12 Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не

...
12 Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не
Коментари Харесай

Най-чистата европрограма или какво стана с ваучерите по "Развитие на човешките ресурси"

12
Стотици хиляди такива бяха издадени за предишния интервал. Не всички от тях имат покритие

© Красимир Юскеселиев 12
Над 170 млн. лева и над 180 хиляди души са били подготвени по ваучерните стратегии и са минали през бюрата по труда. Капацитетът на Агенцията по заетостта да ревизира всичко това, е под въпрос.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Работодатели могат да аплайват за 80 млн. лева за наемане на безработни

Средствата са обезпечени по стратегия " Развитие на човешките запаси ", а срокът за кандидатстване е до 9 март т.г.
21 фев 2018
Държавата ще поема превоза при работа в различен град

Мярката е записана в план за смяна на Закона за поощряване на заетостта
4 сеп 2017 Не е елементарно да намерите организацията за професионално образование и обучение (НАПОО). Тя е на петия етаж на постройка сред блоковете на Софийския университет до 4-и км в София. Отвън има нов стъклен асансьор, само че на етажа на организацията няма изключително доста нововъведения с изключение на една алуминиева врата. През нея за миналия програмен интервал - от 2007 до 2015 година, са минали 174 млн. лева

Образно казано, несъмнено. Всъщност дребната държавна конструкция под крилото на Министерство на образованието има единствено две, само че значими функционалности - да създава стандартите за осъществяване на професионалните образования и образования и да лицензира искащите да го вършат. Всеки от над хилядата центрове за такива образования (ЦПО-та) в страната е минал отсам, с цел да стигне до упоменатите десетки милиони.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ваучерните схеми по първия програмен интервал на " Развитие на човешките запаси " са няколко - " Аз мога " и " Аз мога повече " за основни пълномощия (или така наречен меки умения плюс нови познания, без които човек не може, като да вземем за пример съществени компютърни познания) и " Адаптивност, " Предприемачество ", " Първа работа " и " Развитие ".

Окончателният отчет от 2015 година твърди, че общо по тях са подготвени над 184 хиляди души със упоменатите над 174 млн. лева Това са големи суми и те не включват огромните работодателски асоциации. Според разбивката в отчета, главният взрив на тези образования е бил през 2011 и 2012 година, а общо те са текли от 2010 до 2015 година Това значи, че приблизително 82 души са се обучавали във всеки от дните на тези шест години.

Проверихме файловете с регистрираните ваучери на страницата на Агенция по заетостта. От тях излиза, че едвам 0.2% от тези над 170 млн. лева са неизплатени или арестувани. Това приказва за две вероятности: или това е най-чистата европрограма, или контролът в нея е бил много несъответстващ.

Малката организация и огромната стратегия

" Колко пари изтекоха ", споделя шеговито Емилиана Димитрова, шефът на организацията, когато научава тематиката на срещата. Всяко изследване на ваучерните схеми неизбежно води до нейния кабинет. Агенцията не разпределя запас, само че лицензира центрове и всеки претендент да взе участие в горните схеми, би трябвало да мине отсам. Всъщност, не всеки - " Аз мога " и " Аз мога повече " механически нямат потребност от подобен лиценз, тъй като основните пълномощия се водят отвън обсега на деяние на организацията. Проверката обаче демонстрира, че доста от центровете, които са регистрирани за тях, имат и професионални курсове.

Димитрова показва главния дефицит на системата: " Разполагам с 20 души, а центровете са над 1040 ". За да получат лиценз, претендентите подават лист с правоспособни учители по дадената компетентност, както и материалната база - и за двете е нужно единствено да имат подписани контракти. За инспекциите Димитрова разчита на външни специалисти. " Ако той е сключил контракт с хотел за образование по туризъм, какво има да му гледаме на хотела? ", пита тя.

Всичко минава по документи. Възможно ли е по-късно учителите и базите да не се употребяват? Възможно е, признава тя. В закона няма обвързване за центъра да уведомява организацията коя база ще употребява за образование. Проверки се вършат от Агенцията по заетостта, която ръководи ваучерните стратегии. " Те обаче нямат специалисти, които да правят оценка базите и учителите, по тази причина канят нас ", изяснява Димитрова.

Един...ственият скандал

Един от случаите е от 2012 година, когато стана ясно че ЦПО " Насърчаване на заетостта ", водено от майката на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, е спечелило над половин милион лв. във ваучери. Едно от образованията беше на личния състав в " Елените ", осъществено в разгара на туристическия сезон, което провокира мощни съмнения, че е било единствено на хартия. В последвалото следствие и инспекции на Агенцията по заетостта бяха спрени част от парите към ЦПО-то, а ръководителят на организацията Камелия Лозанова подаде оставка.

Въпреки това Комисията за спор на ползи, водена от Филип Златанов, не откри виновност в Петрова. Сега тя споделя, че е била обект на " клеветническа акция ", а организацията е спряла непозволено парите. Тя към този момент не е в ГЕРБ, а ЦПО-то не работи, само че е вписана като лице за контакт там, макар че преди години твърдеше, че няма нищо общо с него. Казва, че е влезнала в сдружението след излизането си от политиката. Камелия Лозанова отхвърли коментар.

Източник от Агенцията по заетостта, който е бил в нея по време на предишния интервал, споделя че проблематичните случаи не са били изолирани. Той пожела анонимност, защото продължава да работи в системата. " Нямахме задоволителен потенциал да ревизираме. Например, има образование в Шумен. Вдигаме се един ден, отиваме там. Това са командировъчни, разноски. Не заварваме никого. Правим доклад. По устав обаче, те имат право на до 20% неявяване от курсовете. Не можем да вървим няколко дни подред до Шумен ", изяснява той.

Друга скица по думите му е опцията работодателят да записва чиновниците си на курс и те в никакъв случай да не схванат, че е трябвало да се явяват, а единствено да поставят подписи. Сумата се разделя сред обучителния център и работодателя. Наличието на такава скица се удостоверява от надзираващата цялата стратегия - зам.-министърът на труда и обществените грижи Зорница Русинова. На въпрос дали поради това са отменили опцията в новия програмен интервал работодателят да може да взима ваучери вместо служащите, тя дава отговор " тъкмо по този начин ".

Според Русинова поради сходни схеми е неразрешено и отдалеченото образование. Тя твърди, че опити за измами ще има постоянно, когато са забъркани пари. " Важното е да работи контролният механизъм ", споделя зам.-министърът.

Почти невидима неточност

Дали работи обаче, е противоречиво. Проверка във файловете с докладите на ваучерните схеми на уеб страницата на Агенция по заетостта демонстрира, че към 430 хиляди лева се водят като " отказано заплащане " или " неплатени ". Спрямо общата сума за ваучерните схеми тези средства са 0.2%, което прави тези схеми евентуално рекордьори в Европейски Съюз по най-малък размер на грешката.

Интересен подробност е, че при експлоадирането на абсурда с Вяра Петрова съгласно Агенцията по заетостта са били спрени 190 хиляди лева, за които са били открити нередности. Окончателните разбивки, изнесени от организацията в края на интервала, демонстрират обаче, че " неплатени " са единствено 39 хиляди лева

Проблемът с ваучерите

Има разлика във ваучерните схеми - " Аз мога " и " Аз мога повече " да вземем за пример изискват персонално присъединяване и активизация. По останалите е допустимо работодателят или общината да запише доста хора за образование. Възможно е образованието да не се организира или да е официално, като няма кой да подаде сигнал.

Разминаването сред първите две схеми и по останалите може да не демонстрира нередности, само че най-малкото демонстрира неефективност. Например веригата фризьорски салони от Враца " Мексико-ПЕ-Петър Йорданов " имат ЦПО с регистрирани съвсем 110 специалности, по които може да образова. Те варират от заварчици и армировка на бетон до финансисти и шивачи. От 630 хиляди лева по ваучери на " Мексико-ПЕ " под 100 хиляди лева са от " Аз мога " и " Аз мога повече " и множеството от тях са по специалността, по която " Мексико-ПЕ " образова и личните си чиновници - козметика и фризьорство. Т.е. когато хората избират какво да вършат с ваучерите си, те рядко избират " Мексико " за някоя от другите 108 специалности. Представител на ЦПО-то посочи, че " стилните трендове дефинират какво желаят да учат хората " и също по този начин удостовери, че в сегашния програмен интервал компанията към този момент не работи с ваучерни схеми, а избира частни образования.

Груповите образования от време на време са много озадачаващи. Например през 2011 година компания " СТИК ", която е с най-вече извоювани ваучери по стратегиите - над 4.3 млн. лева, образова безработни в община Тунджа за избавител при бедствия, повреди и произшествия. Курсът е 4 месеца и включва посещаване тук-там и запознаване с спешни обстановки. След тези четири месеца срокът на претовареност за подготвените ще бъде половин година - от декември 2012 година до август 2013 година

Запушване на дупките

Всички проблеми от първия програмен интервал са решени, споделят надзорните органи. Според Зорница Русинова дупките са запушени - отдалеченото образование е неразрешено, към този момент има единствено ваучери, които разрешават на хората да избират къде да се образоват и изискват 15% самоучастие. Махнато е и финансирането на обществени предприятия за общини, което можеше да се схване като инструмент за въздействие. " Имаше и компании, които разпореждаха образование на ЦПО без конкурс. Сега това може да се прави, единствено в случай че ЦПО-то е напълно благосъстоятелност на компанията ", споделя Русинова.

А Емилияна Димитрова от НАПОО споделя, че към този момент имат проект за инспекции - 130 годишно, който е края на предишния програмен интервал. А преди този момент? " Когато имахме опция ", подвига плещи тя. Възможно ли е образования въобще да не се вършат? " На този въпрос дава отговор полицията ", споделя Димитрова.

Текстът е част от взаимен румънско-български план за обзор на стратегиите за човешки запаси, спонсорирани от Европейския обществен фонд, подсилен от Journalismfund.EU

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР