120-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода отбелязваме днес

...
120-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода отбелязваме днес
Коментари Харесай

Варна отбелязва 120 години от смъртта на Капитан Петко Войвода

120-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода означаваме през днешния ден - 7 февруари, напомня Moreto.net

Тракийско сдружение " Капитан Петко Войвода " и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса провеждат поклонение пред паметта на Капитан Петко челник във връзка със 120 години от кончината му.

Събитието ще се състои през днешния ден, 7 февруари от 11 часа и ще бъде на старите варненски горбища със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.

От 14 ч. в Музея на Възраждането се открива галерия „ Памет за Капитан Петко челник “.

Организаторите канят обществеността на Варна да се причисли и да уважи личността и делото на Капитан Петко челник, живял 20 години във Варна до кончината си през 1900 година

Петко Киряков Калоянов (Петко Каракирков), прочут като Капитан Петко челник, е български бунтовник и бунтовник. Роден е на 6 декември 1844 г в Доган Хисар (днес Гърция). Посвещава живота си на освобождението на българските тракийски земи и обединяването им с България. Спечелва прозвището си " капитан " на о.Крит поради организаторските си качества и храбростта.

През месец май 2011 година Петко Кирков Киряков - Капитан Петко Войвода бе почетен посмъртно със званието „ Почетен жител на Варна ".

За живота му във Варна:

В края на Руско-турската война Капитан Петко челник гостува в Русия на ген.Скобелев - по негова покана. Там генералът го показва ня император Александър II, като императорът му дава още един път званието капитан за присъединяване във войната и го награждава с Георгиевски кръст за смелост му подарява имение в Киевска губерния.

Около година се повъртял в губернията, след което я продал и се върнал в България. Но когато стъпил на българска земя, не му разрешили да продължи към задачата му - Източна Румелия, по тази причина остава за малко сякаш във Варна

Самият той се дефинира като " изгнаник във Варна "

През 1892 година бива обвинен, че развива антистамболовска активност и готви нападение против министър-председателя. Бива задържан и изтезаван персонално от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Не е бил изкаран пред съд и без присъда е заточен в остарелия турски сектор до Римската кула до 1894 година След като излиза, става основател и член на настоятелството на тракийското сдружение " Странджа ", което 56 години след гибелта му ще изпрати искане за основаване на монумент в негова чест. Във Варна живее 20 години, управлява сдружението до последните си дни. На 7 февруари 1900 г на 55-годишна възраст почива от рак на стомаха. Погребват го в старите варненски гробища. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР