12 Умното гласуване на Навални проработи © Reuters 12 Време

...
12 Умното гласуване на Навални проработи © Reuters 12 Време
Коментари Харесай

Москва не вярва на Путин

12
" Умното гласоподаване " на Навални проработи

© Reuters 12
" Време е за смяна "

© Reuters - За резултата оказа помощ " умното гласоподаване ", за което прикани водачът на антисистемната съпротива Алексей Навални.
- От локалните избори мъчно може да се извади умозаключение за действителната мощ на опозицията. Но ясно се видя слабостта на властта.

Един от вероятните прочити на локалните избори в Русия на 8 септември е, че са победа за ръководещите. Във всички 16 района губернаторите, подкрепени от прокремълската " Единна Русия ", завоюваха, въпреки някои от тях да се бяха маскирали като " самостоятелни ". Управляващата партия получи болшинство и в 12 от 13-те локални Народното събрание, за които имаше гласоподаване. Това даде съображение на члена на управлението на " Единна Русия " Андрей Турчак триумфално да съобщи, че партията е " отвяла " всички.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Само че в Москва властта получи гласовит пестник. " Единна Русия " загуби съвсем половината от досегашните си мандати в градската Дума и вместо с 40 към този момент ще разполага единствено 25 депутати в 45-местния столичен парламент. Сривът на прокремълската партия е още по-забележителен, като се има поради, че претендентите на антисистемната съпротива бяха спрени от присъединяване в изборите, което докара и до най-големите митинги в столицата от 2012 година насам. Осезаемата паника в Кремъл и бруталното полицейско принуждение против стачкуващите подвигнаха залога и трансфораха кардинално безинтересния избор за не изключително авторитетната столична Дума в барометър на недоволството против ръководството на президента Владимир Путин и възможен предвестител за парламентарните избори в Русия през 2021 година и тези през 2024 година, когато Путин би трябвало да слезе от власт.

Избори или гибел

За трагичния ореол на изборите ненапълно способства и трагичният случай във Волгоград, където претендентът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), пенсионираният полковник и танкист Вадим Чистяков, умря в изборната секция от сърдечен удар, до момента в който се опитваше да потвърди правотата си пред членовете на изборната комисия. Неговият конкурент Андрей Бочаров, подкрепян от Кремъл и също полковник, резервира губернаторския си пост.

Властта съумя да удържи и родния град на президента, Санкт Петербург, където победи близкият до Путин Александър Беглов, спечелил с 64.43%. Неговият най-сериозен противник в губернаторската конкуренция Владимир Бортко, представляващ КПРФ, ненадейно отдръпна кандидатурата си. Според източници на " Капитал " от държавните структури това се е случило под давление на Кремъл. Беглов бе един от множеството претенденти на " Единна Русия ", предпочели да се показват като самостоятелни в опит да се разграничат от партията, чийто рейтинг се е сринал до към 30% на фона на недоволството от повдигането на пенсионната възраст, спадането на приходите и обвиняванията в корупция.

Независимо от успеха на прокремълските губернатори, при ниската изборна интензивност и впрягането на цялата административна машина в интерес на претендентите на властта опозиционните партии - от леви до демократични, в действителност съумяха значително да засилят своите позиции в районите.

" Единна Русия " претърпя внушителна загуба в далекоизточния Хабаровски край, където завоюва единствено две места в локалния парламент, и това се трансформира в първия съветски район, където друга партия управлява изпълнителната и законодателната власт и всички общински органи. Става въпрос за Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), националистическа секта, ръководена от Владимир Жириновски. Загубата на " Единна Русия " не става по-малко мъчителна от обстоятелството, че ЛДПР се смята за тактически съдружник на Кремъл и мъчно може да бъде избрана като същинска съпротива.

Москва - провалянето на властта

Но главната изненада пристигна от Москва, където опозицията в лицето на комунистите и други леви партии, както и демократичната " Яблоко ", съумя да вземе 20 мандата. За това оказа помощ " умното гласоподаване ", за което прикани водачът на антисистемната съпротива Алексей Навални. То се показваше в стратегическо стартиране на бюлетина за претендент, който има максимален късмет да завоюва против представител на " Единна Русия ". Тактиката означаваше в доста случаи гласоподавателите да си запушат носовете и да гласоподават за комунисти и по този начин КПРФ завоюва 13 места в градската Дума при 5 до момента. По този метод беше изхвърлен и Андрей Метелски, водач на московската организация на " Единна Русия ", изгубил против едва прочут болшевик.

" Гласуване за Путин "

В една от изборните секции в учебно заведение в югозападната част на Москва в деня на вота се разигра любопитна преживелица. Полицаи изведоха от постройката подпийнал мъж, който се опитал " да гласоподава за Путин ".

Името на президента не присъстваше на бюлетините, само че изборите в Москва се трансфораха в удар по построената от Путин система. Както отбелязва пред " Капитал " политологът Константин Калачев, влизането на повече представители на опозицията значи, че московският общински съвет ще бъде " по-политизиран " и опозицията има платформа, от която може да бъде чута. Но " Единна Русия " продължава да има неофициално болшинство и близкият до Кремъл кмет Сергей Собянин евентуално ще продължава да прокарва безпроблемно решенията си. " Умното гласоподаване " несъмнено проработи. Но определените от опозицията в московската Дума са доста разнообразни хора. Някои от тях просто може да бъдат купени ", споделя Калачев.

Въпреки това случилото се в Москва е сигнал за рецесия в построената от Путин политическа система. И демонстрира, че Кремъл би трябвало доста деликатно да обмисли тактиката си за идващите избори. От локалния избор мъчно може да се извади умозаключение за действителната мощ на опозицията, в това число поради тактиката на " умното гласоподаване ", която не дава визия за същинските политически желания. Но пък ясно демонстрира отслабващата известност на властта.

* Александър Братерский е съветски публицист, който написа за Gazeta.ru и " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР