12 По-голямата част от дружествата на върха традиционно работят за

...
12 По-голямата част от дружествата на върха традиционно работят за
Коментари Харесай

Най-големите в земеделието: Добри цени, добра година

12
По-голямата част от сдруженията на върха обичайно работят за експорт в Европейски Съюз, само че се пробват да развиват и нови пазари

12
" Увеличават се размерите на износ през последните една-две години, което е разследване на направените вложения, в това число в складови мощности. Така че процесът е натурален и плануван. Очакваме да продължи и през тази година " Емил Райков, шеф и създател на " Агрия груп холдинг "

© Анелия Николова Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Зърното продължава да носи великански бизнес, а мощните годишна продукция и цени водят до повече доходи.За пръв път водач в класацията е американска Cargill, която отвън търговията разви и център за услуги в България.Тази година реколтата е неразбираема, само че 2019 година може да донесе нови лица измежду най-големите сдружения - да вземем за пример китайската COFCO. Само две от 20-те водачи в земеделието не са на облага през тази година
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Напоследък обстановката на зърнения пазар е по-скоро изненадваща. В бранш, в който внезапните пазарни придвижвания в границите на месеци са нещо особено, към този момент 5-6 години ценовите равнища са постоянни и се задържат на релативно по-ниско равнище. 2018 година обаче може да беше изключение - на интернационалните пазари цената на зърното потегли нагоре, което се отрази и на вътрешния. В края на жътвата предишното лято първите данни на земеделското министерство сочеха, че цените и на хлебната, и на фуражната пшеница са били с над 20% от горната страна по отношение на миналата година, а съгласно представители на бранша след това нещата са се поуспокоили, а съгласно някои са се движили и на сходни с миналата година равнища. Към края на 2018 година съгласно формалните данни на дирекция " Земеделие " към Европейска комисия цените на пшеницата в Черноморския район, в който влиза и България, са се задържали на приблизително 210 евро за звук на интернационалните пазари, или растеж по отношение на септемврийските равнища със 180 - 190 евро за звук.

На този декор най-големите компании в земеделието са имали релативно сполучлива година. 15 от 20-те сдружения в бранша са постигнали нарастване на приходите - приблизително с 10%, а 18 са приключили годината на облага. Рентабилността се движи в много необятни, само че ниски граници - сред 0.3% и 5.44%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Традиционно най-големите компании в бранша на земеделието се преобладават от търговците на зърно и маслодайни култури, а част от сдруженията търгуват и с други продукти- семена, препарати за растителна отбрана и други В топ 20 влизат още и малко от най-големите производители на зърно в страната, както и на фуражи - " Вианд ". По-голямата част от фирмите в бранша са с напълно български капитали и работят за експорт главно в границите на Европейски Съюз, само че има и два американски търговеца. Освен това през последните години обаче от ден на ден локални компании се пробват да излязат на нови пазари, главно в Азия и Близкия изток.

Един доклад, две реколти

За да се прегледат финансовите резултати на водачите в земеделието за 2018 година, би трябвало да бъдат взети поради две реколти. През лятото на 2017 година поради повишен междинен рандеман и удобни условия съгласно данните на земеделското министерство България реализира исторически връх в производството на пшеница, докосвайки границата от 6 млн. тона, както и растеж от надлежно от над 4 и 8% при производството на царевица и слънчоглед. Голямата част от тази продукция надлежно е изтъргувана през есента на същата година и пролетта на идната, т.е. част от финансовите резултати на компаниите през 2018 година се дължат на количествено нарастване на продажбите на годишна продукция 2017. Същевременно през лятото на 2018 година България създаде по-малко на годишна база, само че релативно високо количество зърно (6.3% спад при пшеницата съгласно формалните данните на земеделското министерство), само че цените се покачиха на интернационалните пазари поради проблеми във водещи страни производителки. Така към септември по данни на министерството нарастването при цените на пшеницата беше с 23% на годишна база, което би трябвало да се е отразило и във финансовия резултат на фирмите през втората половина на 2018 година

Трите великана

И през 2018 година класацията в земеделския бранш се оглавява от трите най-големи търговеца на зърно в страната, само че има замяна на позициите сред първия и втория. Най-много доходи за годината е постигнало българското сдружение на американската група Cargill, което за предходната година е нараснало доста приходите си - с над 55% до 617 млн. лева Година по-рано растеж в приходите също има, само че той е доста по-малък.

Освен комерсиалната си активност " Каргил България " в последните пет години развива в страната и един от най-големите центрове за изнесени услуги на интернационалната група. Поделението в София прави услугите си за дивизии на холдинга в Европа, Близкия изток и Африка в областта на финансите, превоза и логистиката, стратегическото доставяне и доставките, както и в ръководството на човешки запаси. Така за предходната година сдружението има 1138 чиновници, което го трансформира в топ шеф в областта на селското стопанство, а и измежду най-големите работодатели изобщо. В доклада на компанията се оповестява, че през стопанската 2016 година тя е държала 9% от износа на зърно, а през 2017 година - 10%. Явно количествата са се нараснали, което дружно с растежа в цените води до висок скок - съгласно разбивката в доклада приходите от продажби на артикули през предходната година са били 540 млн. лева, а от услуги - 64 млн. лева Вероятно второто число е главно от центъра за услуги и в по-малка част от третия подсектор в българския клон на " Каргил " - логистика и превоз. От компанията не дадоха елементи отвън финансовите резултати.

През 2018 година на второ място в земеделския бранш е бургаската " Севан ", която предходните две години оглавяваше класацията. За годината сдружението има доходи 363.9 млн. лева, което е понижение на годишна база над 18%. Управителят и главен притежател на компанията Артур Акопян обаче заяви, че в действителност за последната стопанска година (юли 2018 - юли 2019) компанията ще има растеж по отношение на миналата, който ще бъде в границите на 5%. Същевременно облагата ще се резервира в същия размер, счита още той. За 2018 година тя е 6.83 млн. лева, което в действителност е втората най-висока облага измежду топ 20 след " Балджиеви-91 " (севлиевски производител и търговец със зърно и с препарати за растителна защита), които са постигнали 7.4 млн. лева От доклада на " Севан " в Търговския указател се вижда, че групата непрекъснато влага в нови зърнобази и уголемява транспортния си парк - да вземем за пример през 2018 година са закупени 100 нови влекача и 100 ремаркета, като по този начин общият брой на камионите става 200. В изграждащата се зърно база в село Свобода, община Камено, към този момент са вложени над 7 млн. лева

В топ 3 обичайно попада и американската " АДМ България трейдинг ", която като цифри няма най-силната си година - приходите падат с 5.5% и компанията е на загуба 1.98 млн. лева През 2017 година " АДМ България трейдинг " откри в България и лично пристанище за зърно в Силистра, инвестицията в което беше 11 млн. лева ADM е притежател и на разградския производител на царевични артикули " Амилум ", в който тече капиталово уголемение за над 240 млн. лева

Другите в топ 20

Веднага след топ 3 на най-големите компании в земеделието за пръв път през тази година се подрежда ръководеното и притежаваното от Пламен Борисов сдружение " Фарм сенс ", което се изкачва две позиции в класацията. Компанията усилва приходите си с съвсем 27%, което съгласно Борисов се дължи на по-големи количества изтъргувано зърно (виж профила на сдружението тук ). Основаната при започване на 90-те години фамилна компания изкупува главно пшеница (около 50%) и работи в Северна България.

Границата от 200 млн. лева доходи през предходната година са съумели да прескочат още три сдружения - " Балджиеви-91 ", " Ойроконсулт " и " Билдком ". Софийската " Ойроконсулт " търгува със зърнени култури и тютюн, а нейни притежатели са Васил Василев и Райчо Ангелов. " Балджиеви-91 " е компания от консорциума " Балеа ", който създава и търгува със зърно и предлага семена, торове и препарати за растителна отбрана. Търговецът " Билдком " е мажоритарен акционер в преработвателя на слънчоглед " Олива ", който оглавява класацията на най-големите сдружения в хранителната промишленост с доходи над 560 млн. лева От самостоятелния доклад на " Билдком " се вижда, че сдружението е търгувало главно с пшеница (66% от продажбите), а от експорт са 40% от приходите, само че няма елементи за спада в тях.

Сред най-големите компании обичайно попада и производителят на фуражи " Вианд " с доходи над 83 млн. лева за предходната година, както и компании от групата " Октопод " на най-големия зърнопроизводител в България Светлозар Дичевски. Данните за 2018 година сочат, че в случай че двете най-големи компании на Дичевски - " Октопод С " и " Октопод инвест холдинг ", на 9-о и 11-о място в класацията, бяха едно сдружение, то щеше да излезе на четвърто място в общата ранглиста, а дружно с друга компания от групата - " Агро-Светлозар Дичевски " (с доходи 46.4 млн. лв), щеше да попадне в топ 3.

Най-рентабилната компания в бранша е в дъното на класацията - великотърновската " Агроком " с чист марж на облагата 5.44%. Дружеството е на Григор Григоров и се занимава с произвеждане на зърно в региона, както и с търговия. Познат е и с други вложения - комплекса " Цариградски " в София и пивоварната " Бритос ", която е на щерка му, бил е и общински съвет от ГЕРБ в Търново и спонсор на партията.

Най-бързо растящото сдружение по доходи в класацията е " Корн трейд " от групата " Агрия ", в която влиза и " Кристера " (на 8-а позиция). Сама " Агрия груп холдинг " има консолидирани доходи 277 млн. лева " Корн трейд " е експортното сдружение на групата и през него минава стоковият експорт, главно на зърнени култури. " Увеличават се размерите на износ през последните една-две години, което е разследване на направените вложения, в това число в складови мощности. Така че процесът е натурален и плануван. Очакваме да продължи и през тази година ", разяснява шефът и създател на " Агрия груп холдинг " Емил Райков. Той добави, че растежът в експорта е подхранван най-много от покупките на селскостопанска продукция от трети лица и фермери снабдители, защото личното произвеждане през последните три години е релативно постоянно като количества. Освен това подобрението идва от размерите, а не толкоз от цените на изнасяната продукция. През предходната година те не са били по-високи по отношение на миналата за главните култури като царевица и пшеница, а причина за това е била положителната годишна продукция в района, което е оказало напън върху пазара.

Без упования за внезапни промени

Предварителните прогнози на разнообразни организации сочат, че в международен мащаб реколтите от другите култури ще бъдат в двете противоположности. От една страна, съгласно ФАО световната годишна продукция от пшеница ще се усили с 1-2%. Данните на американския департамент по земеделие USDA към края на май демонстрират, че главен мотор на това ще бъдат Черноморският басейн, Аржентина, Австралия и Европейски Съюз, който ще възвърне производството си до 157 млн. тона, откакто миналогодишните суши в западните и северни елементи на континента доведоха до спад на реколтата на равнище 137 млн. тона. Същевременно обаче първите прогнози за царевицата сочат за евентуално понижение в производството на световно равнище, защото продължителни дъждове в Съединени американски щати доведоха до извънредно закъснение на акцията по засяване.

Данните на земеделското министерство демонстрират, че към края на май има спад на засадените площи с пшеница и ечемик в България, който е надлежно 1.2% и 2.3%. Фермерите са понижили мощно земите с рапица - по отношение на миналата година те са с близо 17% по-малко. Очаква се тези спадове да бъдат " обезщетени " с растеж на площите, засети със слънчоглед и царевица, като първите данни от пролетната сеитба фактически демонстрират нарастване със надлежно над 3 и над 10%. Според някои от търговците България ще влезе в новата стопанска година и с по-високи преходни ресурси от годишна продукция 2018.

На корпоративно равнище 2019 година е допустимо да докара до нови лица измежду водачите в земеделието. На крачка от дебют в топ 20 към този момент е зърнопроизводителят от Вълчедръм " Златия агро ", който записва растеж през последните три години, а през 2018 година доближава оборот 67.4 млн. лева

Границата за попадане в класацията наближава и българското сдружение на китайския колос COFCO - " Кофко интернешънъл България ", което влезе в търговията със зърно през април 2018 година През първата си година на локалния пазар компанията е съумяла да реализира доходи 56 млн. лева COFCO изкупува зърно от огромни български търговци и през румънския си клон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР