12 Служителите на ПИМК купуват жилища на преференциална цена от

...
12 Служителите на ПИМК купуват жилища на преференциална цена от
Коментари Харесай

Новият бизнес на ПИМК

12
Служителите на ПИМК купуват жилища на преференциална цена от 550 евро на кв. метър, а външни клиенти - на 600 евро на кв. метър

© Надежда Чипева 12
Дълго време транспортният бизнес е главното занятие на компанията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Семената ви пазим

В Садово, на 15 км от Пловдив, се пази голяма част от растителното генетично многообразие на Южна България
27 окт 2018
Туристическият взрив на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - само че ще има ли къде да нощуват?
27 окт 2018
Опит за съвършенство

Световното състезание по гребане в Пловдив беше добре проведен празник
25 окт 2018
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
" Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си

Ръководството чака доста покачване на приходите през тази година
22 окт 2018
" БТЛ Индъстрийз " ще усили доста приходите си до 215 млн. лева през 2019 година

Персоналът на чешката компания в България ще надвиши 300 чиновници
17 окт 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

" Необходимо ви е жилище в Пловдив или София? Сградите, които PIMK Build строи, станаха шлагер на пазара на парцели - към момента не е късно да се възползвате и вие! "

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Обявата приканва от Фейсбук страницата на PIMK Build. Компанията, както подсказва името, е част от холдинга за автомобилни транспорти ПИМК. Така след камионите, влаковете, интермодалните терминали и желанието за концесиониране на летище Пловдив компанията от Града на тепетата влезе на още един пазар - строителството. И то много бързо - с 25 бетоновоза и към този момент три здания за обмен.

В началото бяха чиновниците

Строителното начинание на ПИМК стартира през юли 2017 година в регион " Северен " в Пловдив, и по-конкретно на бул. " Дунав ". Първоначалната концепция е жилищата да бъдат за чиновници на транспортната компания като част от обществената й стратегия. Един от главните проблеми на фирмите за интернационалните транспорти е неналичието на водачи, тъй че най-вероятно обществените удобства биха имали потребен резултат за привличането и задържането на фрагменти.

За чиновниците изискванията за покупка на жилища в постройката са преференциални както във връзка с самата цена - 550 евро на кв. метър, по този начин и във връзка с изискванията за заплащане. За тези, които нямат задоволително спестявания и не могат да теглят банков заем, служителят заплаща единствено 5% капаро, а компанията предлага 95% заем от цената на жилището, като заемът се изплаща с погасителни вноски, удържани от месечната заплата.

Поради огромния интерес от PIMК Build вземат решение да продават и на външни клиенти за 600 евро на квадратен метър. Проектът съставлява седеметажна постройка, като в нея има и два терасовидни етажа, както и под земята паркинг. Строителната компания, която работи по обекта, е потвърдена в своята област – " Арнаудов билд ", планът е дело на проектант Васил Шилев. Изграждането на обекти също продължава. Вторият план е в регион " Западен " на бул. " Пещерско шосе ". Комплексът ще бъде от затворен вид, като ще има 5 жилищни секции с по 6 етажа, а общият брой на жилищата е 92, като жилищата на първите етажи имат независим двор. В комплекса с планува и детска градина с двор за игра.

Следва агресия и към най-ликвидния строителен пазар в страната - София. Жилищният комплекс в столицата се намира на бул. " Сливница " покрай бул. " Европа ". Има три входа, два от тях са с по 8 етажа, а третият е с един по-малко. Под всички входове има партерни етажи с магазини и гаражи.

Строителят и бетонът

" ПИМК билд " е благосъстоятелност на " БГ Транс 11 ", благосъстоятелност на двамата създатели на транспортната компания – Илиян Филипов и Пенко Несторов. " БГ Транс 11 " е притежател на още няколко компании, част от тях също разрастващи активност в строителството и реализацията на парцели, като от " ПИМК билд " споделят, че " компанията употребява по най-ефективен метод своите мощности, като в строителството се включват другите подразделения на холдинга ". Тъй като компанията стартира активността си напълно скоро, за миналата година приходите са единствено 2.5 млн. лева

Съществена част от строителния бизнес на групата е АST Beton, също благосъстоятелност на " БГ Транс 11 ". " АСТ бетон " е производител на дребнозърнест бетон. Разполага с три бази с потенциал 200 кубика бетон на час. Първият бетонов възел стартира работа през 2016 година в Асеновград, следва този в Пловдив, в региона на 4-и километър, а последният бетонов възел е край пловдивското село Марково. Компанията има личен парк от 25 бетоновоза. Самата транспортна компания ПИМК пък разполага със строителна техника, която дава чартърен - гондоли и самосвали, булдозери и валяци, трошачка за камъни и така нататък ПИМК е член и на Камарата на строителите, като може да прави изкопни работи, насипни действия, отвесни планировки. Кои са ПИМК

ПИМК е основана през 2000 година от Пенко Несторов и Илиян Филипов. По това време единият работи на заплата в София, а другият държи склад на едро в Пловдив. Всичко стартира от снаксовете, като двамата наемат гараж в Пловдив и стартират да ги създават. Изнасят ги за Албания и Косово, само че поради размириците там превозът се оказва комплицирана задача, като превозвачите заобикалят дестинацията. Трудностите ги принуждават да купят един камион на остаряло и да возят сами стоката си. Скоро по-късно откриват, че в превоза има повече бизнес, до момента в който в производството навлизат доста задгранични компании, а изискванията на веригите вършат нещата още по-трудни за производителите. Така през 2009 година с производството на снаксове е завършено и идва времето на камионите.

Дълги години те бяха главният бизнес на дружествотo. Пловдивското сдружение е известно и с това, че транспортира облеклата на испанската Inditex, производител на марките Zara, Stradivarius, Bershka и други ПИМК бързо се трансформира в най-голямата автомобилна компания с най-вече камиони на сметката си.

През 2016 година влага и в жп превоз, като сътвори своя товарна железопътна компания - " ПИМК рейл ", и купи локомотиви и специфични джоб-вагони за ремаркета. През 2017 година посредством дъщерната си компания " Терминали " тя завоюва концесията на интермодалния терминал край Пловдив за период 27 години. В терминала, построен с пари по оперативна стратегия " Транспорт ", новият оператор ще би трябвало да влага 15 млн. лева От тях 2.23 млн. лева би трябвало да бъдат вложени през първите две години.

Със спечелването на концесията ПИМК пусна и интермодален трен за Черкезкьой, Турция, на който се товарят по 34 ремаркета. Следващата цел беше трен два пъти седмично от Пловдив за Велс, Австрия, през Сърбия.

Заедно с " Тракия икономическа зона " компанията кандидатства и за концесията на летище Пловдив, като локалното обединяване се класира на второ място след отказалия се китайски победител.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР