1217 л. ракия, 6350 л. спирт и общо 304 950

...
1217 л. ракия, 6350 л. спирт и общо 304 950
Коментари Харесай

Над 312 хил. литра алкохолни продукта бяха иззети при проверки

1217 л. ракия, 6350 л. алкохол и общо 304 950 л. вино и суровина за производството му в нарушаване на Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС). Това откриха митнически чиновници при поредност инспекции на данъчни хранилища и нерегистрирани обекти за произвеждане и депозиране на алкохол, оповестиха от пресцентъра на Агенция "Митници ".

В интервала 23-24.10.2017 година, митническа мобилна група е направила инспекция на производител на алкохолни артикули в региона в Софийска област. Проверени са и двата данъчни склада, благосъстоятелност на едно и също юридическо лице. Установено е неточно водене на дневниците за складови наличия, като са открити 304 950 л. вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите, и съставляват надлежно липса или остатък.

В склада, притежаващ лиценз за произвеждане и депозиране на етилов алкохол, междинни артикули и вино, е установена липса на 1258 л. бяло вино, което е попадало в дневника за складовата наличност, само че физически не е намерено в склада. Във втория склад - за произвеждане и депозиране на виновност, митническите чиновници са установили неналичия на други 125 451 л. алено вино, както и са открити 159 615 л. бяло вино и 18 626 л. гроздова отплата, които не са били заведени в дневника, само че са се намирали в обекта. От всички от всички съдове, работата по случая продължава, с цел да се откри на какво се дължат установените неналичия и остатъци.

Разминаването сред дневника за складовата наличност и физическите размери на първични материали, като гроздовата отплата и алкохолни артикули, даже такива с нулева акцизна ставка каквото е виното, крият риск от нерегламентираната им преправка до междинни артикули или етилов алкохол, за които към този момент се дължи данък.

Продължават и инспекциите на Агенция „ Митници " по линия на незаконното произвеждане и разпространяване на алкохол. Задържани са над 6000 литра алкохол. И в двата случая не са показани документи, удостоверяващи заплащането, начисляването или обезпечаването на дължимия данък по Закона за акцизите и данъчните хранилища /ЗАДС/.

На 25.09.2017 година митнически чиновници на Митница Пловдив, със съдействието на чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, правят инспекция в частен парцел в село Катуница. В товарното помещение на микробус, паркиран в двора на парцела, е открит еднотонен пластмасов съд, цялостен с безцветна течност с аромат на етилов алкохол. При премерване на течността с денситометър е открито алкохолно наличие - 96,4 % vol. Общото количество арестуван алкохол е 1000 литра. Алкохолът е конфискуван и са взети проби за лабораторен разбор. Задържан е и товарния микробус, послужил като средство за осъществяване на нарушаването. По случая ще бъде формирано административнонаказателно произвеждане.

5350 литра са арестувани при инспекция на митница Столична, също на 25.10.2017 година, в региона на Радомир. 1175 литра от общото количество са открити в хранилище в частен парцел, а останалите 4150 литра в товарен автомобил. При инспекцията, осъществена със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи, са открити и 84 240 къса /4212 кутии/ цигари, без бандерол за заплатен данък в Република България.

1217 л. ракия са арестувани от митническите чиновници, в интервала 24-27.10.2017 година, при поредност от инспекции из цялата страна, в това число такива свързани с регистрирани, дерегистрирани и незаконни „ казани ".

На 27.10.2017 година, две митнически мобилни групи, с присъединяване на ОД на Министерство на вътрешните работи - бранш „ Икономическа полиция ", правят инспекция в град Бяла Черква, общ. Павликени. В мазето на частен парцел митническите и полицейските чиновници са открили, че се съхраняват общо 311 литра течност с аромат на етилов алкохол и с алкохолно наличие 47 % vol, разпределени в ПВЦ туби с съдържимост от 5 до 19 литра.

На 25.10.2017 година, при инспекция в частен парцел в град Септември митнически чиновници от митническа мобилна група откриват под заслон на къща 444 литра течност с аромат на етилов алкохол. Алкохолът е разпределен в съдове с друга съдържимост - 16 туби от по 11 литра и 2 бидона.

При друга инспекция на митническа мобилна група, на 24.10.2017 година, в гараж под жилищен блок в град Димитровград, е открито, че лицето, ползващо помещението, съхранява там три броя ПВЦ бидони, всеки с съдържимост 120 л. Общо количество на открития алкохол е 259 литра течност с аромат на ракия. Установен е и един ПВЦ съд с съдържимост от 25 литра, съдържащ алкохол. В хода на контролните дейности е открито, че същото лице е притежател и шеф на регистриран профилиран дребен обект за филтрация, ситуиран в близо до града село.

На 26.10.2017 година, митническа мобилна група прави инспекция на парцел, ситуиран на територията на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство, в село в община Гоце Делчев. На територията на парцела се намирал и профилиран дребен обект за филтрация, с прекъсната през предходната година регистрация. Към момента на инспекцията митическите чиновници открили, че в обекта се изварява етилов алкохол, вследствие на което са създаден 120 литра, налети в два бидона от по 60 литра. В хода на контролните дейности чиновниците разкрили още ПВЦ съдове с етилов алкохол, с общо количество към 80 литра, евентуално създадени при предходни изварявания в оборудването. Общото количество на арестувания алкохол е 200 литра.

При различен случай, на 25.10.2017 година, чиновници на Митница Пловдив правят инспекция в двуетажна къща с двор, намираща се в град Пловдив. Установено е, че в едно от пространствата е построено оборудване за дестилиране и по време на инспекцията е в работен режим. Митническите инспектори са иззели изварените, сега, към 3 литра етилов алкохол, с алкохолно наличие 50% vol, както и оборудването за дестилиране.

При всички случаи на арестувана ракия, в границите на инспекциите не са показани документи по Закона за акцизите и данъчните хранилища. Взети са проби и са формирани административнонаказателни производства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР