12 През последното десетилетие делът на услугите в икономиката на

...
12 През последното десетилетие делът на услугите в икономиката на
Коментари Харесай

Бургаската загадка

12
През последното десетилетие делът на услугите в стопанската система на Бургас нараства от 56.7% до 64% през 2017 година за сметка на индустриалния бранш.

© Надежда Чипева 12
Бургас има мощно развита транспортна инфраструктура и е от доста дребното български градове, които имат по едно и също време автомагистрала, летище, което може да работи и като гражданско, и като товарно, огромно пристанище и жп инфраструктура.

© Надежда Чипева 54% е нарастването на брутната добавена стойност в Бургас сред 2007 и 2017 година при приблизително 72% в България.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Не може да желаеме висока продуктивност, висока степен на индустриализация, в случай че чиновниците не са задоволени. "
Цанко Иванов, ръководител на локалния клон на Българската търговско-промишлена палатаВ края на тази година се чака да отвори порти третият цех за самолетни елементи в България. След американската Woodward в София и френската Latecoere край Пловдив, ред е на българската " Сигматек ", която влага 30 млн. $ във високотехнологичен комплекс за произвеждане на съставни елементи за самолетни мотори за клиенти като Boeing и Airbus. За разлика от предшествениците си обаче " Сигматек " не се насочва към разпространявалите се към този момент индустриални центрове, а избира " Индустриален и логистичен парк - Бургас ".

Това е към момента необичайност измежду огромните индустриални вложения. Въпреки положителната инфраструктура, демографията и положителното равнище на локалното ръководство Бургас рядко попада на мушката на огромните вложители. Увеличението на Брутният вътрешен продукт е 54% по отношение на 2007 година при приблизително 72% в България, междинната заплата е 83% от тази за страната в края на предходната година, а безработицата понижава, само че още не е на предкризисните си равнища. Икономиката в региона пораства, само че релативно постепенно на общия декор и доста по-бавно от други огромни градове.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Силният промишлен бранш липсва. И точно в тази тенденция са бъдещите проекти на локалната власт. " Индустриален и логистичен парк - Бургас " провокира мощен капиталов интерес - парцелите са съвсем изцяло разпределени, като за последните претендентите са доста повече от предлагането, а към този момент има и проекти за разширението на зоната. Това е добра вест за област, която значително е подвластна от туристическия бранш, където сигналите за идното лято не са окуражаващи. Но конкуренцията в близост също се ускорява. Заявки за построяването на индустриални зони наоколо до Бургас са дали също Казанлък, Сливен и Ямбол, а в проектите си напредва и другият изключително мощен стопански център в района - Стара Загора. И Бургас ще би трябвало да откри метод да изпъкне или рискува да продължи да изостава.

Единият мотор изстива

Подобно на други огромни регионални центрове, Бургас се причислява към районните стопански системи с висок дял на услугите. През последното десетилетие този дял нараства от 56.7% до 64% през 2017 година за сметка на индустриалния бранш, като по този начин се приближава до междинното равнище от 66.9% за страната. За разлика от столицата обаче, която има изключително мощно развъртян бранш на услугите, в Бургас той не носи същите изгоди. " Докато стопанската система на услугите в София има по-високотехнологичен профил, то във Варна и Бургас има ясно изразени обичайни браншове ", показват в собствен разбор икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Тук става дума главно за туризма. Това обаче е мощно неуверен бранш и да се привържеш към него е рисково. Макар че броят на полетите на нискотарифни компании към българското Черноморие се усилва, упованията на летище Бургас да вземем за пример са за общ спад на трафика с 8% тази година (виж текста на...). Според управлението на летището сходно стесняване е предстоящо поради засилващата се конкуренция от останалите туристически дестинации, изключително от Турция. Структурни проблеми като незадоволителното качество на обслужването пречат на развиването.

" Ниското възнаграждение в туризма е един от факторите, които дефинират дефицита на фрагменти в бранша ", показва ръководителят на локалния клон на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цанко Иванов. И фактически, в Бургас заплатите на работещите в хотели и заведения за хранене са едни от най-ниските от всички браншове на локалната стопанска система – едвам 633 лева бруто на месец, съгласно формалната статистика. За информация, междинното равнище на възнагражденията в България като цяло през 2017 година е 1037 лева, а в Бургас е 856 лева Междувременно областите Варна и Добрич оферират по-конкурентно възнаграждение в туристическия бранш (макар и не с много) – надлежно 737 лева и 744 лева, като по този начин притеглят част от фрагментите. Това значи, че с изключение на несигурни, краткотрайни и дребни заплатите в бранша са и в някаква част на черно, което прави още по-трудно развиването на устойчива претовареност, а оттова - и на всевъзможни други действия към този бранш.

Като се вземе поради и сезонния темперамент на бранша, туризмът предлага релативно лимитирани благоприятни условия за развиване на локалната стопанска система.

" Като цяло стопанската система на Бургас се развива добре, само че ние желаеме бъдещото развиване на региона да бъде обвързвано с индустрията, тъй като този бранш може да обезпечи целогодишна претовареност, бъдеще и реализация на завършващите младежи от двата университета ", отбелязва Иванов.

Слабата промишленост

Интересното е, че Бургас доста изостава по темпове на напредък освен от междинното за страната, само че и в личния си район. Брутната добавена стойност нараства с 54.8% през последното десетилетие при 62.7% приблизително за страната и 75.9% в Югоизточен район, като пред региона излизат Стара Загора и даже Ямбол. Брутният вътрешен артикул, който всеки човек основава, също нараства с сходен ритъм, до момента в който междинният в района е 86.1%, движен още веднъж главно от Ямбол и Стара Загора, само че и Сливен изпреварва Бургас.

Това ненапълно е необичайно, съдейки по водещите компании в региона. Така да вземем за пример най-големият шеф е производителят на автомобилни кабелни системи " съдебна експертиза Борднетце – България ", където личният състав наброява 3.5 хиляди души, а приходите надвишават 207 млн. лева през 2017 година Друг колос освен за Бургас, само че и за България, е бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ", която наема близо 1.4 хиляди души през 2017 година, а приходите й доближават 6 милиарда лева Сред най-големите 20 компании в региона се подреждат и други представители на промишлеността като турската компания за автомобилни кабели " Нурсан отомотив ", заводът за произвеждане на кабели " Елкабел ", производителя на дървени плоскости " Кроношпан България " и карнобатският производител на вино " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", които дружно дават отговор за 2.4 хиляди души.

Въпреки това преработващата индустрия в Бургас основава претовареност за изненадващо дребна част от хората в региона. Ако общият брой на наетите на трудов или цивилен контракт е 123 хиляди през 2017 година, едвам 15.3% от тях работят в индустрията, което е най-ниският дял след столицата и Варна (но Бургас няма структурата на техните икономики). Средното за страната равнище е 22.6%, а в останалите области от Югоизточния район делът е над 30%.

" В индустрията Бургас изостава, тъй като внезапно се намали броят на фирмите с бройка на личния състав над 500 души – това са крупните, структуроопределящи предприятия, споделя Цанко Иванов. Също по този начин отсъстват и иновационни правила. Преди всеки огромен цех имаше своя база, техническо развиване, институт. Всичко това е ликвидирано, което не дава опция за въвеждане на нови технологии, техники и организация на труда. "

Надеждата на локалната стопанска система в това отношение лежи към Бургаско езеро, на обща повърхност от към 1000 дка, в очакване на бъдещите си вложители.

Нова вяра или още от същото

Интересът към " Индустриален и логистичен парк - Бургас " е изключително огромен (виж текста на...) Според организация за продажба и отдаване чартърен на индустриални площи " Омега " през последната година има засилено търсене на складови площи и логистични бази, което от компанията свързват точно с изчерпването на опциите на индустриалната зона, а към този момент се разисква и разширението й с спомагателни 600 дка.

Допълнително в ход е и работата по разработване на нов обстоен организационен проект на индустриална зона Равнец, която е насочена най-вече към по-едър бизнес. Зоната е ситуирана на повърхност от 3800 дка с опция да доближи до 4500 дка и разполага с две писти за самолети. Това е добре, тъй като земята около морето е скъпа и това пречи на компаниите, които желаят да влагат тук. Отделно са нужни най-малко две години да се узакони терен дружно с цялата инфраструктура за един промишлен обект.

Според локалния бизнес обаче зоната в сегашния й тип едва ли ще увеличи капацитета за напредък на бургаската стопанска система. " Дейността в новата икономическа зона е позитивен миг, само че там отиват дребни компании, главно от сферата на обслужването – логистика и ремонт ", споделя Цанко Иванов. " Нужни са по-големи вложители, предприятия с по-голяма бройка на личния състав, с цел да работят интелигентни хора и да произвеждаме краен артикул с висока добавена стойност ", добавя той.

Другото, което би трябвало да гони Бургас, споделя Иванов, е положителното възнаграждение. " Не може да желаеме висока продуктивност, висока степен на индустриализация, в случай че чиновниците не са задоволени. "

Това ще става във все по-голяма конкуренция. От Стара Загора до Сливен към този момент се появяват нови индустриални зони, които се пробват да копират триумфа на зона " Тракия ".

Какво виждат вложителите

Всичко това не значи, че Бургас не може да притегли капитал. Той има мощно развита транспортна инфраструктура и е от доста дребното български градове, които имат по едно и също време автомагистрала, летище, което може да работи и като гражданско, и като товарно, огромно пристанище и жп инфраструктура. Отделно има и два университета. Бургас е и региона с минимален спад в популацията за интервала 2000 - 2018 година (без да се броят столицата и Варна, които имат увеличение) - едвам 3.5%, най-вече вследствие на огромният брой заселващи се.

Това, съчетано с напъните на локалната власт, би трябвало да носи позитиви. Но към този момент не носи. Което приказва, че наред с отварянето на зони, оправянето на качеството на живот и вложението в инфраструктура, Бургас ще би трябвало да постави старания да се маркетира на открито. И да опита да се трансформира в лична марка, обособена от името на страната - по сходство на Пловдив.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Чуждите вложения - най-вече " Лукойл "

На пръв взор данните на националната статистика демонстрират, че през годините Бургас съумява да притегли забележителна чиста сума непознати вложения - близо 1.9 милиарда евро от 2000 година до края на 2017 година За информация, общо непознатите капитали в страната са 24.5 милиарда евро за същия интервал. Това слага Бургас на трето място по мярка на непознатите вложения на човек от популацията в страната с 4586 евро след района на София (столицата и областта). Голяма част от динамичността на непознатата капиталова интензивност в региона обаче идва от " Лукойл Нефтохим Бургас ". Така да вземем за пример през 2015 година компанията приключи капиталова стратегия за 1.5 милиарда $. Миналата година пък " Лукойл Европа холдингс " Б.В. - Холандия, дава на бургаското си дъщерно сдружение заем от 325.8 млн. щатски $. Активността на компанията нормално води до огромни промени в числата за непознатите вложения на национално равнище и евентуално в още по-голяма степен е виновна и за внезапни промени в бургаската статистика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР