12 Основателят на EnduroSat Райчо Райчев © Надежда Чипева 12

...
12 Основателят на EnduroSat Райчо Райчев © Надежда Чипева 12
Коментари Харесай

Трима български предприемачи станаха част от международната мрежа на Endeavor

12
Основателят на EnduroSat Райчо Райчев

© Надежда Чипева 12
Владимир Давчев, създател и мажоритарен притежател на HelloHungry

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Млади компании със зелени хрумвания могат да вземат участие в конкуренцията на БАКБ

Крайният период за кандидатстване е 20 ноември, а спечелилият ще получи финансиране от 20 хиляди лева
26 окт 2017
Кои компании завоюваха първия конкурс за нововъведения за чист въздух в София

Столичната община ще стартира проби и възможни пилотни съоръжения на плановете
21 окт 2017 Българските бизнесмени Райчо Райчев, Владимир Давчев и Зорница Чугреева бяха определени да се причислят към предприемаческата мрежа на Endeavor, откакто минаха сполучливо последния селекционен панел на организацията, провел се за първи път в София. Те ръководят започващите компании EnduroSat и HelloHungry и като част от Endeavor ще имат достъп до мрежата от контакти, партньорства и стратегии на организацията, които могат да им оказват помощ както в привличането на нови клиенти, по този начин и в набирането на финансиране.

Кои са българските компании

Сред българките попълнения в организацията към този момент е учредената от Райчо Райчев EnduroSat, която проектира и създава извънредно дребни и леки спътници, които летят в ниска околоземна орбита. Целта на екипа на компанията е посредством техните наносателити да дават по-широки благоприятни условия за проучване на Космоса на доста по-ниска и налична цена. Така орбитата на Земята би станала налична за нови играчи на пазара с помощта на събраната и оценена информация. Към момента EnduroSat продава и единствено елементи за наносателитите.

Част от интернационалната мрежа на Endeavor към този момент са и Владимир Давчев, създател и мажоритарен притежател на групата за онлайн доставки HelloHungry, която оперира на българския и румънския пазар. Изпълнителният шеф на компанията Зорница Чyгреева е и първата българка, определена да бъде част от предприемаческата организация. Групата на HelloHungry работи в Румъния под името Oliviera, а на българския пазар през BGmenu и Lakom.bg, които по-рано през септември започнаха развой по обединяване. По неофициални оценки на пазара платформата в страната е водач с към 20-25% от дневните онлайн поръчки на храна, които са към 5000.

С EnduroSat и HelloHungry българските компании в интернационалното портфолио на Endeavor стават общо 10. Останалите компании са " Електросфера ", Titan Gate, MyMall, Chaos Group, MClimate, Biodit, SoftGroup, Browswave.

Критериите за асортимент

За да станат част от Endeavor, фирмите минават през дълъг развой на асортимент, а измежду критериите за селекция са компаниите да бъдат в по-напреднал стадий от развиването си, към този момент да имат регистрирани продажби, които да бележат постоянен растеж във времето, и да имат капацитет да развият бизнеса си, търсейки съответни запаси за задачата. До финалната стъпка от подбора на Endeavor стигат главно софтуерни компании или такива с обичайни бизнес модели, само че стъпващи върху софтуерна база. Последният стадий от избора на новите интернационалните компании в Endeavor се случва на така наречен селекционен панел, който за първи път се организира в София и посрещна редица бизнесмени, вложители и представители на фондове от целия свят.

Тук беше и съоснователят и изпълнителен шеф на организацията Линда Ротенбърг. Тя разяснява за медиите, че интернационалният селекционен панел е индикативен за това, че без значение от провокациите по света бизнесмените не престават да вкарват нововъведения, да основават работни места, да построяват мощни компании и да поддържат локалните предприемачески екосистеми. " С над 20 компании, които се показаха в София, за мен беше извънредно вълнуващо да следя по какъв начин магията, силата, пристрастеността и стремежът към напредък на Endeavor доближават до бизнесмените по света ", споделя още тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР