12 От началото на годината дизелът в страната е поскъпнал

...
12 От началото на годината дизелът в страната е поскъпнал
Коментари Харесай

Франция ще отпусне 500 млн. евро в опит да се справи с високите цени на горивата

12
От началото на годината дизелът в страната е поскъпнал с 18%, а бензините - с 11%.

12 Още по тематиката
Французите са ядосани от повишаването на горивата

Причината е повишение на акциза с няколко цента на литър поради ограниченията против нездравословните излъчвания
5 ное 2018
Продажбите на нови коли в Европа се сринаха с 23% през септември

Това се дължи на влязлото в действие условие на пазара да се оферират единствено модели, минали тест за разход на гориво по нов стандарт
17 окт 2018 Ще бъде подсилен бонусът от 2 хиляди евро, отпускан на водачи с ниски приходи, които заменят с по-нови и щадящи околната среда модели старите си коли. Френското държавно управление възнамерява да отпусне 500 млн. евро, с цел да подкрепи водачите с най-ниски приходи. Това разгласи френският министър-председател Едуард Филип в изявление за радио RTL, откакто растежът в цените на горивата и плануваното увеличение на акцизите върху горивата провокира вълна от митинги на заетите в бранша, написа Reuters.

Причините

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Извънредната мярка се наложи, откакто към този момент седмица страната се тресе от митинги. Исканията на протестната група – така наречен жълти жилетки (виж снимката), са Париж да контролира цените на горивата до предходното им равнище.

Въпреки отстъпките плануваният за през днешния ден народен митинг с блокади на пътища от членове на профсъюзи и организации на агропроизводители ще се организира.

От началото на годината дизелът в страната е поскъпнал с 18% до приблизително 1.52 евро за литър. Във Франция десетилетия наред това гориво се субсидираше от страната и се използваше от до три четвърти от колите. Сега този дял е под 40% поради ограничението на данъчните преференции, напомня Bloomberg. При бензините повишаването е по-малко - с 11% до 1.56 евро за литър, демонстрират данни на федерацията на френската петролна промишленост (UFIP).

От 1 януари 2018 година " зеленият налог " добави 7.6 евроцента към литър дизел и 3.9 евроцента към литър бензин. От 1 януари 2019 година ще се прибавят още 6.5 евроцента и 2.9 евроцента надлежно.

По-рано през месеца президентът Еманюел Макрон написа в " Туитър ": " Разбирам нетърпението, слушам гнева. Намираме се измежду надълбоко превръщане на обществото ни, което визира нашата работа, потреблението и метода ни на превоз. Взимаме смели решения, с цел да успеем ". Доскоро държавното управление поддържаше тезата, че повишаването е главно поради покачването цените на петрола в света, а акцизите би трябвало да финансират стратегиите за ограничение на нездравословните парникови излъчвания. С смяната в тактиката обаче Франция явно желае да си спести по-сериозни проблеми.

Какъв е проектът

Правителството възнамерява да удвои съществуващия
бонус от 2 хиляди евро, отпускан на водачи с ниски приходи, които заменят с по-нови и щадящи околната среда модели старите си коли.

По думите на Филип държавното управление ще усили и други типове помощи за водачите. Съществуващата обществена помощ за фамилии, които употребяват дизелово гориво за отопление на домовете си, също ще бъде преразгледана.

По-добър метод от Русия

За разлика от Франция, която избира да подкрепи най-засегнатите от повишаването на горивата, при започване на седмицата стана ясно, че Русия ще вкара таван на цените на горивата. " Лукойл " и останалите 9 огромни съветски производителя на нефт и горива подписаха съглашение с държавното управление, като към този момент цените ще бъдат непокътнати на равнището от началото на юни 2018 година Под напън от Кремъл на 31 октомври Министерството на енергетиката, антимонополната работа, петролните компании и самостоятелните преработвателни предприятия се договориха да стабилизират цените на пазара, в това число да съгласуват с закрепени размери и цени доставките за търговия на едро и дребно. Споразумението планува още от 1 януари 2019 година повишаването на горивата да не надвишава 1.7% (тук не влиза покачването на Данък добавена стойност от 18 на 20%). А от 1 февруари цените ще се индексират в границите на годишната инфлация, която в бюджета е планувана да бъде 4-4.6%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР