12 За 13-и пореден път се проведе шествието на Луковмарш,

...
12 За 13-и пореден път се проведе шествието на Луковмарш,
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

12
За 13-и следващ път се организира шествието на Луковмарш, макар че беше неразрешено от Столична община.

© Юлия Лазарова 12
За 13-и следващ път се организира шествието на Луковмарш, макар че беше неразрешено от Столична община.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Пеевски сблъска Радев и Борисов, а осветляването на Цеко Минев не спря митингите за Банско

И още: Марешки оказа помощ Народното събрание да отхвърли ветото на президента за строителство върху някогашни ниви; Най-важният международен конгрес за сигурност започва в петък
15 фев 2018
Вечерни вести: Икономиката на България пораства, само че най-бавно в района, а ГЕРБ си предложи любимеца за герой с корупцията

И още: Коалицията с Меркел коства на Шулц водачеството в партията му; Празнуването на Св. Валентин е най-изгодно в София съгласно класация; Зелената зона в София се уголемява
14 фев 2018
Вечерни вести: Заплатите порастват, има напрежение в редиците на Патриотите, а Съединени американски щати ще влагат 1.5 трлн. $ в инфраструктура

И още: С какъв брой е повишена стопанската система в края на 2017 година ще станe ясно в сряда; Машини за " копаене " на биткойни за 160 хиляди евро са откраднати в Благоевград; Македонският външен министър идва в София
13 фев 2018 За поредна година, меко казано, противоречивото националистическо шествие, което се организира в София под името " Луковмарш ", разбуни пристрастеностите. На него в събота в столицата участваха към 500 националисти, включително и от други страни.
В интернационален проект уикендът донесе следващия рунд разногласия на американския президент Доналд Тръмп с ФБР. Той упрекна бюрото, че е изпуснало Никълъс Крус, който простреля 17 души в учебно заведение във Флорида.
Изненада пък бе карцерът в Латвия на един от най-уважаваните банкери в страната - шефът на централната банка Илмарс Римшевичс.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Спорният " Луковмарш " още веднъж разбуни духовете и провокира доста рецензии

Въпреки апелите и опитите за анулация и голям брой рецензии от институции и дипломатически представителства така нареченият " Луковмарш " – годишното шествие на националисти, към този момент и с интернационално присъединяване, се организира в София в събота. Участваха към 500 души, измежду които хора в униформи и с факли в ръце и " посетители " от Швеция, Чехия, Германия и други

В публично изказване на българското външно министерство се показва, че " тази демонстрация на неподправена непоносимост към другия " се организира по-малко от месец откакто целият свят отдаде респект към жертвите от Холокоста. В декларация и посолството на Съединени американски щати разгласи, че е " натъжено и загрижено от проявата на назадничавост, намерила израз в провеждането на Луковмарш. И напомня, че ген. Луков е бил покровител на нацизма. В предходните дни против шествието се изрекоха представители както на ръководещите, по този начин и на опозицията, а в деня на проявата имаше и контрапротест против възхода на ксенофобски и расистки настроения. Самата Столична община пък бе забранила проявата, само че възбраната бе отмена от Административен съд – София.

Така се оказа, че цялата страна не е в положение да спре сбирката на феновете на (нео)нацискткия език и идеология.

Тръмп още веднъж атакува ФБР, този път за пропуск в следствието с убийствата от Флорида

Фотограф: Eric Thayer

ФБР още веднъж беше разкритикувано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той съобщи, че бюрото губи прекомерно доста време в опитите си да потвърди, че е имало сговор сред неговите помощници и Русия по време на президентските избори през 2016 година и по тази причина е изпуснало Никълъс Крус, който в сряда простреля 17 души в учебно заведение в град Паркленд, щата Флорида. От организацията към този момент признаха за неизпитан сигнал против Крус и оповестиха, че са почнали вътрешно следствие.

Това е следващият стадий във влошените връзки сред президента и ФБР. През тази седмица тринадесет руснаци и три съветски компании получиха обвинявания за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати, извоювани от Тръмп, което е значително развиване на следствието на ФБР, водено от специфичния прокурор Робърт Мюлър.

Управителят на централната банка на Латвия беше задържан

Илмарс Римшевичс, шефът на централната банка на Латвия

Фотограф: Ints Kalnins

Илмарс Римшевичс, шефът на централната банка на Латвия и член на борда на Европейската централна банка, беше задържан в неделя. Задържането пристигна, откакто Съединени американски щати желаеха цялостно уединяване от американската финансова система на ABLV - най-голямата самостоятелна частна банка в страната, поради съмнения, че през нея са изпрани милиарди долари от корупция в Русия, Украйна и Азербайджан и проведена престъпност.

Арестът е удар за Латвия, която е член на еврозоната и в края на предходната година финансовият ѝ министър Дана Рейзниеце-Озола бе измежду кандидатите за ръководител на Еврогрупата - съветът на финансовите министри на страните с единна валута.

Държавният запас разгласи търг за защита за 16 млн. лева

Конкурс за избор на компания, която да се грижи за сигурността на стратегическите ресурси на страната от петролни, хранителни и медицински артикули, разгласи Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси ". Заложеният бюджет за 36 месеца е 16 млн. лева без Данък добавена стойност и е с цели 60% повече по отношение на предходния сходен търг от 2014 година

Действащият в този момент тригодишен контракт за защита на държавния запас беше подписан през 2015 година с " Боду " ООД., и изтича на 23 октомври. Неговата стойност е към 10 млн. лева Повишаването на разноските в този момент се изяснява главно с растежа на заплатите, защото нито срокът, нито броят на охранителите или патрулите е повишен.

Земетресение от 7.2 по Рихтер разклати Мексико

Земетресение с магнитуд 7,2 раздруса южните и централните елементи на Мексико и бе усетено и в столицата – на над 750 км от епицентъра покрай тихоокеанското крайбрежие. Първоначално нямаше данни за жертви, само че по-късно боен хеликоптер с мексикански политици, обследващ вредите, катастрофира и лиши живота на двама души. Трусът бе усетен и в Гватемала. В столицата на Мексико постройките се люляха повече от минута. Телевизиите демонстрираха по какъв начин хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени. Един милион души краткотрайно останаха без електричество. Това е следващото огромно земетресение в страната, само че за благополучие не по този начин разрушително и смъртоносно, както последните две от септември м.г., които бяха с магнитуд от 8,2 и 7,1 и лишиха живота на надлежно 96 и 396 души.

Фотограф: Edgard Garrido

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет избира ръководител на Софийския градски съд

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ще избере във вторник ръководител на основния Софийски градски съд. Кандидатите са двама - гражданският арбитър Евгени Георгиев, който получи поддръжката на повече от половината съдии, взели участие в чуването на двамата претенденти, и Светлин Михайлов, който управляваше съда от 2004 до 2007 година

По информация на " Капитал " от членове на съвета и от магистрати от Софийски градски съд изборът е на кантар. И двамата претенденти - Михайлов и Георгиев, са на няколко гласа от избора, а шансът никой да не бъде определен е също евентуален. Евентуалният избор на Светлин Михайлов освен ще компрометира съдийската гилдия на Висш съдебен съвет още в първите месеци на мандата, само че и ще върне Софийски градски съд 10 години обратно. Нещо повече - това ще бъде мощно деморализиращ знак към цялата система.

Излизат годишни оценки за размера на непознатите вложения в България

В понеделник Българската национална банка (БНБ) ще разгласява предварителните данни за директните задгранични вложения в България през 2017 година Към ноември капиталовложенията извън се равняваха на 884 млн. лева За съпоставяне, общо през миналата година цената беше 660 млн. лева Информация ще има и за комерсиалния баланс.

Към ноември приливът на капитали в страната идва най-вече от постъпленията под формата на дългови принадлежности, до момента в който приносът на дяловия капитал остава дребен. Това значи, че вложенията през годината евентуално идват от към този момент стъпили в страната предприятия, разширяващи активността си, а не нови непознати вложители. От друга страна, числата ще бъдат ревизирани още няколко пъти, евентуално в посока нагоре, което може да обърне съотношението.

Валери Жаблянов (БСП) може и да се раздели с поста си на зам.-председател на Народното събрание

Народните представители от ГЕРБ ще внесат подписка с искане за оставка на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП). Поводът е текст, който той написа от името на левицата в опрощение на Народния съд през 1945 година, определяйки го като " едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване ". По-късно Българска социалистическа партия се разграничи от това изказване, само че не пожела да отдръпна Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание.

За да се прегледа, настояването би трябвало да е подписано от 80 депутати, които ГЕРБ имат. За освобождението му са нужни гласовете на половината от присъстващите на първото съвещание след депозирането на подписката.

Виктор Орбан и Себастиан Курц идват в България

Фотограф: Dario Pignatelli

Един след различен на аудиенция в София идват унгарският министър председател Виктор Орбан (19 февруари, понеделник) и австрийският канцлер Себастиан Курц (20 февруари, вторник). Орбан бе в България през 2016 година на два пъти, като втория път с Борисов посетиха дружно граничен пункт Лесово, както и морската граница, с цел да ревизират стабилността на оборудванията.

Именно унгарският министър председател е измежду най-големите критици на европейската политика по отношение на бежанците. Промените в нея са една от значимите тематики, които би трябвало да бъдат придвижени напред по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че намирането на компромис няма да бъде елементарно. С идването на власт на Курц, който бе определен за канцлер в края на предходната година, Австрия също взе по-твърда линия по отношение на миграцията, доближаваща я до лагера на страните от Вишеградската група. Същевременно Австрия поема председателството на Съвета на Европейски Съюз след България и също ще сложи фокус върху Западните Балкани.

Гърция ще бъде главен фокус на срещата на Еврогрупата

Гърция ще е главната дискутирана тематика на срещата на Еврогрупата в понеделник. Представители на Атина ще участват на събитието, като задачата им ще е да улеснят завършването на процедурата по отпущането на транша от 5.7 милиарда евро от избавителната помощ.

Неназован посланик от Европейски Съюз е декларирал пред гръцките медии, че парите ще бъдат трансферирани " доста скоро ". От тази сума 3.3 милиарда евро ще покрият потребностите от финансиране на страната за интервала февруари – юни 2018 година, 1.9 милиарда евро ще бъдат като буфер, а с 0.5 милиарда евро ще се изплатят просрочени обществени отговорности.

OUT-OF-OFFICE
Идеи за свободното време

Изложба
20.02


Номинираният за " Оскар " аниматор и художник Теодор Ушев открива изложбата " Като в задимено огледало " в СГХГ – първият му огромен план в България отвън киното и графичния дизайн. В нея той показва рисунки върху термични одеяла, видеоарт, апаратура с добавена действителност и произведения с миксирана действителност – цифрови 3D картини и облици. В СГХГ до 11 март.

Кино
21 - 22.02


Един от най-големите и влиятелни планински кинофестивали в света - Banff Centre Mountain , стъпва в София за пета поредна година. В програмата са филмите финалисти и удостоените с премия ленти. В Cinema City в мол " Парадайз ".

Популярна просвета
21.02


Музей " Земята и хората " събира през месец февруари научнопопулярни филми, отдадени на Земята . В сряда публиката ще се запознае с най-важния пай метал на света - IPK (от британски: International prototype kilogram), прочут и като Le Grand K. От 16:00 ч., зала " Интерактивен ъгъл ".

Форум за нововъведения
22.02


Тазгодишният конгрес Innovation Explorer е отдаден на " Иновациите като културна настройка: обществени политики за нововъведения ". Откриващ преподавател е Арун Сандарараджан, създател на " Споделената стопанска система ", а измежду тематиките на четиримата топ лектори са споделената стопанска система, подправените вести, опити и нововъведения, умения и познания за нововъведения. Подробности и стратегия на уеб страницата innovationexplorer.bg. В Sofia Event Center.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР