12 За една млада компания е просто невъзможно да поддържа

...
12 За една млада компания е просто невъзможно да поддържа
Коментари Харесай

Новите моторетки от Русе

12
За една млада компания е просто невероятно да поддържа лична фабрика, по тази причина разпореждаме производството на външни компании, споделя Десислава Николова

© Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Продуктите се сглобяват в Китай и Унгария, само че фантазията е след време това да става в българска фабрика. Продажбите на продукта за 3000-3500 лева става през дистрибутори или интернет.
" Най-голямото предизвикателство, до момента в който живях 10 години в Китай и се занимавах с недвижими парцели, беше да съм в точния момент за многочислените си срещи в града. Това се промени сега, в който си купих скутер. Тогава взех решение, че като се върна в България, желая да се занимавам тъкмо с това, че това е моята стаст. " Така стартира историята на българските електрически скутери Motoretta, зад които стои русенката Десислава Николова и непретенциозен екип от още двама инженери, изготвили плана. Макар самото произвеждане да се случва в чужбина, задачата е в недалечно бъдеще най-малко част от тях да се сглобяват тук.

От чертежа до пазара

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Скутерът комбинира няколко ретродизайна, които екипът на Motoretta е съчетал в едно. " Техническата част е това, върху което можем да сложим името си ", прецизира Николова. По думите й самите елементи идват от разнообразни снабдители, като компанията сортира най-хубавите съставни елементи съгласно визията си за качество и цена. Скутерите се сглобяват от външни реализатори в Китай и Унгария, откъдето идват подготвени в България. " Регулациите при нас по нищо не се разграничават от тези за колите и по тази причина използваме заводи, които разполагат с всички системи за качество и изпитване, с цел да може нашият артикул да бъде европейски сертифициран ", изяснява тя.

Като цяло бизнесът на Motoretta е проведен на правилото, на който работят всички стартъпи - аутсорсинг. " За една млада компания е просто невероятно да поддържа лична фабрика, по тази причина разпореждаме производството на външни компании. Така е и с маркетинг, IT, счетоводство, аутсорсваме всичко, което можем, тъй като по този начин плащаме само за количеството и услугите, които употребяваме, вместо на личен състав, който стои непрекъснато в офиса ", споделя Николова.

Скутерите на Motoretta са утвърдени публично за българския пазар в края на 2016 година, а първите бройки са продадени няколко месеца по-късно - през март, когато стартира сезонът. " Първата година беше извънредно добра, продадохме 40 броя. През втората година чакахме растеж, само че той не се случи, което беше леко разочароващо за мен, само че пък въпреки това сме в нова ниша, предлагаме нов артикул, тъй че това може би е обикновено ", споделя Николова. Ако се съди по началото, третата година се обрисува като много сполучлива, като единствено за първия деен месец в този момент продажбите са повече, в сравнение с за цялата 2018 година

Микс от канали за продажба

Компанията употребява много необятен маркетингов микс. " Продаваме през дистрибутори, имаме шоурум в София и Варна, също по този начин и онлайн. От напълно скоро започнахме да тестваме и разнообразни маркетплейс платформи, които са ориентирани както към българския, по този начин и към задгранични пазари ", изяснява Николова. Самият уебсайт на Motoretta е доста комфортен, като на него клиентът може да си направи персонализация, да види цената, а от предишния месец към този момент и да кандидатства непосредствено за пазаруване на погашение, като компанията работи с две лизингови компании - на Unicredit и TBI Bank.

За общоприетите скутери цената варира от 3000 до 3500 лева (без 1 лева.), само че има и разновидности за фенове, които костват 6000 лева Дизайнът на всичките скутери е идентичен, а това, което ги отличава, са техническите характерности и цветът. Компанията предлага машини с пробег от 60 до 120 км, което е задоволително за напредване в границите на града в продължение на няколко дни. Зареждането става в елементарната домашна мрежа. " Освен това имаме и три зарядни станции на обществени места в София, където клиентите могат да получат до 15 км заряд, до момента в който изпият едно кафе ", споделя Николова. Скутерите влизат в категорията до 45 км/ч и се карат със общоприета шофьорска брошура - категория В и М.

Трудното решение

Началната инвестиция в бизнеса е от порядъка на 70-80 хиляди лева и е напълно финансирана от Николова. " Вложих почти всичките спестявания, които бях направила през годините, до момента в който работех. Пари, които в противоположен случай несъмнено бих употребила за закупуване на личен парцел като всеки младеж. Няма да не помни, когато трябваше да направя заплащането за първия първообраз. Това беше доста мъчно решение, тъй като не знаех дали електрическият скутер ще просъществува ", споделя тя. И прибавя: " Но се веселя, че се оправяме, че нямаме отговорности и се опитваме да преминем към позитивни финансови резултати. "

Числата към този момент приказват, че решението й е било вярно. За 2018 година приходите нарастват двойно до 139.3 хиляди лева и компанията регистрира облага от 6.4 хиляди лева Motoretta работи през сдружението " Бренди къмпани ", което на процедура е записано от бащата на Николова, само че се употребява единствено за бизнеса й със скутерите.

Засега продажбите са напълно в България, като има единствено единични бройки в чужбина. " Клиентите виждат скутерите или през нашия уебсайт, или през маркетплейс платформите, с които работим, и в действителност непрекъснато се свързват с нас със запитвания - от Мексико до Австралия. Но ние нямаме право да продаваме там, защото нямаме документ ", изяснява тя. За Европейския съюз компанията има документ, само че без наличие на дистрибутор на място процесът по регистрация е доста комплициран за клиента. " За българския консуматор сме го създали елементарно - имаме регистрация в застрахователните компании, включени сме в системата на КАТ като спецификации, само че това към момента не можем да го осигурим за един външен клиент ", споделя Николова. Това вероятно ще стане, когато се усилят продажбите и компанията има опция да разшири екипа си, с цел да добави още един-два пазара. " Моята фантазия е да създадем сглобяването в България, да имаме най-малко дребна фабрика, която да създава известно количество скутери, защото това ще ни направи много по-гъвкави ", прибавя тя.

Нови хрумвания

Идеята за отдаване на скутери чартърен също не е непозната на компанията, само че към този момент не влиза в проектите. " Това е много атрактивен пазар, споделената стопанска система набира скорост, само че сега главната ни цел е производството. Да можем да влагаме средства първо в производството на един автопарк, а по-късно и в ежедневната му поддръжка, ми се коства малко непостижимо все още ", споделя Николова, само че прибавя, че е отворена за концепцията, в случай че се появи добър сътрудник, с който да го създадат.

Усилията на компанията в този момент са ориентирани главно към създаване на съпътстващи артикули като лична мърчандайз линия. " Планираме да вкараме спомагателни аксесоари, като дрехи, кошове и каски, които ще завършат изцяло марката на Motoretta. Смятаме, че това ще се впише добре в концепцията на самия артикул ", изяснява Николова.

Засега не се възнамеряват вложения в нови електрически скутери, защото едвам предходната година компания пусна втори вид пробег - този до 120 км, който е по-скъпият и към момента се постанова на пазара. " Мислим лека-полека и в посока втори модел, само че бихме се радвали, в случай че той към този момент е напълно български ", добави тя.
Q&A

Купуват ни хора, които търсят улеснение в градска среда

Какъв е профилът на вашия клиент?

- Клиентите ни са главно мъже, към 30-годишни, които работят изобретателна специалност, в региона на IT или мениджмънта, хора, които се интересуват от нови технологии и които най-много търсят улеснение в градска среда. По-голямата част от клиентите ни си оставят автомобила, с цел да могат да се придвижват по-бързо с електрическия скутер. Предимство при нас е, че скутерът е извънредно атрактивен външно и това не лишава от имиджа на хората, което в България е доста значимо. Жените са по-малката част от клиентите ни. При нас те са по-скоро от 40 години нагоре.

Кои са съперниците ви?

- Пазарът е забавен, има много импорт. Не мога да кажа, че те са ни 100% конкуренция, защото ние се дефинираме като бранд и не желаеме да се конкурираме с не-марки. Така или другояче чисто ценово те са на половина по-евтини от нас и мислим, че хората, които са се ориентирали към един ценови сегмент като нашия, не биха си купили нещо по-евтино и назад - хора, които просто търсят нещо на ниска цена, не биха купили нашия артикул. Затова не ги виждаме толкоз като конкуренция. Странното е, че сега може би най-голямата ни конкуренция се явява електрическият велосипед, защото и двата продукта излязоха почти едновременно, а хората са по-запознати с велосипеда.

Защо един клиент би избрал да си купи Motoretta вместо по-евтините разновидности?

- За мен като човек, който също постоянно е изправен пред избор сред китайска и европейска стока, преди всичко може би е увереността, че получавам по-качествена стока, съобразена с европейските стандарти. Ние вършим хомологация (технотест – бел.ред.) в Европа, която ни задължава всички съставни елементи, които използваме, да бъдат с европейска маркировка или създадени в Европа. На второ място е опцията да получа потребителско обслужване, като работя с локално посланичество, с хора, които оферират гаранционен и извънгаранционен сервиз и към които мога да отнеса всичките си въпроси. Ние имаме пет оторизирани сервиза в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР