40 хиляди кв.м, ситуирани на четири равнища. Две от тях са партерни и следват естествената денивелация на терена. Трите етажа на подземния паркинг обезпечават 1400 места.

Местоположението е стратегическо. Това е първият търговско-развлекателен център на влизане във Варна от автомагистрала " Хемус ". Освен това той се намира на кръстовището на бул. " Сливница " и " Република " - в гъсто обитаем регион, който също така се характеризира и с много интензивно ново строителство на жилища.

Още 10%

Малко повече от месец след откриването съгласно данните, предоставени на " Капитал Градове ", към 90% от комерсиалните площи са към този момент контрактувани, а в 75% от тях са отворени магазини. Останалата част от наемателите се чака да бъдат привлечени в границите на една година.

Две от марките, които се оферират в Delta Planet, са нови за българския пазар, а други осемнадесет за пръв път са показани във Варна. Дебюта си в търговски център във Варна вършат и кафе веригите Starbucks и Costa.

В мола е оборудван и най-големият кинокомплекс от веригата Cinema City отвън София. Той е с 12 зали, една от които - единствената към този момент във Варна, която предлага така наречен 4DX прожекции. Колко коства
В отговор до " Капитал Градове " вложителите разясняват, че общата сума за придобиването, довършването и оборудването на Delta Planet възлиза на към 120 млн. евро. В това сигурно влизат изхарчените от полската компания 90 млн. евро. Справка в Търговския указател демонстрира, че близо 22 млн. евро са обезпечени от новите притежатели със заем от Уникредит Булбанк. Те служат за довеждане докрай, като поръчителство по заема е заложен самият мол, а схемата на изплащането му обгръща интервал от 5 плюс 5 години. Останалите 8 млн. евро очевидно са лични средства на притежателите. Петият? Не, третият
Трудният пазар на варненски молове

Delta Planet Mall е последният от общо пет, открити във Варна до този миг. Реално обаче той ще бъде третият подобен център. Двата работещи са Grand Mall на израелската Orchid Developments Group и " Мол Варна ", който през 2017 година бе продаден от Raiffeisen на немската Kronberg International. Съдбата на другите два варненски мола обаче бе по-различна.

Собствениците на впечатляващия с архитектурата си " Варна тауърс " Мартин Згурев и Антонио Бухтияров и до този миг не престават да търсят безрезултатно клиент за него. По тяхна информация в плана, който с изключение на комерсиална повърхност включва и две офис кули, са вложени над 50 млн. евро.

Четвъртият - " Пфое мол ", който е благосъстоятелност на свързваната с някогашния зам.-кмет на Варна Венелин Жечев " Люк " АДСИЦ, откри още по-изненадващо решение. След като стана ясно, че е зле планиран и затова нефункционален, през 2011 година със скандално решение на Общинския съвет във Варна част от постройката бе сменена за четири строителни терена плюс доплащане от близо 2.6 млн. лева В добитите някогашни търговски площи трябваше да бъде пренесена администрацията на градския регион " Младост ". Единственият печеливш от договорката обаче се оказа " Люк " АДСИЦ, защото пари за реконструкцията на пространствата не са обезпечени и до този миг.

На този декор новият мениджмънт на Delta Planet ще е изправен пред рисков пазар. Ръководството обаче не счита по този начин. На въпрос дали това е рискова инвестиция оттова дадоха отговор: " В годината, в която Варна регистрира над 20% растеж в броя на туристите и връщането на интереса на международни вложители, " Делта холдинг " и " АП инвестмънт " избират да отворят най-големия новооткриващ се търговско-развлекателен център в отговор на икономическото възкръсване на българския Североизток. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР