12 Заводът в Разград ще се превърне в едно от

...
12 Заводът в Разград ще се превърне в едно от
Коментари Харесай

Американската ADM прави една от най-големите индустриалните инвестиции в Разград

12
Заводът в Разград ще се трансформира в едно от най-големите уреди за преправка на царевица в Югоизточна Европа

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА 12
" Заводът работи от 25 години и е потвърдил, че може да прави сполучлив бизнес и положителни облаги ", разяснява Теодор Георгиев, действен вицепрезидент за Европа на ADM

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
" Амилум " и " Кастамону " уголемяват заводите си с 440 млн. лева до три години

" Витте аутомотив " също влага още 12 млн. лева в производството си в Русе
19 яну 2018
ADM ще влага в двойно по-голямо произвеждане на " Амилум "

Планът на американския притежател на разградския цех е разширението да е готово доникъде на 2018 година
19 юли 2017 Решението е резултат от упования мощен растеж в търсенето на подсладители след отпадането на квотите в Европейски Съюз. България е изборът на един от водещите преработватели на зърно в света за най-мащабната му инвестиция сега. Проектът на американската Archer Daniels Midland Company (ADM) за 200 млн. лева ще усили доста потенциала на завода й в Разград " Амилум България " и ще добави нов артикул към производството до две години. Освен директните резултати за компанията като вътрешни синергии и по-големи обороти построяването на спомагателни мощности се чака да подтиква и производството на царевица в страната, защото предприятието е най-големият индивидуален консуматор на суровината.

Проектът на ADM е и измежду трите най-мащабните вложения, започвани през последните години. Изпреварва го подготвянето уголемение на заводите на " Хювефарма " в Пещера и Разград за 430 млн. лева, както и проектите за създаване на мебелен клъстер към новата фабрика на " Кроношпан " във Велико Търново за 300 млн. лева Подобна инвестиция от към 200 млн. лева пък планува турската " Кастамону " в завода си за плоскости от дървесни частици край Павел баня.

Защо тук и за какво в този момент

Решението за разширение на производството в България и Турция, което ADM разгласи още в края на 2016 година, е обвързвано с отпадането на квотите за захар и подсладители в Европейския съюз от октомври 2017 година Това се чака да усили пазара на такива артикули (като съгласно компанията към този момент има нараснало търсене от хранителната индустрия), както и да ускори позициите на преработвателните предприятия. Нещо повече, по оценка на Европейската комисия производството на захар на Стария континент ще се усили с 5% до 2025 година, до момента в който това на някои типове подсладители (изоглюкоза) ще се утрои. Още преди няколко години анализаторите предвидиха, че отпадането на квотите ще притегли вложения най-много в страните от Източна Европа, които са небогати на захар, само че богати на зърнени храни.

Затова и изборът на ADM на България не е изненада. За него обаче има и други фактори, в това число това, че е по-изгодно да се направи уголемение на съществуваща мощ, в сравнение с да се построи нов цех. Българският екип пък е съумял да отбрани плана си пред управлението на групата, като за инвестицията са се състезавали и други страни от дивизията за нишестета и подсладители, която включва и Мароко, Франция, Унгария и Турция. " ADM разглеждаше и други страни в района, процесът лиши няколко години, само че след деликатен разбор избра България и Разград за това уголемение ", сподели американският дипломат Ерик Рубин при формалното започване на строителството. " Причината за това е, че заводът работи от 25 години и е потвърдил, че може да прави сполучлив бизнес и положителни облаги ", разяснява за " Капитал " и Теодор Георгиев, действен вицепрезидент за Европа на ADM и ръководител на надзорния съвет на " Амилум България ". За този интервал компанията е нараснала преработката на зърно повече от три пъти.

България има и още едно преимущество – огромният капацитет в земеделието, което обезпечава суровините за завода. " Добивите в страната са на половина на тези в други страни в Европа, което дава необятно поле за увеличение на производството ", сподели Георгиев. За съпоставяне, Унгария, където ADM също има цех, няма подобен капацитет за развиване, защото добивите там са доста високи.

Пазарът ще реши

Проектът включва три етапи и ще докара до доста разширение на завода в Разград. Колко тъкмо ще е новият потенциал ще зависи от пазара. Когато компанията подаде капиталовото си предложение пред районната екоинспекция, в него се предвиждаше преработката на царевица да нарасне от 1300 на 3000 тона дневно, както и да бъде построена апаратура за произвеждане на етилов алкохол, каквато сега няма. От " Амилум " обаче вършат спогодба. " Пазарът е динамичен и според от това по какъв начин се развива ще решим какъв ще бъде окончателният потенциал ", сподели Георгиев. Пак от това ще зависи и каква ще е инвестицията, която се обезпечава напълно от групата, както и за какъв брой време ще се изплати. Засега се спряга сума от към 200 млн. лева, само че тя може да доближи 242.5 млн. лева (както беше оповестена, когато компанията получи капиталов документ за държавна подкрепа), в случай че планът бъде изпълнен в оптималния си размер. По думите на президента за Европа, Средния изток и Африка на ADM Пиер-Кристоф Дюпра това е най-голямата инвестиция, която групата извършва сега.

Засега е ясно, че ще нарасне потенциалът за преправка на царевица в съществуващия завод и ще бъде разширена линията за произвеждане на подсладители. Тези два стадия ще приключат още следващата година. Най-късно през 2020 година ще приключи построяването на инсталацията за алкохол.
Проектът ще добави към 50 нови работни места в Разград към сегашните 300, като компанията чака да няма проблем с намирането на служащи. " Производството ни е доста характерно, хората се учат на място и по тази причина образованието не е от водещо значение при избора на фрагменти, сподели Георгиев и добави: По-важно е да желаят да се развиват, а такива хора към момента се намират. "

Ефекти по веригата

Най-прекият резултат от плана ще бъде, че компанията ще понижи разноските си и ще реализира вътрешни синергии. " Това е една от задачите на инвестицията в производството на алкохол. Ще можем да оползотворяваме това, което в този момент отпада от производството на подсладители или го продаваме на по-ниска цена ", посочи Георгиев. Въвеждането на новите технологии би трябвало да усъвършенства и енергийната успеваемост. Всичко това се чака да докара до увеличение на оборота (макар че компанията не дава съответни прогнози), а заводът да се трансформира в едно от най-големите уреди за преправка на царевица в Югоизточна Европа.

Увеличаването на потенциала в Разград ще има косвен резултат и върху земеделието в страната и по-специално върху производителите на царевица, защото компанията ще има потребност от повече суровина. В момента " Амилум " разчита значително на локалните земеделци, само че се постанова и импорт, най-много през лятото, когато българската царевица към момента не е подготвена. Това е добре и за стопанската система като цяло, защото по думите на Дюпра с преработката компанията удвоява цената на царевицата, която идва от нивите в България, а 80% от продукцията й се изнася. Българският цех

Разградският цех " Царемил " беше приватизиран от белгийската Amylum през 1993 година Седем години по-късно той беше платен от английската Tate&Lyle и американската ADM посредством общото им холандско сдружение Eaststarch, а през 2015 ADM стана едноличен притежател.

Днес " Амилум България " създава два съществени типа артикули – подсладители, които се употребяват в хранително-вкусовата промишленост като заместители на захарта в безалкохолни питиета, в сладкарската промишленост и така нататък, и нишестета, които с изключение на в хранителната се употребяват и в целулозено-хартиената промишленост. Клиенти на компанията са на практика всички огромни производители на храни и питиета като Nestle, Coca-Cola, Pepsi и други, а главните й пазари са Югоизточна и Централна Европа.

За 2016 година компанията регистрира 73% растеж на продажбите до 504 млн. лева, а чистата й облага се усилва с 34% до 46.8 млн. лева Собственикът

Archer Daniels Midland Company (ADM) е един от най-големите преработватели на земеделска продукция и производители на хранителни съставки в света. Продуктите на компанията се употребяват в производството на храни, скотски фуражи, индустриални и енергийни приложения. ADM има клиенти допълнително от 170 страни и над 31 хиляди чиновници. Веригата й включва 500 обекта за приемане на земеделска продукция, 270 предприятия за произвеждане на съставки и 44 развойни центъра.

Оборотът на компанията за 2017 година е 60.8 милиарда $, а оперативната й облага е 2.7 милиарда $. Пазарната й капитализация е към 23 милиарда $.

Освен преработвателното дружество " Амилум България " в страната американската група има и компания за търговия със зърно с годишни доходи от 400-500 млн. лева - " АДМ България трейдинг ", която предходната година построи свое пристанище край Силистра, както и логистично сдружение " АДМ България лоджистикс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР