12 Пример за виенска спирка: © Спаси София 12 Борис

...
12 Пример за виенска спирка: © Спаси София 12 Борис
Коментари Харесай

Може ли трансформацията на бул. "Патриарх Евтимий" да покаже бъдещето на София?

12
Пример за " виенска спирка ":

© Спаси София 12
Борис Бонев и Йорданка Фандъкова показаха в четвъртък организацията на придвижването по част от главните централни булеварди на София - " Патриарх Евтимий ", " Витоша ", " Фр. Нансен " и " Г. С. Раковски ".

© Юлия Лазарова Много коли и тапи, липса на бус ленти, малко и разпокъсани велоалеи, както и рушащи се тротоари. Това е нормалният транспортен пейзаж на София. С представянето на новия план за промяна на бул. " Патриарх Евтимий " обаче тази картинка може да се промени. Лозунгът е " ще има място за всички " и към този момент всичко наподобява толкоз хубаво, че не може да е истина - нови велоалеи, които обезпечават съгласуваност, бус лента, виенски спирки...

Осъществяването на плана, по който работят зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев, самостоятелният общински консултант Борис Бонев и гражданската организация " Спаси София ", наподобява напълно действително, откакто бе подсилен от кмета Йорданка Фандъкова. Заявката е, че всичко може да бъде готово до края на юли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Съвместната работа на Бонев и ръководещите обаче в огромна степен изненада жителите.
Илюстрация
Новият бул. " Патриарх Евтимий "

Увеличаване

Новият бул. " Патриарх Евтимий "

Автор: Спаси София Смаляване

Град за хората: първи конфликт

Това може да бъде едно ново начало за столицата. С него ще дойдат доста промени, показателни за това по какъв начин може да се преобрази градската среда безусловно поради няколко булеварда. Най-голямото предизвикателство за хората ще бъде смяната на метода на мислене, че колите са " преди всичко ". От години ръководещите все не са имали храброст да лимитират водачите и това значително се е отразило на градоустройството.

" Центърът е събирателната точка за града. Ако всички се транспортираме с коли, той ще бъде пред колапс. Хората би трябвало да си дават сметка - " Попа " ще бъде напълно транспортно обезпечен поради вложенията в метрото, а в този момент и с велоалеи. Не може да продължим с мисленето, че би трябвало от хола до банята да се придвижваме с кола ", споделя Бонев.
Илюстрация
Така ще наподобява новият бул. " Витоша " в посока НДК

Увеличаване

Така ще наподобява новият бул. " Витоша " в посока НДК

Автор: Спаси София Смаляване

Сега едно от най-големите терзания от подготвеяната промяна са по-малкото паркоместа по булеварда. Те обаче ще бъдат най-малко отчастни обезщетени, откакто на бул. " Витоша " се усили потенциала с 40% поради въвеждането на напряко паркиране.

Ще отнеме време

Предизвикателство ще има и за водачите, които ще би трябвало да привикват с повече велосипедисти на пътя. Това сигурно ще отнеме време, защото сега множеството от тях се усещат ощетени, защото булевардът се стеснява. Вече се надига вълна от неодобрение в обществените мрежи, че сега велосипедисти няма и няма смисъл да се приоритизират велоалеи, до момента в който колите са допълнително и в този момент се образуват тапи. От друга страна обаче, в случай че не се почне с плавната смяна, такава в никакъв случай няма да настъпи в София - велосипедистите ще дойдат, когато им се обезпечи по-добра инфраструктура.

" Категоричен съм, че това няма да докара до повече тапи. Когато " Патриарха " беше затворен поради ремонта на метрото и трафикът се изнесе по бул. " Васил Левски " нямаше такива, макар че чакахме това да стане. Оказа се, че бъркаме. Трафикът може да се саморегулира с различни направления и тъкмо това е концепцията за " изпаряване на трафика ", споделя Бонев.

Новата велоалея ще направи връзката с още шест " разпокъсани "

Увеличаване

Новата велоалея ще направи връзката с още шест " разпокъсани "

Преглед на оригинала Автор: Спаси София Смаляване

Новият детайл - така наречен виенски спирки, пък ще учат велосипедистите да " пазят " пешеходците, като се преценяват и стопират при идване на градския превоз. Той пък би трябвало да стане по-бърз с стартирането на бус лентата - нещо, което се потвърди при бул. " България ". Очаква се времето на напредване с тролейбуси 1, 2, 5, 7, 8 и 9 ще се понижи с 50%, а Центърът за градска подвижност (ЦГМ) има подготвеност да промени разписанията още от първия ден от стартирането на плана.
Граждани на назад във времето

В целия план обаче има и противоречив детайл - въвеждането на в двете посоки придвижване по бул. " Фритьоф Нансен " поради тролей 7. Това беше планувано още преди година, само че поради неодобрение на локалните поданици общината се отхвърли от смяната. Сега обаче наподобява проектът ще се реализира, с което самият бул. ще стане много по-натоварен и гръмък.

Предстои планът да бъде утвърден оконачтлено от Столичния общински съвет, изясни зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев. После ще стартира и осъществяването. Преди всичко най-важното утвърждение обаче е това на жителите и следва да разберем дали общината ще го завоюва. Тя към този момент направи подобен опит, когато през март зам.-кметът по превоза и Борис Бонев, проведоха полемики с живущите по " Нансен ", с цел да схванат какви са настроенията за въвеждане на в двете посоки придвижване. Това изглеждаше като огромна стъпка в вярната посока, защото до момента практиката беше да се взимат решения без да се " губи време " в разисквания. Втора среща провежда и районният кмет на регион " Средец " Трайчо Трайков, Но по този начин и не се стигна до консенсус. Единствено бяха дадени обещания връзката да продължи.
Илюстрация
По " Фритьоф Нансен " придвижването ще бъде в двете посоки и ше минава тролей 7.

Увеличаване

По " Фритьоф Нансен " придвижването ще бъде в двете посоки и ше минава тролей 7.

Автор: Спаси София Смаляване

" За този план говорихме на публичното разискване на организацията на придвижване и паркиране в регион " Средец " преди съвсем три месеца. Тогава отрасловият зам.-кмет на Столична община пое ангажимент към живущите в квартала и районната администрация да бъдем съветвани в процеса на уточняване на детайлите. Не знам за какво това не се случи, изключително на фона на положителната съгласуваност, която сме имали до момента, само че се надявам да не се повтаря ", написа във Facebook профила си кметът на " Средец " Трайчо Трайков.

" Решиха го зад тила ни, а ни бяха дали обещание да има разисквания ", разяснява пред " Капитал " Вера Кайрис, която е домоуправител в една от кооперациите на улицата. Тя съобщи и че в понеделник ще пусне публичен иск към Столична община, кметът Йорданка Фандъкова, общинския съвет, основния проектант и към Борис Бонев поради новия план. По думите ѝ в него вземат участие 500 индивида. Главното терзание е, че живущите няма да има къде да паркират и няма да са известени, когато почне смяната на пътното придвижване. " Ще махат колите ни с паяци, както при предходната реорганизация ", изяснява Кайрис.

Според Борис Бонев обаче всички рецензии и препоръки на жителите са били взети поради при настоящето решение.
" Смея да настоявам, че на процедура всички техни страхове и претенции са изпълнени в този план като се изключи двупосочното придвижване, само че имам вяра че и живущите ще се съгласят с това, че няма по какъв начин един бул., който е същия като прилежащите, да не се възползва от построената си инфраструктура. Заради това тролейбусите заобикалят и генерират 170 хиляди лева разноски годишно. Освен това връзката " Лозенец " - " Петте кьошета " беше обещана от дълго време, когато беше закрит трамвай номер 6. А и няма да има нито едно отстранено паркомясто на улицата ", изяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР