120 лв. е цената на тестването в частните лаборатории при

...
120 лв. е цената на тестването в частните лаборатории при
Коментари Харесай

120 лв. е цената на теста за коронавирус в частна лаборатория

 120 лева е цената на тестването в частните лаборатории при грипни признаци, от които 100 лв. са за ковид, а 20 лв. за грип вид А и вид Б.

Това заяви по БНР шефът на една от лабораториите доцент доктор Росен Михайлов.

Очаква се частните лаборатории да стартират да вършат бързи проби за ковид в околните дни. Т.нар. PCR проби се правят единствено в една верига частни лаборатории в София.

По думите на доцент Михайлов през предходната седмица са направени 298 проби, като седем от тях са позитивни. Те са били доказани и в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Има предпочитание от страна на хората, само че потенциалът ни не е огромен. Организацията ни е такава, че хората стоят навън, има разстояние сред тях, само че искащите са повече, в сравнение с можем да поемем ", съобщи той.

 Доц. Михайлов уточни, че с бързите проби към момента няма задоволително опит, а цените им варират от 3 до 60 лв.:

" Бързият тест може да отсее множеството хора, само че позитивните проби би трябвало още веднъж да се повторят с PCR. Тестовете са разнообразни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Бързият тест, с който разполагаме, също би трябвало да се прави в лаборатория, тъй като има машинка, на която се регистрира. "

Според доцент Михайлов всеки, който е обезпокоен, има право да ревизира положението си:

" Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, изключително от рисковите страни, да минат най-малко на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не поучавам да идват да си вършат проучване ", добави той.

По-рано от Българския лекарски съюз обявиха, че тестванията за ковид са непотребни. На опашката на грипната вълна вероятността да се заразите е 90%. При потребност от хоспитализация пациентът по този начин или другояче ще бъде тестван, обясниха от БЛС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР