120 български компании са претърпели загуби след хакерска атака с

...
120 български компании са претърпели загуби след хакерска атака с
Коментари Харесай

Напастта фишинг ужили 120 компании у нас

120 български компании са претърпели загуби след хакерска офанзива с фишинг имейли през миналата година.

Изпращането на подправени писма със злотворен програмен продукт е измежду най-разпространените компютърни закононарушения. В схемите на интернационалната проведена престъпност има и българи, оповестява bTV.

30% от известията, съдържащи фишинг са отворени от целевите консуматори.

Ако създадем един разбор на изпращаните фишинг имейли, в България се обрисува обликът на най-масовата жертва. Мъж сред 30 и 50 години, със личен бизнес или добре платена работа, фамилен, леко безконтролен, водач обича да гледа филми за възрастни и има заем или лизинг. Според хакерите това е най-лесната жертва в България.

През предходната година, по данни на ГДБОП, 120 български компании са станали жертва на този вид незаконна активност. За прекъсването на тази интернационална проведена престъпност ГДБОП работи с сътрудници от Европол и Интерпол. Понякога в схемата има български мулета – титуляри на банкови сметки за изпиране на парите от киберизмами.

"Тези мулета се набират посредством уеб сайтове за работа, като се предлага да станат медиатори или в някакъв вид комерсиална активност на уеб сайтове на фиктивни компании от разнообразни страни по света. Те се съгласяват против избран дребен %, да вземат участие в тази активност, като в някои случаи не са наясно,че вземат участие в незаконна активност “, изяснява комисар Явор Колев от ГДБОП.

По думите му други мулета се избират с невисок обществен статус престъпни прояви, които не се тормозят от възбуждане на наказателно произвеждане по отношение на тях. „ Целта има е да придобият някакъв финансов запас въпреки и дребен...

Те са частица от веригата и нормално ги привеждат на уредника или посредством банкови сметки, в които има интернет банкиране и превеждат в други страни още веднъж на сметка на мулета.

Така парите отиват в банкови сметки в Китай, Хонконг и задачата е да преминат през няколко банкови сметки да се затрудни следствието ", показва още комисар Явор Колев.

Колкото по-рано бъде сигнализирано за подредената сума, толкоз по- огромен е шансът парите да се върнат на жертвата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР