12 Стефан Дечев и Мирослав Петков решават да превърнат семейната

...
12 Стефан Дечев и Мирослав Петков решават да превърнат семейната
Коментари Харесай

Семейството с каменната мелница

12
Стефан Дечев и Мирослав Петков вземат решение да трансфорат фамилната обич към земята в нов бизнес

© Надежда Чипева 12 © Екосем Още по тематиката
Изкуството да правиш самун

Пекарната The Art of Love предлага 13 типа здравословен самун, както и сладкарски произведения
22 юни 2018
Където хлябът е вяра

" Орфеида " е ресторант от положително тесто
13 апр 2018 Продуктите им се продават в стотици магазини в цялата страна, в това число огромни вериги, а оборотът им за 2017 година се удвоява.
В сърцето на Дунавската низина бащата на Стефан Дечев към този момент 30 години отглежда разнообразни сортове зърнени култури. Работата му се оказва ентусиазъм за сина му и роднината им Мирослав Петков, които вземат решение да създадат лично произвеждане и да дадат началото на нов фамилен бизнес - произвеждане на брашно. Специалното в тази ситуация е, че избират да го създадат на каменна мелница, която по думите им е евентуално единствената в страната, а преимуществото й е, че при смилането се резервират витамините и минералите на зърното. Пакетирано ръчно благодарение на цялото семейство, брашното става потребна опция за доста хора, а към този момент влиза и в състава на новото им сладко прелъщение - вафла " Лимецка ".

Зърно по зърно

Всичко стартира с дребна каменна мелница, която Дечев и Петков купуват преди няколко години от Австрия с концепцията да създават потребна храна за фамилията си, изключително за децата. Около нея обаче бързо се събира цялостен кръг от родственици и другари, а не след дълго се ражда и концепцията любовта към чистата храна да одобри формата на бизнес. Двамата купуват още една по-голяма каменна мелница и по този начин с инвестиция от общо 50 хиляди лева лични средства през 2015 година основават компанията си " Екосем " в село Стамболово.

Великотърновският край се оказва богат. Семейството отглежда лимец, пшеница, ръж, царевица, ечемик и овес, а от други производители бизнесмените си набират и зърнени култури като елда, просо и ориз, които след това смилат до брашно.

Изборът мелницата да е каменна не е инцидентен. При модерните валцови мелници температурата е доста по-висока и това постанова да се прибавят консерванти, с цел да не се скапва брашното, изясняват бизнесмените. Идеята на Дечев и Петков обаче е да няма добавки и по тази причина избират остарелия способ. Екипът на мелницата се състои от 6-има души, които вършат всичко - от меленето, през пресяването, до пакетирането.

Палитра от брашна

Брашното е първият и главен артикул, който предлага компанията, като към този момент листата им включва общо 21 типа - от пшеница, лимец, спелта и други, както и биоварианти. Не странят и от бялото брашно, въпреки че споделят, че то е по-скоро кремаво, защото в него остават тънко пресети частици от триците. Производството му изисква спомагателна обработка, става по-бавно и в по-малки количества и по тази причина цената му е по-висока от тази на другите брашна - 3.69 лева./кг. Пълнозърнестото също се предлага в разнообразни типове - от ръж, лимец, царевица, спелта и други и коства 2.90 лева./кг.

Все по-големият интерес на потребителите към биопродукти ги подтиква да основат лична серия такива брашна, с което да влязат и в магазините, които продават единствено биосертифицирани артикули. Тъй като създаваното от фамилията зърно не е сертифицирано, те купуват от други производители и го смилат. " Надявам се с течение на времето да поработим върху този план ", прецизира Петков.

Компанията употребява богатия си подбор от брашна и за произвеждане на макаронени произведения - пълнозърнест кускус, фиде, пене и други, което се разпорежда на външен реализатор.

Здравословната вафла

Преди няколко месеца се появява и последният им нов артикул - вафла. " Все повече хора се стремят да се грижат за здравето си и да заобикалят нездравословните храни, което значи да се въздържат от захарни десерти, даже да ги обичат ", споделя Петков, който е управител продажби във компанията. Така бизнесмените вземат решение, че би било страхотна концепция да пуснат на пазара нещо хем сладко, хем здравословно, като заменят нездравословните съставки с потребни други възможности. Вместо всеобщо употребяваното палмово масло да вземем за пример, те включват в състава й кокосовото, а за натурален антиоксидант се употребява дестилат от розмарин.

Новата " Лимецка " излиза на пазара през юни, а името ѝ идва от брашното, от което е основана. Корите на вафлата са напълно направени от лимец. " Повечето хора знаят какъв брой нездравословни са вафлите. Въпреки това пазарът в България е значителен. Надяваме се, че по този начин ще предложим опция на потребителите да изберат един по-добър вид, изключително на тези, които имат здравословни проблеми ", изяснява Петков.

Преди да изберат усетите, цялото семейство опитва разнообразни комбинации, като в последна сметка Дечев и Петков се доверяват на избора на децата си. Вафлата се предлага в два усета - кокос и тахан с нуга, и коства 80-85 ст. на рафт. Въпреки че цената не е доста по-висока от тази на елементарните вафли, всички съставки са 2 пъти по-скъпи спрямо най-евтините, което е за сметка на маржа на компанията.

Клиенти и продажби

Първият по-голям клиент на " Екосем " е Радослав Великов, чиято пекарна The Art of Love в София употребява само техните брашна. Той избира точно тях, тъй като се твърди на място, че двамата съдружници не прибавят избелители, консерванти и изкуствени добавки на брашното, а това е доста значимо при приготвянето на мая. Постепенно клиентите на компанията се усилват и с други пекарни, а продуктите й към този момент могат да се намерят и в над 300 магазина единствено в столицата, в това число в огромни вериги като " Фантастико ", CBA и " Хит ", както и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Перник. Продават се също онлайн през уеб страницата на компанията.

През 2017 година приходите от продажби на компанията нарастват близо два пъти - от 160 хиляди лева на 312 хиляди лева Заради въвеждането на новия артикул и разширението на производството разноските за първични материали и материали също се удвояват, достигайки 330 хиляди лева, което е и повода предходната година компанията да регистрира загуба от 14 хиляди лева при 10 хиляди лева облага за 2016 година Очакванията за 2018 година обаче са много оптимистични - продажбите порастват и двамата бизнесмени се надяват, че оборотът още веднъж ще се удвои.

Фокусът им към момента е само българския пазар и към този момент не възнамеряват да изнасят. За сметка на това пък към този момент обмислят идващите си артикули.
Q&A

Как се рекламирате?

Стефан Дечев: Разчитаме на уеб страницата си, както и на обществените мрежи. Най-добрата реклама си остава от уста на уста.

Какви са съперниците ви?

Мирослав Петков: Пекарната " Слънце Луна " която също създава брашно. Само ние обаче използваме каменна мелница. При десертите съперниците са повече.

Как финансирате развиването на бизнеса си?

М.П.: Общо взето, посредством всички разновидности на финансиране. Машините и колите ни са на лизинг. Със лични средства финансираме пазаруването на зърна, а машините - с композиция от един дребен заем, който имаме, и лични средства.

Какво ви е било най-трудно в работата?

М.П.: Комуникацията с клиентите. Да им разбираем, че смиламе на каменна мелница, тъй като по този начин се резервират потребните качества на зърното. Опитваме се да им помогнем да схванат, че това е стъпка към по-здравословното хранене. Точно поради това е мъчно - влагаме доста време, с цел да разбираем на потребителите какви са преимуществата на нашия артикул, от една страна, а от друга - и на самите магазини, изключително на огромните търговски вериги, с цел да стартират да оферират нашите артикули.

Вие самите какъв самун ядете?

М.П.: И двамата със Стефан избираме от лимец, пълнозърнест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР