123 123 123 © Andrew Kelly След като изследвания от

...
123 123 123 © Andrew Kelly След като изследвания от
Коментари Харесай

Болните от коронавирус в САЩ: Хора в активна възраст са почти половината от тежките случаи

123 123 123 © Andrew Kelly След като проучвания от Китай и Италия демонстрираха, че коронавирусът е изключително рисков за възрастовата група над 65 години, хората в дейна възраст (30-50 г) и още по-младите, като че ли започнаха да гледат на болестта с известно неуважение. Медиите в Съединени американски щати, където ограниченията за битка със болестта на федерално равнище към момента не са толкоз затегнати, всеобщо сигнализират, че на доста места в страната, даже в най-засегнатите щати като Ню Йорк и Вашингтон, купонът продължава с цялостна мощ за по-младите хора.

За това оказва помощ и фактът, че както държавни представители, по този начин и чиновници на здравните управляващи постоянно акцентират, че общественото обществено разграничаване е изключително значимо за възрастните хора. Първите по-подробни данни от Съединени американски щати, както и данни от Европа обаче демонстрират друго.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC) разгласява първия си малко по-подробен отчет, основан на 4226 случая, в това число 19 деца, регистрирани в интервала от 12 февруари до 16 март.
Както в Китай, Италия и други места, без изненада и тук най-високият % на тежки и смъртни случaи е измежду възрастните хора. Смъртността е най-висока при тези над 85-годишна възраст, а в групата сред 20 и 54 години жертвите са по-малко от един %.

По-подробен взор с извадка от 508 приети в болница пациенти обаче разкрива, че 38% от настанените в лечебни заведения са на възраст сред 20 и 54 години, а 45% са под 65 години. Това значи, че те са имали задоволително тежки признаци, с цел да се наложи да влязат в болница. Също по този начин единствено 53% от тези в интензивните отделения са над 65 години.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Тези предварителни данни демонстрират, че тежко развиване на ковид, водещо до хоспитализация, в това число банкет в интензивно поделение, може да засегне съвсем по равно всички хора над 20 години ", споделя Дебора Биркс, координатор на националната група за ковид към Белия дом, представена от CNN. Тя предизвестява, че изключително по-младите генерации не одобряват вируса съществено и е допустимо да има " несъразмерен брой инфекции измежду тази група ". " Има притеснителни данни и от Франция, и от Италия за младежи, които се разболяват съществено до доста тежко и имат потребност от интензивно лекуване ", прибавя тя.

По-рано през седмицата седмица формалният представител на френското министерство на опазването на здравето Жером Саломон също сподели, че половината от сред 300 и 400 пациенти, лекувани в интензивните отделения в Париж, са под 65 години. Половината пациенти в отделенията за интензивно лекуване в Холандия също са по-млади от 50 години съгласно данни, показани от здавни чиновници на страната по време на семинар на експертите за интензивно лекуване предходната седмица, написа Washington Post.

Доста по-обнадеждаващи са новините за децата под 19 година от данните в Съединени американски щати, като там доминират леките болести и съвсем няма хоспитализации. Подобни са данните и от няколко изледвания в Китай.

За страдание за момента данните от Съединени американски щати са много непълни, няма и информация за здравния статус на пациентите преди да се заразят с Covid-19 - дали по-силно засегнатите от заболяването млади пациенти страдат и от други болести, в това число скрити и недиагностицирани, които могат да ги създадат по-уязвими.
Антъни С. Фоучи, началник на Националния институт по алергология и инфекциозни болести на Съединени американски щати, разяснява пред CNN в сряда вечер, че в действителност в част от случаите става дума за хора с към този момент съществуващи здравни проблеми. Но надалеч не за всички случаи.

" Не става въпрос единствено за възрастните хора с хронични болести ", споделя и Стивън Морз, професор по епидемиология в Колумбийския университет, пред The New York Times. По думите му всички над 20 г би трябвало да бъдат деликатни, даже в случай че считат, че са млади и здрави.

Така че като цяло известието е: единствено тъй като сте на възраст под 50 или под 65 години не значи, че не сте под сериозен риск и с общественото разграничаване би трябвало да е приоритет номер едно за всички, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.

В последните три дни случаите в Съединени американски щати порастват остро с към 70% на денонощие и все още (20 март, 15:00 ч) в страната има над 14 300 заболели и над 210 умряли (виж графиките) Най-голямо е огнището в щата Ню Йорк с над 5700 случая, следван от Вашингтон и Калифорния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР