12 октомври се отбелязва като Ден на общините. На тази

...
12 октомври се отбелязва като Ден на общините. На тази
Коментари Харесай

12-и октомври - Ден на българската община

12 октомври се отбелязва като Ден на общините. На тази дата през 1882г. в „ Държавен вестник ” е оповестен първият Закон за общините, градското ръководство и активността на локалните органи на държавната власт в Княжество България.

По данни на Сметната палата от началото на тази година, броят на общините с високи задължения ще пораства. Изследването от месец януари 2017 година демонстрира, че 56 от всички 265 общини имат заплащания по общинския дълг, който надвишава 30% от личните им доходи за интервала 2015 – 2017 година. Повечето от дребните общини се борят с огромни проблеми, най-вече финансови и търсят свои способи да оцеляват.

Задълженията на общините остават на равнището от предходната година и размерът им е към 200 милиона лв.. Това заяви в предаването " Преди всички " Гинка Чавдарова - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините:

Съществени промени там няма, т.е ние още веднъж ще имаме усложнения, освен в разплащанията си към безконечните си снабдители на услуги - за електрическа енергия, вода и така нататък, само че продължаваме да имаме терзания и за идния зимен сезон, за зимното поддържане, макар че разбираме, че има известно минимално нарастване и на средствата за зимно поддържане.

Велкотърновската община Златарица е с население 3900 поданици. В състава й са 1 град и 23 села, 7 от махалите съществуват единствено на географската карта.

Над 90 % е безработицата, имало е двата завода, само че те са банкрутирали. По-младите и трудоспособни отиват на гурбет в чужбина, изпращат пари на фамилиите си да се препитават, описват локални.

През зимата главният проблем е, че няма кой да чисти снега по 86-те километра от общинската пътна мрежа, споделя юристът и член на Вътрешна македонска революционна организация Пенчо Чанев, който трети мандат е кмет на Златарица.

В община Златарица всички деца вървят на детска градина и учебно заведение. За да е налично образованието за всички, с решение на Общинския съвет преди 8 години бяха отстранени таксите за посещаване в детските градини. В учебно заведение за децата е обезпечена безвъзмездна храна. По програмата за развиване на селските региони в съвсем всички селища улиците са асфалтови. Преди време беше утвърден и нов план от 1 милион и 800 хиляди лв., с който ще се асфалтират още улици в Златарица, в селата Горно Шивачево, Калайджи и Родина. Преди година в общината вдгинаха налог здания, с цел да се обезпечат повече пари за инфраструктура. Европейският запас е стеснен за дребните общини и се получава по този начин, че общината има пари, само че не може да осъществя това, което желае – канализация, разяснява кметът Пенчо Чанев.

Най-малката община в област Велико Търново – Сухиндол, също си има своите огромни проблеми. Общината има 6 селища и през днешния ден наброява не повече от 2500 поданици. Днес регионът е от замиращите. Единственият занаят е локалният винзавод, който последователно се възражда след банкрута на първата винарска кооперация „ Гъмза “, основана в Сухиндол. Трети мандат Пламен Чернев е кмет:

Най-същественият проблем е логистиката и неналичието на големи транспортни коридори и автомагистрали, които да свържат огромните обитаеми места, тъй като какъвто и бизнес да започнеш, няма ли бърз превоз е много мъчно.

Общината води битка за държавното внимание и финансова поддръжка за укрепването на свлачище на общинския път до Севлиево. След митинги Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към Министерски съвет взе решение за отпущането на 100 хиляди лв. за планиране. За в този момент парите са единствено на хартия, споделя кметът Пламен Чернев.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Здравка Маслянкова и изявление Диана Дончева с Гинка Чавдарова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР