12-те питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в

...
12-те питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в
Коментари Харесай

Починаха 12 от питбулите, ползвани за кучешки боеве в Пловдив

12-те питбула, употребявани за незаконни кучешки боеве, са умряли в общинския подслон в Пловдив. Това заяви шефът на Общинско дружество „ Зооветеринарен комплекс “ Георги Божев.

Животните са били настанени в приюта, до момента в който траеше делото против някогашните им притежатели. Те са останали там повече от три години. След като делото завърши с неоправдателна присъда за притежателите, организирали противозаконните боеве, животните са предадени на страната, а законният техен собственик стана Българската организация по сигурност на храните.

„ Въпреки, че в приюта в Пловдив се грижим добре за тях, 12 от 50-те настанени при нас животни починаха “, сподели Божев пред Фокус. Той посочи, че когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на по 10 дни, а най-възрастните никой не може да каже на каква възраст са.

„ Докато са били обучавани за кървави битки със себеподобните им, кучетата са били третирани с много неразрешени лекарства “, уточни Божев. Възможно е точно това да е повода за тяхната гибел.

Със сигурност сред умрелите има две-три, които са имали рак, някои от тях са умрели от инфаркт или инсулт. „ Сърцето на едното от кучетата беше много уголемено, преди да почине. Тези аномалии най-вероятно са провокирани от прекалено натоварване с анаболни лекарства “, добави Божев.

Възможно е също по този начин някои от кучетата да са умряли и от естествена гибел. По думите на шефа на приюта, сега останалите 32 питбула са в съвършено положение, охранени, няма неточност в тяхното развъждане, което да докара до гибелта им.

Във вторник ще има среща в Областната дирекция по храните в Пловдив, на която са поканени и неправителствени организации и експерти, които да си кажат мнението какво да се прави с тези животни. „ При диалога ни от прокуратурата показаха опасението, че животните може да попаднат в ръцете на недоброжелателни жители, които още веднъж да ги пуснат на арената на боевете. Те са селектирани и обучавани за такива боеве. Така, че прекомерно рисково е и да се отглеждат с други кучета. Всички тези опасения би трябвало да се обсъдят добре и да се вземат верните решения “, сподели още Георги Божев и добави, че няма различен сходен случай у нас, с цел да се вземе образеца от него.

До момента за питбулите се харчат единствено общински средства, изхарчени са над 200 000 лв., уточни още Георги Божев.

В момента те престояват в приюта в Пловдив, защото Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР