12 Почти няма клиенти, които да не плащат премиите си

...
12 Почти няма клиенти, които да не плащат премиите си
Коментари Харесай

"Животът" продължава

12
" Почти няма клиенти, които да не заплащат наградите си по рисковите застраховки. " Светла Несторова, изпълнителен шеф на " Булстрад Живот ВИГ ".

© Капитал 12
" След диалог с клиентите досега не сме прекратили нито една застраховка. " Станислав Димитров, изпълнителен шеф на животозастрахователна компания " Съгласие "

© Капитал - Компаниите съвсем не са променяли общите условия по животозастрахователните полици поради епидемията от COVID-19.

- Много дребна част от клиентите се затрудняват да заплащат наградите си и са в риск да изгубят покритие или част от спестяванията си. " В случай че не заплатите вноска по застраховката си на посочения в полицата падеж, съществува възможност да загубите застрахователното си покритие. В случай че изпитвате финансови усложнения или сте възпрепятствани да заплатите вноската си в период, е належащо да се свържете със застрахователния си съветник и да обсъдите дружно опциите да запазите застраховката си. " Това са част от известията на животозастрахователните компании към клиентите им в интервала на пандемия.

Договорите за застраховки " Живот " и " Злополука " се подписват против събития, свързани с живота, здравето и телесната целокупност на клиента. Животозастрахователните полици могат да бъдат с покритие за случай на гибел или на доживяване до избрана възраст или пък със смесено покритие. Често клиентите на сдруженията подписват застраховки, които допускат приемане на лихва в края на интервала или пък артикули, свързани с капиталов фонд, сватба, детски и други.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-общо клиентите подписват два типа животозастрахователни полици - рискова за гибел или заболяване, която се обновява всяка година и най-често се подписва към ипотечен заем за жилище, и застраховка със спестовни проекти, която е дълготраен артикул. Пазарът на животозастраховане в България към края на предходната година е за съвсем 500 млн. лева на база премийния доход и нараства с над 11% по отношение на година по-рано. Покритието е за над 24 милиарда лева С максимален дял в премийния доход са " Живот и лихва " и " Заболяване " (виж графиката). Изплатените суми по компенсации в този бранш са за малко над 178 млн. лева през предходната година, а общо покритието на застраховките обгръща съвсем 2 милиона българи в към 600 хиляди контракта. Факт е, че като цяло животозастрахователният пазар се движи главно от наложителните полици по ипотечното кредитиране. Извън това пазарът е непретенциозен, само че от ден на ден се движи и от здравните застраховки.

Застрахователите настояват, че не са променяли фрапантно общите си условия поради въвеждането на изключително състояние и пандемията от COVID-19, и случаите, в които клиентите им се затрудняват да заплащат наградите си, са по-скоро единични и се преглеждат задълбочено.

Какви са правата на клиентите по контракта

Според Кодекса за застраховането застрахователите са длъжни да дават на клиентите си информация за покритите и изключените опасности и опциите за изменение на застрахователния контракт съгласно общите условия, както и периодите и методите за преустановяване на контракта. Клиентите би трябвало да бъдат осведомени за метода на установяване на наградите, периода и методите за заплащането им, изискванията за едностранно преустановяване на контракта и последствията от неплащане.

Ако застрахованият по лавица " Живот " заплаща разсрочено наградите си и не заплати някоя дължима настояща награда, застрахователят няма право да търси заплащането й по правосъден ред, а би трябвало да предложения документално застрахования да заплати наградата в период от един месец. Ако това не се случи, застрахователят може да приключи контракта, когато става дума за едногодишен контракт, или пък да понижи застрахователната сума до размера на откупната стойност, в случай че застрахованият е плащал най-малко две години.

Физическото лице, което е сключило самостоятелен животозастрахователен контракт със период повече от шест месеца, може да го приключи едностранно в период от 30 дни от момента, в който е било известено за сключването му, и това може да стане със известие до застрахователя. В случая застрахованият може да получи заплатената награда, като от нея се извади частта, в която застрахователят е носил риск, само че не е настъпило застрахователно събитие.

Пандемията не трансформира изискванията

Застрахователите означават, че към пандемията няма доста промени в общите условия, а в множеството рискови застраховки гибел от коронавирусна зараза или пък заболяване и лекуване не са изключен риск.

" Смъртността при ковид не съставлява съществено предизвикателство за портфейлите на застрахователите, тъй като смъртността и заболеваемостта при по-младите възрастови групи не са нещо трагично друго от предстоящото. Рисковете от сходни болести са калкулирани в дълготрайните артикули още при тяхното основаване, планувани са и съответните изключения ", разяснява Светла Несторова, изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на " Булстрад Живот Виена иншурънс груп ".

По думите й две са местата, в които животозастрахователите " усещат " пандемията - много предприятия не са възобновили застраховките за трудова акцидент на своите чиновници, което значи, че са прекратили краткотрайно активността си. В бранша със здравните застраховки пък се следи понижена щетимост, защото множеството застраховани се тормозят да посещават лечебни заведения с по-незначителни недоволства, с цел да не се заразят с ковид, и по този начин до здравна грижа стигат единствено сериозните положения.

От " Съгласие Живот ", разясняват, че не са променяли общите условия на договорите с клиентите си поради пандемията.
" При рисковите застраховки ние покриваме събитията, настъпили в резултат на заболяване от коронавирусна зараза - краткотрайна или трайна нетрудоспособност или гибел. Става въпрос за общо заболяване и сме комуникирали това към клиентите и медиаторите ни. Някои компании изключват опасности, свързани с пандемии, което е въпрос на политика на застрахователя. Отбелязваме и нараснал интерес към рисковите застраховки по време на пандемията ", разяснява Станислав Димитров, изпълнителен шеф на животозастрахователна компания " Съгласие ".

От " Уника Живот " също означават, че настоящите застрахователни контракти не са променяни по отношение на пандемията, а покритието за COVID-19 е същото, както при всяко друго вирусно заболяване. При застраховки " Живот " покритието се резервира същото и за ковид. " Покриват се събития, настъпили вследствие заболяване, разноските за извънболнично лекуване, болнично лекуване и медицински средства, при съблюдаване на лимитите, според от продуктовото равнище и условията по полицата. Не се покриват разноски за медицински услуги без здравна нужда, както и за профилактика, в случай че не са подписани такива пакети ", разясняват от компанията.

Какво се случва при забавяне с заплащанията

Застрахователите имат друг метод към клиентите си по време на рецесията.

" Инвестиционната застраховка не разрешава да се " играе " със периодите - в случай че застрахователят се забави с един ден да приключи полицата по общите условия заради неплащане на наградите, клиентът може да загуби пари поради придвижването на финансовите пазари ", споделя Светла Несторова. По думите й съвсем няма клиенти, които да не заплащат наградите си по рисковите застраховки, тъй като при тях става въпрос за дребни суми.

Станислав Димитров отбелязва, че имат клиенти, които са изпаднали в усложнение и са се обадили в офисите им, с цел да потърсят благоприятни условия да не изгубят покритието си и да разсрочат дължимите си вноски по краткосрочните и дълготрайните полици, и застрахователите удължават периодите, за които се дължат наградите.

" Съветваме клиентите да си наблюдават падежите, с цел да не изгубят покритие. Онези, които не са платили в точния момент по дълготрайните застраховки, получават известие със период по кодекса. След диалог с клиентите досега не сме прекратили нито една застраховка ", споделя Димитров.

От " Уника " също означават, че имат единични случаи на клиенти, които нямат опция да си платят вноските.
" При групови здравни застраховки има опция за отлагане на вноски до 3 месеца. При застраховките " Живот " на кредитополучатели също сме дали опция при удължение периода на вноските по заемите да се отсрочи и заплащането на вноските по полиците. През интервала на отлагане на кредитните отговорности на база мораториум върху изплащането на заемите в изискванията на икономическа рецесия уговореният все още гратисен интервал на подписаните месечни застрахователни награди е продължен от 90 на 180 дни (+/- 30 дни) ", споделят от " Уника ". Според изискванията им удължаването важи единствено за клиенти, които ще се възползват от отлагане на ипотечния си заем по схемата на цялостна кредитна почивка - шестмесечен гратисен интервал, през който не се дължи заплащане на главница и рента по заема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР