12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] Чумата по свинете в Азия вдигна

...
12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] Чумата по свинете в Азия вдигна
Коментари Харесай

Свинското: скъпо и дефицитно

12 [Shutterstock] 12 [Shutterstock] Чумата по свинете в Азия подвигна международните цени, сътвори недостиг и проблемите заразиха и България.Заболяването унищожи 1/3 от производството в страната, вносът нарастна и най-малко краткосрочно рецесията със свинското ще е тук.Надеждите са, че Съединени американски щати ще покрият китайския пазар и европейските цени ще спаднат леко.
Топ 20 на най-големите компании в свиневъдството

Увеличаване

Топ 20 на най-големите компании в свиневъдството

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Любимото и второто най-купувано от българите месо - свинското, през днешния ден е в своя ценови пик от шест години насам. Само за година цените излетяха с над 30%, което при импорт и локално произвеждане за най-малко 600 млн. лева значи десетки милиони по-високи разноски и за производителите на салами, и естествено за потребителите. И смяна най-малко тази година не се чака.

Причината е ясна: африканската чума заля Китай, най-големият производител и потребител на свинско месо, това сътвори международен недостиг и цените се изстреляха. Кризата болести цялата верига от производството на фуражи до търговията на дребно при свинското и саламите, само че пък тук-там съживява различни промишлености, като да вземем за пример производството на птиче месо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът директно засегна България, която внася към 2/3 от свинското месо, отиващо главно в преработвателната промишленост, и заводи усетиха дефицит. А вътрешната рецесия с африканската чума унищожи за половин година 1/3 от българското произвеждане. Ударът от заболяването е толкоз бездънен, че представители на сектора считат, че стабилизирането на бранша ще отнеме години.

Китайският форсмажор

Преди година и половина Китай, където се отглеждат съвсем половината от прасетата по света, публично разгласи, че е записана африканска чума по свинете в страната - заболяване, за което няма лекуване и ваксина. По публични данни и анализаторски оценки в последните 18 месеца заболяването е унищожила сред 1/3 и повече от половината от животните в страната, а броят им се мери в стотици милиони: сред 150 и 240 млн. свине.

Според прогноза на департамента по земеделието на Съединени американски щати USDA упованията са към края на 2019 година Китай да е изгубил 40% от отглежданите свине и общият им брой да бъде към 275 млн. Проблемът с това шокиращо число не е единствено локален. Или както разяснява още с първите индикации за дълбочината на рецесията в азиатската страна старши анализаторът на основаната в Нидерландия Rabobank Чънджун Пан: " Не мислим, че е допустимо някоя страна по света или даже целият свят дружно да покрие идния дефицит на свинско месо. ".

Така китайската болест с чума застигна интернационалните цени на месото, като Бразилия и Европейски Съюз стремително усилиха износа си към азиатската страна. По данни на Европейска комисия за предходната година вносът към Китай от европейските страни се усилва с 63% за десетмесечието, а средноевропейските цени са се покачили с 28% към ноември на годишна база.

В България

Първият резултат от африканската чума се усети в България няколко месеца преди болестта публично да бъде записано в страната, главно в месопреработвателната промишленост. Още през април по данни на системата за агропазарна информация (САПИ) цените на месото в страната са почнали да се повишават по цялата верига на предложение: от вносителите и производителите, до складовете на едро и търговията на дребно. И в случай че тогава цените на другите типове свинско месо са се нараснали с сред 0.4 и 4.5%, през идващите месеци, в това число и около експлоадирането на рецесията в България, този ритъм се форсира извънредно внезапно.

Към края на предходната година изкупната цена на угоени свине доближава 3.46 лева за кг живо тегло, което е годишен растеж от над 32%, а в търговията на едро и дребно със свинско месо нарастването е сред 23 и 32% за другите типове разфасовки.

" Българското свинско месо в никакъв случай не е било задоволително, то задоволява към 30-35% от потребностите на пазара и на месопреработващата промишленост ", разяснява Атанас Урджанов, който е ръководител на Асоциацията на месопреработвателите в България и шеф " Операции " в хранителния холдинг " Белла България ". По думите му нарастването на цените вътре в страната се дължи главно на засиленото търсене от Китай, което повишава и цената на вноса. Така за една година свинското, което образува към 50% от себестойността на саламите, е поскъпнало с 60%, разяснява Урджанов, съгласно който " не стига, че суровината е скъпа, само че и не доближава ".

Кирил Вътев, притежател на месопреработващата компания " Тандем ", показва, че сега всички огромни европейски производители на свинско като Германия, Дания, Испания, Нидерландия, в които няма чума поради високата биосигурност, работят извънредно за китайския пазар. " Една поръчка за Китай е за 1000-2000 контейнера, а един резервоар е за 20 тона ", споделя Вътев, съгласно който имало и информации, че китайците " даже не разясняват доставните цени ".

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Вътрешната злополука

Само за последната половин година болестта проби в 10 огромни свинекомплекса с общ оборот от над 228 млн. лева за 2018 година, а унищожените животни са 203 хиляди по данни на земеделското министерство. При общо отглеждани към 600 хиляди свине във фермите това значи, че за едно полугодие 1/3 от локалното произвеждане е изгубено. Очаквано първият резултат от това е понижение на прясното месо с български генезис.

" Нашата месодобивна фабрика работеше с над 14 животновъдни стопанства преди чумата по свинете, в този момент работи с не повече от четири, тъй като фермите са затворени ", дава образец Петко Петков, притежател на групата " Унитемп ", която включва касапница, транжорна и произвеждане на артикули от мляно месо. По думите му цените на прясното трупно месо са скочили с сред 30 и 50% по отношение на януари и февруари предходната година, само че това е обяснимо, защото обстановката на българския пазар е разследване от това, което се случва по света.

В момента африканската чума участва във всички области като се изключи Хасково. По-голямата плътност на болестта е в Северна България, където са и главните ферми, което единствено по себе си е извънредно висок риск заболяването да взима още жертви. Отделно другите ограничения, налагани в борбата със болестта, също имат резултат върху пазара. Служител на компания, вносител на месо, сподели пред " Капитал ", че наложената в последните седмици краткотрайна възбрана от организацията по храните за придвижване на животните сред фермите и ферми и кланици е принудила даже най-малките и междинните месопреработватели да потърсят вносна суровина. Мярката към този момент има отражение и върху магазините за прясно месо - през седмицата уеб сайтът haskovo.info разгласява информация, че месарници в Хасково са затворили порти със известие, че ще работят още веднъж, когато възбраната бъде отстранена.

Какви следва

В кратковременен проект българските производители чакат покачване на цените на месните артикули, като към този момент има подадени претенции до комерсиалните вериги това да се случи. По-дългосрочни прогнози обаче е мъчно да се вършат, доколкото не е ясно по какъв начин ще се развие обстановката със болестта в Азия. Макар китайското държавно управление да разгласи упорит проект за възобновяване на свиневъдството още през 2020 година, много анализатори са скептични, че това е допустимо да се случи, доколкото се счита, че всяка наранена от чума плантация се нуждае от към година и половина да реализира потенциала си, и то в случай че няма още един случай.

" Очаква ни динамична година. Цените на свинското месо ще останат сходни на равнищата от 2019 година ", разяснява доцент Божидар Иванов от Института по земеделска стопанска система. По думите му обстановката е допустимо да се промени около комерсиалното съглашение сред Съединени американски щати и Китай поради упованията, че азиатската страна ще понижи митата за поземлен импорт от Съединени американски щати, който може да задоволи една огромна част от потребностите на китайския пазар. В резултат съгласно Иванов европейските експортьори на свинско ще позагубят част от позициите си в Китай. " Поради това по-големи количества свинско месо ще останат на европейския пазар, което евентуално ще докара до спад на цените на свинското през втората половина на годината. Малко евентуално е обаче този спад да е сензитивен ", разяснява Иванов.

Същевременно през 2020 година се чака рецесията на пазара на свинско да продължи да води нагоре и цените на различните меса, най-много на пилешкото, което е в подобен ценови клас. USDA предвижда, че през 2020 година се чака световното произвеждане на пилешко месо да се усили с 4% до рекордните 103.5 млн. тона, изпреварвайки свинското. Почти половината от пилешкото ще бъде създадено в Китай, а износът, движен от мощното търсене там, през идната година ще се усили с 4% в интернационален проект и ще доближи рекордните 12.5 млн. тона, сочи прогнозата.

Българските производители обаче на този стадий не означават по-висок интерес. " Не се регистрира и не се чака по-голямо търсене на птиче месо поради чумата по свинете, в този момент има прочут спад на търсенето на пилешко, само че той е сезонен. Очакваме растеж напролет и лятото ", разяснява Димитър Белоречков, ръководител на Съюза на птицевъдите в България.

Така печеливши в тази обстановка са огромните производители на свинско в Европа, които съумяха да се опазят от чумата - Германия, Дания, Испания и Холандия. Само за първите 10 месеца на предходната година Европейски Съюз - вторият максимален производител на свинско след Китай, съумя да изнесе 1.84 млн. тона месо за азиатската страна, което е годишен растеж от над 60%. И то при високи цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР