12 одело България очаква 60 млн. евро продажби през 2023

...
12 одело България очаква 60 млн. евро продажби през 2023
Коментари Харесай

Оdelo започна производство на стопове за Mercedes край Пловдив

12
" одело България " чака 60 млн. евро продажби през 2023 година

© Цветелина Белутова 12
" Мисля, че ще успеем да намерим задоволително хора в Пловдив, само че служащите тук имат потребност от повече образование, в сравнение с в Словения ", сподели президентът на odelo Ахмет Байрактар

© Цветелина Белутова Една година откакто стартира строителството на нов цех край Пловдив, турската Оdelo към този момент създава задни автомобилни светлини за Mercedes. За момента предприятието работи по планове, трансферирани от заводите на групата в Словения, а от следващата година ще стартира произвеждане непосредствено за Mercedes-Benz и Renault. Това стана ясно при формалното разкриване на фабриката в индустриалната зона на града. Досега инвестицията е над 20 млн. евро, а заетите са 150 души. Целият план ще бъде приключен през 2023 година, когато вложението ще доближи 40 млн. лева, а броят на служащите ще се утрои.

Плановете за Пловдив

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Строителството на завода на " Одело България " стартира в средата на предходната година, като реализатор е пловдивската компания " Сиенит ". Предприятието е със застроена повърхност 23 хиляди кв. м.

Заводът към този момент е сертифициран да създава серийни елементи от клиентите - производители на автентично съоръжение, както и от самостоятелни сертифициращи органи. " Това ще ни разреши през 2020 година да стартираме работа по два плана на Mercedes и един на Renault ", сподели президентът на Оdelo Ахмет Байрактар.

Целият план ще бъде приключен през 2023 година, когато инвестицията ще доближи 40 млн. евро. Компанията възнамерява до тогава да усили продажбите си до 60 млн. евро, а броят на служащите да доближи 450 души. " Мисля, че ще успеем да намерим задоволително хора в Пловдив. За разлика от Словения обаче служащите тук имат потребност от повече образование. Там са по-опитни, тъй като Словения е по-индустриализирана ", разяснява Байрактар за " Капитал ".

И други планове

" Одело България " неотдавна откри развоен център в София, в който към този момент работят 18 души. До три години броят им ще доближи 40. Българското звено работи дружно с другите два R&D центъра на odelo - в Щутгарт (Германия) и Бурса (Турция), и по думите на Байрактар към този момент има някои създадени планове.

Още при старта на строителството край Пловдив стана ясно, че компанията може доста да развие първичните си проекти след 2023 година, като построи цех за електроника и парк, в който да работят нейни поддоставчици. Това беше и повода Оdelo да купи голям имот в зоната - близо 92 дка. Засега към момента няма изясненост дали разширението ще се случи. " Все още не мога да дам детайлности за проектите ни след 2023 година Важното е, че дойдохме и започнахме нещо. Надявам се, че това ще бъде добра основа да създадем още вложения ", сподели Байрактар за " Капитал ".

Компанията

Турската Оdelo записва българското си сдружение " Одело Фарба България " при започване на 2018 година В началото на тази година името беше заменено на " Одело България " по отношение на преименуване и на самата турска компания.

Основни клиенти на Оdelo са Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, VW. Групата има общо 8 завода - по един в Германия и България и по два в Словения, Турция и Китай. Разполага с три R&D центъра (Германия, Турция и България) и един логистичен център в Мексико. В групата работят общо 3759 души. За последните пет години вложенията й са в размер на 220 млн. евро. Очакваните продажби за 2019 година са 433 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР