120 пътни съоръжения от 3808 проверени от АПИ се използват

...
120 пътни съоръжения от 3808 проверени от АПИ се използват
Коментари Харесай

АПИ откри цели 120 нарушения при пътни съоръжения, но наложи само 2 санкции

120 пътни уреди от 3808 тествани от АПИ се употребяват нерегламентирано и към този момент са наложени 2 наказателни акта – за нерегламентиран паркинг на автомагистрала „ Струма “ и нерегламентирани кошари за добитък.
Това заяви ръководителят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на брифинг в пътната организация във връзка случая с изгорелия склад за боклуци под моста на автомагистрала " Струма " и увреждането на колоните на оборудването.
Предстои определяне на нарушителите и където не могат да бъдат открити, АПИ ще отстрани непозволено струпаните боклуци, заяви Терзийски. Акцията за почистването на пространствата под мостове и прилежащия сервитут на оборудванията ще коства съгласно Терзийски не по-малко от половин милион лв..
„ Вместо да бъдат употребявани за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата, изкъртване на настилки и замяна на маркировката ще се наложи да ги хвърлим за разчистване на отпадъци, които недобросъвестни жители, компании и организации са депонирали или са позволили изхвърлянето им в сервитута на мостовите уреди “, акцентира Терзийски. Той насочи зов жителите да не изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места, тъй като с цел да се предотвратят последствията се бърка и в техния джоб.
Най-често под мостовите уреди АПИ открива скупчване на битови и строителни боклуци, гуми, селскостопански артикули като сено, постоянно жителите в летните месеци употребяват оборудванията като място за развъждане на животни.
„ Установени са случаи за развъждане на рогат добитък и на дръпнат подобен “, уточни Терзийски и увери, че пътната организация е взела всички ограничения – „ отстранени са тези заграждения, открити са притежателите на животните и те ще понесат наказателна отговорност по Закона за административните нарушавания и санкции “. 
4 са откритите от АПИ случаи със запазване на сено и построени краткотрайни ограждения за животни на територията на Ловеч, Сливен, Търговище и Русе. Вчера зам.-кметът на община Тетевен е уверил, че са отстранени от община Ловеч. Именно в регионално пътно Ловеч е казусът за непозволено прилагане на оборудванията на АПИ за краткотрайни летни кошари, за което е наложено наказване, уточни Терзийски.
Голям проблем е депонирането на автомобилни гуми. Със съдействието на община Варна е стартирано транспортиране на гумите на различен кадърен за това терен, регистрира още шефът на АПИ и добави, че в сходен случай по пътя Провадия – Дългопол взаимно с община Провадия стартира премахването на насъбраните боклуци.
За случая със оборудването на автомагистрала Струма, под което имаше нерегламентиран паркинг на коли на една компания, Терзийски регистрира, че са изведени всички коли и е освободено пространството под оборудването, а наложената санкция е по Закона за пътищата и административното произвеждане ще продължи с санкция.
Освен депонирането на строителни и други боклуци в сервитутите на оборудванията са пожароопасни и са опасност за наводнения, тъй като понижават оттока, заяви още Терзийски.
Проверени са всички уреди на територията на регионалните пътни ръководства, без значение от вида на републиканския път, т.е. освен автомагистрали, а и второкласни и третокласни пътища, посочи още шефът на АПИ и призна, че в доста случаи организацията е затруднена да откри виновниците.
Глобите по Закона за пътищата за физически лица са от 200 до 500 лв., а за юридически - от 1000 до 3000 лв..
Амбицията на АПИ е доникъде на септември да бъдат отстранени нерегламентираните сметища.
Пострадалият мост и размитите отговорности
Все още се чакат спомагателни резултати от взетите проби. „ Изпитването, направено в петък дава учредения да се смята че увреждането на моста не е толкоз мощно, че да не мислим за качване на лекото придвижване до края на седмицата в платното за София “, заяви Терзийски и посочи, че АПИ има намерение да организираме риверсивно придвижване. Резултатите ще са подготвени до края на седмицата. „ Имаме упоритостта да разтоварим оптимално придвижването в направлението Кулата и София в другите дни. Ще пуснем по-малко потърпевшото платно, а във връзка с другото платно АПИ разпореди на изпълнителя ремонтни действия в границите на 4 месеца “, заяви Терзийски. В хода на ремонта ще има организация, тъй че да бъдат ремонтирани и двете платна в долно строене и да бъдат подготвени за употреба в границите на 4-месеца, увери той.
Представителите на АПИ са безапелационни, че те не трансферират отговорността. „ Всички действия по поддържане на пътищата се разпореждат на компании с контракти по Закона за публичните поръчки, с контракти за настоящи поправки и зимно поддържане “, акцентира инж. Досев от Управителния съвет на пътната организация и посочи, че още от 2001 – 2004 година държавните предприятия за поддържане на пътища бяха раздържавени и нещата минават по Закон за обществените поръчки. „ Ние след ежемесечните обходи им разпореждаме задачи за идващия месец и когато се открият вторични първични материали или други материали, които не са свързани с потребностите на пътя им разпореждаме те да ги почистват “, добави Досев в увещание, че е тяхна отговорност поддържането на пътищата. „ По принцип е тяхна отговорност, само че ние с експлицитни задачи би трябвало да им даваме спомагателни инструкции и това става освен документално “, сподели още той. „ Имаме клаузи, които разрешават устно възлагане и сега, в който се откри нещо да им се поръча незабавно да го изчистят и до 3 дни това да бъде завършено като задание за възлагане на някаква активност “, посочи Досев. Обходите са взаимни – на сътрудници от районните пътни ръководства и от пътноподдържащите компании, всички взаимно отговаряме “, добави той.
Преди пожара в АПИ имало постъпил един единствен сигнал - от 4 април от община Дупница, подчертаха още от Агенцията.
За планините от боклуци на рециклиращата компания терзийски разясни, че АПИ има позволение за депониране под оборудванията на артикули с други кодове и че по напътствията и на други органи АПИ са изчистили частта от нейния сервитут като са възстановили материалите на „ Феникс “-Дупница. По думите му Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник дават напътствията и разпорежданията освен по това оборудване. „ Указали са докога да бъдат отстранени отпадъците. Нашият период беше 2 септември и през днешния ден ние пускаме съобщение до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник, че под оборудването няма боклуци или първични материали “, заяви шефът на пътната организация. За протичащото се наоколо до оборудването на АПИ той изрази терзания, че може още веднъж да попаднат боклуци и заяви, че по тази причина АПИ обмисля да ограничи достъпа до нейната територия .
Ремонтите и измененията в придвижването
Приключили са първичните действия по укрепването на лявото платно, което е по-леко наранено – това в посока София и по него беше пуснато придвижването в двете посоки в натоварената посока. От петък тази седмица ще се вкара нова организация на придвижването. От 14 ч. на 30 август ще бъдат пуснати две летни в натоварената посока и една лента в по-леко натоварената.
Това значи от 14 часа в петък – две ленти в посока Кулата за лекия трафик и една лента в посока София, което ще продължи до 10 ч. в неделя, когато се обръща и стават две ленти в посока София и една лента в посока Кулата. Това е допустимо, тъй като резултатите от инспекциите и експертизите демонстрират, че има засягане на две от колоните, които сме укрепили и сега могат да понесат това натоварване, само че те също се нуждаят от ремонт, който ще бъде изпълнен в тези 4 месеца с ремонтите по дясното платно.
За ремонтите по дясното платно са открити малко повече градивни детайли, които се нуждаят от увеличаване, което ще бъде осъществено в 4-месечен период откакто бъде направен съответно план какви тъкмо ограничения би трябвало да се подхващат по отношение на тях, само че първичното подсилване е изпълнено и няма никаква заплаха за лекото придвижване.
В момента се движат две ленти в посока София и това ще продължи до петък 14 ч., когато ще станат 3 ленти – две в посока Кулата и една в посока София.
Над 1,8 милиона лв. ще коства ремонта на колоните, заяви още Терзийски. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР