12 страни членки на ЕС, сред които България, искат значително

...
12 страни членки на ЕС, сред които България, искат значително
Коментари Харесай

България и още 11 страни искат по-нисък ценови таван на газа

12 страни членки на Европейски Съюз, измежду които България, желаят доста понижаване на оферти ценови таван на газа, съобщи Блумбърг.

Целта е да бъде понижен резултатът на невижданата енергийна рецесия върху потребителите и бизнеса в Съюза.

Искането е отправено единствено два дни преди изключителния Съвет „ Енергетика “ в Брюксел, на който страните членки ще се опитат да реализират съглашение по тавана. Групата разполага с задоволително гласове, с цел да го блокира, в случай че настояванията ѝ не бъдат изпълнени, твърди посланик от Европейски Съюз, поискал анонимност.

Според предлагането на Европейската комисия от ноември корекционният механизъм за пазара на газ ще бъде задействан, когато цената на подписаните предния месец контракти на хъба TTF надвишат 275 евро на мегаватчас и разликата сред международните цени мине 58 евро.

По-рано този месец държавното управление на Чехия, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, предложи по-ниски стойности – 220 евро за мегаватчас и разлика от 35 евро.

Някои страни обаче желае тоще по-нисък таван, твърди Блумбърг.

За България идеалният ценови таван е под 200 лв., сподели министърът на енергетиката Росен Христов на предходния Съвет „ Енергетика “ в Брюксел на 24 ноември.

Заедно с България понижаване на тавана желаят още Гърция, Италия, Белгия, Полша (тези 4 страни са инициатори), Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта. Това излиза наяве от карта, оповестена от Блумбърг.

На радикално друго мнение са Германия, Нидерландия и Дания. Те желаят деликатен метод при установяването на тавана. Заедно с Унгария, Австрия и Естония те упорстват, че корекционният механизъм би трябвало да подсигурява, че цените в Европейски Съюз би трябвало да останат конкурентни на тези на международните пазари в миг, когато Европа търси диверсификация на доставките.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР