12 Язовир Студена суша © Георги Кожухаров 12 © Георги

...
12 Язовир Студена суша © Георги Кожухаров 12 © Георги
Коментари Харесай

Пресъхналият Перник

12
Язовир Студена суша

© Георги Кожухаров 12 © Георги Кожухаров Бъдещият режим на водата в град Перник е ослепителен образец за неприятното ръководство.За казуса в града се знае от седмици, само че дейности не са подхванати в точния момент поради идните избори.Необходима е сериозна реорганизация на инфраструктурата, за която се чакат пари от оперативните стратегии, само че това ще отнеме години.
Приблизително 60 хиляди души. Толкова ще бъдат наранени от бъдещия воден режим в област Перник. Новината, че от 18 ноември в града и близките села вода ще има единствено сред 16 и 22 часа всеки ден, пристигна ненадейно за необятната аудитория. Но за един кръг от хора заплахата е била ясна от седмици - както ВиК сдружението в Перник, по този начин и общината е била осведомена, а министрите на районното развиване и на околната среда напълно скоро са правили обществени изказвания по тематиката.
Число: 25 млн. куб.м е целият размер на язовир " Студена ", а през октомври е понижен до 7.8 млн. куб.м.
Причината за рецесията е, че равнището на водата в язовир " Студена " е спаднало съществено. В най-лошия случай това ще продължи до април идната година. Дотук се е стигнало поради букет от фактори - суша, неприятна ВиК инфраструктура и неприятно ръководство. Въпреки че новият кмет на община Перник (който встъпи в служба едвам на 12 ноември) изиска да преразгледа графика на режима, е несъмнено, че водна рецесия има и тя се вижда с просто око.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Режимът ще засегне целия град Перник, град Батановци, селата Голямо Бучино, Люлин, с. Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджеловци, с. Богданов дол, Черна гора, Лесковец. " Всички те са към града и снабдени от язовир " Студена ", изяснява пред " Капитал " инж. Иван Витанов, шеф на " ВиК Перник ". През юни язовирът е имал завирен размер 83%, към 31 август - близо 40%, а в края на септември към този момент е бил паднал на 32.5% съгласно документи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Най-често споменаваната причина за сериозния спад в равнището на водата е неналичието на превалявания. " Тази година беше нереално суха за област Перник ", споделя Витанов. Кметът Станислав Владимиров обаче съобщи пред btv, че през юни са паднали 135 литра дъжд на кв.м във вододайната зона, само че очевидно това да не е било задоволително.

Фотограф: Георги Кожухаров

Друга доктрина, упомената от Асен Личев, някогашен шеф на дирекция " Управление на водите " в Министерство на околната среда и водите, пред БНР, беше, че огромна част от водата е употребена от Водноелектрическа централа към язовир " Студена ". " ВиК-то (собственик на ВЕЦ-а - бел. ред.) има интерес да черпи повече вода за произвеждане на електрическа енергия, без да се преценява със загубите, които има за доставка до обособения клиент ", сподели Личев. Иван Витанов обаче твърди, че от юни оборудването е спряно и не работи. От няколко години се прави и ремонт на язовирната стена, който по думите на районния министър Петя Аврамова е приключил през септември. Сега предстоят действия по водовземната кула. Според Витанов ремонтът няма роля в безводието, защото се прави под вода със специфична технология и не се е налагало поради него да се поддържа по-ниско водно равнище.

Фотограф: Георги Кожухаров

Така стигаме до главния проблем - ВиК инфраструктурата в област Перник просто е в доста неприятно положение. " В този град за жалост десетки години нищо положително не се е случвало във ВиК бранша ", сподели Витанов. " Водопроводните мрежи на всички обитаеми места в общината са построени от азбесто-циментови тръби (над 62%) през 60-те и 70-те години на ХХ век, които са с от дълго време изминал амортизационен период ", написа в общинския проект на Перник за 2014 - 2020 година Освен остаряла и нездравословна мрежата е полуразрушена. " Загубите ни са към 75%. Това значи, че в случай че пуснем 1000 л от язовира, то тук, в Перник, до кранчето на всеки от нас стигат 250 л. С останалите ние " поливаме града ", споделя той. Районът е въглищен, почвата е чернозем и глина. От това необикновено дълго и мощно засушаване почвата се свива и къса водопроводите. През лятото за три месеца имахме с 300 повреди повече по отношение на 2018 година ", описа Витанов пред " Капитал ". Ако това е правилно, загубите се усилват. Според План за стопанисване, употреба и поддръжка на активите на " ВиК Перник " през 2015 година равнището на действителните загуби е било 60.5%.

Институциите си гонят опашката

Сега топката действително е в полето на община Перник - точно тя би трябвало да реши дали да има режим на водата. Иван Витанов изясни, че ВиК сдружението е изпратило писмо до общината на 7 октомври, като тогава размерът на язовира е бил 7.8 млн. куб.м. От локалната власт обаче нямало отговор - " глас в пустиня ", споделя той. Новоизбраният кмет Станислав Владимиров удостовери, че е имало такова писмо предишния месец и не е имало придвижване от страна на общината. И по какъв начин да има - в навечерието на локални избори последното, което общината би желала да направи, е да ограничи достъпа до вода на гласоподавателите.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Георги Кожухаров Смаляване

Всъщност от близо два месеца в пространството витаят терзания по въпроса. В началото на септември депутати от Българска социалистическа партия задават въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и районния министър Петя Аврамова по отношение на намаляващото количество вода в язовира и непрекъснатите повреди в общината, които лишават жителите на Перник от вода. В отговора си от 17 септември екоминистърът е декларирал, че " до края на 2019 година питейно-битовото водоснабдяване от бент. " Студена " ще бъде обезпечено в цялостен размер ". На 20 септември пък Петя Аврамова споделя следното: " Искам да подчертая, че казусът с понижаване на водните количества в действителност е проблем за цяла България заради трайното засушаване. Ако вие имате съответни данни за недобро ръководство на язовира, с каквито аз не разполагам, апелирам да ми бъдат предоставени – ще направя инспекция по този ваш сигнал. Към момента повода е трайното засушаване и зачестилите повреди, които са по отношение на това. Благодаря ви. " И по този начин в предизборната конюнктура казусът е потопен.

Новият кмет на Перник изясни пред " Капитал ", че в този момент не може да вземе решение, без да има цялостна информация, по тази причина желае да организира среща сред общината и ВиК сдружението.

Европейската помощ

Добрата вест е, че през август 2019 година " ВиК Перник " подписа контракт по оперативна стратегия " Околна среда " за вложения във ВиК инфраструктурата в размер на близо 105 млн. лева Самото сдружение взе участие със съфинансиране от над 8 млн. лева " Близо 40 млн. лева от тези средства са за обекти, с които ще се направи замяна на водопроводи и като резултат ще се понижат и спиранията на водоснабдяването в обитаемоте места ", гласи известие на районното министерство оттогава. " Това е последният трен ", споделя инж. Витанов.

Лошата е, че даже още няма оповестени публични поръчки за поправки, тъй че най-малко две-три години проблемите ще си останат. Ако се съди по метода, по който се организират публични поръчки в другите ВиК сдружения, процедурата по възлагане на ремонтите може да отнеме най-малко година. Там постоянно стават забавяния както поради неточности в документите, по този начин и обжалвания или мудна работа на оценителните комисии. Витанов обаче припомня, че би трябвало реконструкцията да приключи до 2023 година, когато е крайният период в програмния интервал на оперативната стратегия.

Във всеки случай обаче, в случай че не завали скоро, казусът с водата в района ще става все по-тежък и чешмите ще продължат да пресъхват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР