12 По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще

...
12 По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще
Коментари Харесай

Багери за 25 млн. евро пусна в експлоатация "Мини Марица-изток"

12
По-големият от двата багера е толкоз ефикасен, че ще размени три остарели машини в рудник " Трояново-север "

12 Два нови роторни багера пуска в употреба държавната компания " Мини Марица-изток ". Стойността им е над 25.8 млн. евро, половината от които са лични средства, а останалото е безплатна помощ от Европейската банка за възобновяване и Международен фонд " Козлодуй ".

Въвеждането в работа на два роторни багера по едно и също време се прави за пръв път в история на сдружението. По-големият от тях ще замести изцяло 3 остарели багера в рудник " Трояново-север ". А като цяло новата техника доста ще понижи разхода на електрическа енергия, изясни Николай Райчев, шеф на доставчика - консорциум " Фамур и Българска енергетика ". " Въпреки внушителните си размери багерите са ефирни, здрави и устойчиви, а структурата им е плод на дългогодишна работа на екип от Полша. Модерно решение в региона на носещите структури подсигурява устойчивост, достигаща 50 години ", сподели още той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега на загуба, само че с очакване за облага

От началото на годината " Мини Марица-изток " записва загуба, защото има половин милион тона по-малко осъществени въглища в съпоставяне със същия интервал на предходната година. " До края на годината обаче плановете ни са такива, че ще приключим с позитивен финансов резултат ", сподели изпълнителният шеф на сдружението инж. Андон Андонов и изясни, че сдружението няма отговорности към компании и банки, само че има да взима пари от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", като държавната електроцентрала плащала отговорностите си по авансово координиран проект.

Инвестиционната стратегия на мините за 2019-а е в размер на 85 млн. лв. и ще бъде изпълнена, настояват още от управлението. През предходната година пък вложенията са били в размер на 110 млн. лв., като тогава сдружението завърши и с 2 млн. лв. облага.

Мерките на държавното управление

В няколко основни документа като Интегрирания проект " Енергетика - климат ", който до края на годината ще бъде предаден публично в Европейската комисия, държавното управление е декларирало, че през идващите години ще продължи да разчита на производството на ток от въглища. " България ще продължи да разчита на електрическата енергия, създадена от въглища, и да развива въгледобива в България, тъй като това е директно обвързвано с конкурентоспособността на стопанската система, с енергийната и националната сигурност ", сподели енергийният министър Теменужка Петкова. Тя заяви още, че продължава работата по създаването и одобряването на механизъм на потенциал, който да подсигурява съществуването на въглищните централи. Продължават и договарянията с Европейска комисия за трансформирането на 600 млн. лева от дълга на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " в капитал.

Министър Петкова още веднъж разгласи, че се планува пазарът на електрическа сила да бъде либерализиран изцяло и да доближи такива равнища, че всеки производител да продава свободно силата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР