12 Пример за виенска спирка:© Спаси София 12 Борис Бонев и

12 Пример за виенска спирка:© Спаси София 12 Борис Бонев и ...

Може ли трансформацията на бул. "Патриарх Евтимий" да покаже бъдещето на София?.

12
Пример за "виенска спирка":

© Спаси София 12
Борис Бонев и Йорданка Фандъкова представиха в четвъртък организацията на движението по част от основните централни булеварди на София - "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Фр. Нансен" и "Г. С. Раковски".

© Юлия Лазарова Много коли и задръствания, липса на бус ленти, малко и разпокъсани велоалеи, както и рушащи се тротоари. Това е обичайният транспортен пейзаж на София. С представянето на новия проект за трансформация на бул. "Патриарх Евтимий" обаче тази картинка може да се промени. Лозунгът е "ще има място за всички" и засега всичко изглежда толкова хубаво, че не може да е истина - нови велоалеи, които осигуряват свързаност, бус лента, виенски спирки...

Осъществяването на проекта, по който работят зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, независимият общински съветник Борис Бонев и гражданската организация "Спаси София", изглежда съвсем реално, след като бе подкрепен от кмета Йорданка Фандъкова. Заявката е, че всичко може да бъде готово до края на юли.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Съвместната работа на Бонев и управляващите обаче в голяма степен изненада гражданите.
Илюстрация
Новият бул. "Патриарх Евтимий"

Увеличаване

Новият бул. "Патриарх Евтимий"

Автор: Спаси София Смаляване

Град за хората: първи сблъсък

Това може да бъде едно ново начало за столицата. С него ще дойдат много промени, показателни за това как може да се преобрази градската среда буквално заради няколко булеварда. Най-голямото предизвикателство за хората ще бъде промяната на начина на мислене, че автомобилите са "на първо място". От години управляващите все не са имали смелост да ограничават шофьорите и това до голяма степен се е отразило на градоустройството.

"Центърът е събирателната точка за града. Ако всички се превозваме с автомобили, той ще бъде пред колапс. Хората трябва да си дават сметка - "Попа" ще бъде изцяло транспортно осигурен заради инвестициите в метрото, а сега и с велоалеи. Не може да продължим с мисленето, че трябва от хола до банята да се придвижваме с кола", казва Бонев.
Илюстрация
Така ще изглежда новият бул. "Витоша" в посока НДК

Увеличаване

Така ще изглежда новият бул. "Витоша" в посока НДК

Автор: Спаси София Смаляване

Сега едно от най-големите притеснения от подготвеяната трансформация са по-малкото паркоместа по булеварда. Те обаче ще бъдат поне отчастни компенсирани, след като на бул. "Витоша" се увеличи капацитета с 40% заради въвеждането на косо паркиране.

Ще отнеме време

Предизвикателство ще има и за шофьорите, които ще трябва да свикват с повече велосипедисти на пътя. Това със сигурност ще отнеме време, тъй като в момента повечето от тях се чувстват ощетени, тъй като булевардът се стеснява. Вече се надига вълна от недоволство в социалните мрежи, че в момента велосипедисти няма и няма смисъл да се приоритизират велоалеи, докато автомобилите са в повече и сега се образуват задръствания. От друга страна обаче , ако не се почне с плавната промяна, такава никога няма да настъпи в София - велосипедистите ще дойдат, когато им се осигури по-добра инфраструктура.

"Категоричен съм, че това няма да доведе до повече задръствания. Когато "Патриарха" беше затворен заради ремонта на метрото и трафикът се изнесе по бул. "Васил Левски" нямаше такива, въпреки че очаквахме това да стане. Оказа се, че грешим. Трафикът може да се саморегулира с алтернативни маршрути и точно това е концепцията за "изпаряване на трафика", казва Бонев.

Новата велоалея ще направи връзката с още шест "разпокъсани"

Увеличаване

Новата велоалея ще направи връзката с още шест "разпокъсани"

Преглед на оригинала Автор: Спаси София Смаляване

Новият елемент - т. нар. виенски спирки, пък ще учат велосипедистите да "пазят" пешеходците, като се съобразяват и спират при идване на градския транспорт. Той пък би трябвало да стане по-бърз с пускането на бус лентата - нещо, което се доказа при бул. "България". Очаква се времето на придвижване с тролейбуси 1, 2, 5, 7, 8 и 9 ще се намали с 50%, а Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има готовност да промени разписанията още от първия ден от пускането на проекта.
Граждани на заден план

В целия проект обаче има и спорен елемент - въвеждането на двупосочно движение по бул. "Фритьоф Нансен" заради тролей 7. Това беше планирано още преди година, но заради недоволство на местните жители общината се отказа от промяната. Сега обаче изглежда планът ще се осъществи, с което самият булевард ще стане доста по-натоварен и шумен.

Предстои проектът да бъде одобрен оконачтлено от Столичния общински съвет, обясни зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев. После ще започне и изпълнението. Преди всичко най-важното одобрение обаче е това на гражданите и предстои да разберем дали общината ще го спечели. Тя вече направи такъв опит, когато през март зам.-кметът по транспорта и Борис Бонев, организираха дискусии с живущите по "Нансен", за да разберат какви са настроенията за въвеждане на двупосочно движение. Това изглеждаше като голяма стъпка в правилната посока, тъй като досега практиката беше да се взимат решения без да се "губи време" в обсъждания. Втора среща организира и районният кмет на район "Средец" Трайчо Трайков, Но така и не се стигна до консенсус. Единствено бяха дадени обещания комуникацията да продължи.
Илюстрация
По "Фритьоф Нансен" движението ще бъде двупосочно и ше минава тролей 7.

Увеличаване

По "Фритьоф Нансен" движението ще бъде двупосочно и ше минава тролей 7.

Автор: Спаси София Смаляване

"За този проект говорихме на общественото обсъждане на организацията на движение и паркиране в район "Средец" преди почти три месеца. Тогава ресорният зам.-кмет на Столична община пое ангажимент към живущите в квартала и районната администрация да бъдем консултирани в процеса на уточняване на детайлите. Не знам защо това не се случи, особено на фона на добрата координация, която сме имали досега, но се надявам да не се повтаря", написа във Фейсбук профила си кметът на "Средец" Трайчо Трайков.

"Решиха го зад гърба ни, а ни бяха обещали да има обсъждания", коментира пред "Капитал" Вера Кайрис, която е домоуправител в една от кооперациите на улицата. Тя заяви и че в понеделник ще пусне обществен иск към Столична община, кметът Йорданка Фандъкова, общинския съвет, главния архитект и към Борис Бонев заради новия проект. По думите ѝ в него участват 500 човека. Главното притеснение е, че живущите няма да има къде да паркират и няма да са уведомени, когато почне промяната на пътното движение. "Ще махат колите ни с паяци, както при предишната реконструкция", обяснява Кайрис.

Според Борис Бонев обаче всички критики и съвети на гражданите са били взети предвид при сегашното решение.
"Смея да твърдя, че на практика всички техни страхове и искания са изпълнени в този проект с изключение на двупосочното движение, но вярвам че и живущите ще се съгласят с това, че няма как един булевард, който е същия като съседните, да не се възползва от изградената си инфраструктура. Заради това тролейбусите заобикалят и генерират 170 хил. лв. разходи годишно. Освен това връзката "Лозенец" - "Петте кьошета" беше обещана отдавна, когато беше закрит трамвай номер 6. А и няма да има нито едно премахнато паркомясто на улицата", обяснява той.

Източник: capital.bg