12 Paradise е най-големият мол по приходи и площ в

...
12 Paradise е най-големият мол по приходи и площ в
Коментари Харесай

Фонд от ЮАР ще има два софийски мола. Срещу 460 млн. евро

12
Paradise е най-големият мол по доходи и повърхност в страната. Центърът беше отворен през 2013 година и беше построен с съветски капитали

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА 12 © Мария Съботинова Още по тематиката
Никой не пожела някогашния Carrefour в Бургас

Кандидати са оглеждали обекта и евентуално ще има предложения, когато цената спадне с 20%
10 сеп 2017
Варненският " Галерия мол " стана на половина сръбски

Сръбският милионер Мишкович купи 50% от съвсем приключения център от българските му притежатели
4 сеп 2017
Интересът към комерсиалните площи остава висок

Моловете са с съвсем цялостна претовареност както в София, по този начин и в останалите огромни градове, регистрира консултанстската компания Colliers
29 авг 2017
Forton: Очакваме годишен връх от 520 млн. евро от покупко-продажби с молове

Според консултантската компания продажбите на всички бизнес парцели ще доближат над 900 млн. евро през 2017 година
27 авг 2017
Комисия за защита на конкуренцията утвърди продажбата на " Сердика център "

Търговският център ще бъде платен от капиталовата група от ЮАР NEPI за рекордните 207 млн. евро
6 авг 2017

И четирите най-големи мола в София тази година стават южноафрикански против галактическата сума от 1.44 милиарда лева Пълната надмощие идва, откакто фондът от ЮАР NEPI Rockcastle разгласи втората си облага в страната: мол №1 в София - Paradise Center. Купува го за 252.9 млн. евро, което е най-високата цена, плащана за неподвижен парцел в България. От края на август сдружението е притежател и на търговски център №3 в столицата - " Сердика ", където дружно с офис постройката оценката стигна 207 млн. евро. NEPI даже се беше договорила да купи и втория в ранглиста - The Mall, само че договорката се разпадна и различен фонд от ЮАР го изиска и по-късно го закупи.
Другата оригиналност в договорката е постигнатата ниска рентабилност - 7%. Такива равнища при моловете не са постигани от интервала преди рецесията, а предходните продажби тази година станаха при 8% рентабилност.

Към есента на тази година четири разнообразни фонда са договорили шест мола в страната, два от които отвън София. Според източници от пазара някои от тях, в това число NEPI, са почнали да оглеждат и офис здания. Масовото нахлуване на фондовете от ЮАР в района стартира преди 1-2 години, само че тази година доближи България. Причината за интереса е, че тук доходността е висока в съпоставяне със Западна Европа, а в африканската страна инфлацията е доста висока - сред 5 и 10% годишно през последното десетилетие.

Сделката за Paradise

В известие до фондовата борса в Йоханесбург в четвъртък фондът разгласи, че посредством българското си дъщерно сдружение " НЕПИ проджект ту " придобива столичния мол Paradise Center от досегашния му притежател " Булфелд ". Зад него стоят съветски капитали, като преди месеци беше оповестено желание за строителство на небостъргач на терена - Paradise Tower, с внушителните 55 етажа и височина 215 м. Сега в договорката не се оповестява NEPI да са придобили плана. Съдружниците в " Булфелд " ще продължат да са притежатели на базара " Илиянци ", офис постройката " Антим тауър " и няколко някогашни кина в центъра на София.

Финансирането на договорката става посредством лични средства на купувача и дългови принадлежности в композиция с продажбата на акции от портфейла на фонда. Според доклада на българското сдружение активът е оценен на 275 млн. лева, като към края на предходната година не е имало банкови заеми, само че е дължало на свързани лица 188 млн. лева Сделката би трябвало да получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията. Това надали ще е проблем макар солидния пазарен дял, който NEPI ще държи. В София има седем мола и търговски площи на централните улици, тъй че новият притежател надали ще може да диктува цените на наемите.

Paradise Center е най-големият търговски център в София с 82 хиляди кв.м брутна повърхност за отдаване чартърен. Той отвори през 2013 година, като от фонда означават, че общият брой на посетителите в мола доближават 10 млн. души годишно. Освен класическите магазини, заведения за хранене и кина Paradise има и конферентен център, фитнес и басейн. Приходите на " Булфелд " през последните две години са нарастнали, като през 2016 година са достигнали 41.4 млн. лева Печалбата обаче е намаляла – от 3.8 млн. на 1.3 млн. лева Това, в случай че хипермаркетът не работеше - първо беше Carrefour, а след това " Пикадили ", само че и двете вериги затвориха.

Заради мола и новата метро линия до " Хладилника " в района към мола се прави огромно строителство на жилищни и офис здания, като се оформя една от най-бързо разрастващите се офис зони в града.

Първата договорка на NEPI - " Сердика център ", беше приключена в края на август. Цената тогава беше рекордна за българския пазар на недвижими парцели - 207 млн. евро, като с изключение на мола включваше и офис частта. " Сердика център " беше отворен през 2010 година и е с обща комерсиална повърхност 51.5 хиляди кв.м. Офис постройката е открита през 2011 година и е с 28.5 хиляди кв.м повърхност. Сделката стана през новоучреденото софийско сдружение " НЕПИ проджект уан ". В управлението влязоха главно румънски жители, защото там са главните вложения на фонда в Европа (виж карето).

Рекорден шопинг за 850 млн. евро

Годината се обрисува като рекордно добра за пазара на търговски площи в България, като това се дължи главно на продажбите за молове. За първите девет месеца на 2017 година в сегмента са подписани седем покупко-продажби за над 850 млн. евро, демонстрират калкулации на " Капитал ". Числото към този момент изпреварва резултатите от предкризисната 2008 година - 345 млн. евро, демонстрират данните от разбор на консултантската компания Forton.
" Тази година имаме извънредно мощен капиталов пазар, движен главно от транзакциите в ритейл сегмента. Макар че чакаме и огромни покупко-продажби с офис здания, нашата прогноза е, че комерсиалните площи ще останат водещи ", разяснява в известие до медиите при представянето на данните в края на предишния месец изпълнителният шеф на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова. По думите й наклонността е присъща освен за България, само че и за района на ЦИЕ като цяло.
Конкретно за локалния пазар капиталовият интерес се ускорява и от положителното показване на стопанската система и на растящото вътрешно ползване, които водят до повишение на оборотите на търговците, а оттова надлежно и на наемите.

Другите в южноафриканската инвазия

Три други фонда от ЮАР подписаха покупко-продажби тази година. Столичният The Mall ще стане част от портфолиото на фонда Hyprop Investments против 156 млн. евро, като се чака купувачът да заплати в допълнение към 20 млн. евро за някогашния хипермаркет Carrefour в комплекса. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията позволи без пазарен разбор договорката.

Mall of Sofia пък ще стане благосъстоятелност на компанията за вложения в търговски парцели Acsion против 104 млн. евро. Друг южноафрикански вложител – MAS Real Estate, заплати напролет 62 млн. евро в пакетна договорка за моловете " Галерия Бургас " и " Галерия Стара Загора ".

Изключение от доминираните от южноафрикански фондове пазар са две варненски покупко-продажби. Сръбският магнат Мирослав Мишкович закупи 50% от " Галерия Варна " от българско трио Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник ", Александър Минов от " Бисер олива " и Петър Дудоленски, който също е измежду създателите на " Сити клиник ". Цената на договорката не е оповестена, само че планът е оценен на 120 млн. евро дружно с идните довършителни действия. В началото на лятото пък немската Kronberg International купи от австрийската Raiffeisen " Мол Варна ". Търговският център, продаден от основателя си за рекордните за българския пазар 120 млн. евро преди 10 години и добит след това от финансиралата построяването му банка, в този момент още веднъж сменя собствеността си, само че надалеч по-евтино - за под 50 млн. лева Кой е купувачът
NEPI Rockcastle е основана през тази година в следствие от сливането сред двата конкурентни фонда - NEPI и Rockcastle. Инвестиционната група е ориентирана към страните от Централна и Източна Европа с фокус върху търговски парцели в района. Oсновните акционери в NEPI са частни и държавни фондове от Южна Африка. NEPI Rockcastle е най-големият борсово листнат фонд в бранша на недвижимите парцели в Централна и Източна Европа. Портфолиото му включва активи в Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Чехия и България. Най-силно е наличието на фонда в Румъния, откъдето идват 73% от приходите му от наеми. Там южноафриканците държат Mega Mall, City Park, Promenada Mall, като в портфолиото им са освен столични обекти, само че и в провинцията.
През първата половина на годината активите на NEPI са били на стойност 2.94 милиарда евро, а облагата преди облагането с налози - 154 млн. евро. Rockacastle има общо активи на стойност 2.29 милиарда евро и облага за интервала 53 млн. евро. Акциите на обединената компания са поскъпнали с 6% на тържищата в Йоханесбург и Амстердам от 12 юли до момента, откакто книжата й започнаха да се търгуват.
На 19 септември NEPI Rockcastle разгласи, че купува за 275 млн. евро вторият максимален търговски център в Будапеща - Arena Plaza.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР