12 Очаква се премиерният пилотиран полет с капсулата Crew Dragon

...
12 Очаква се премиерният пилотиран полет с капсулата Crew Dragon
Коментари Харесай

Първите частни астронавти може да полетят през април

12
Очаква се премиерният пилотиран полет с капсулата Crew Dragon на галактическата компания SpaceX да бъде осъществен напролет, откакто през вчерашния ден апаратът сполучливо мина през т.нар " Launch abort test " - тестване на спешните системи за избавяне на екипажа при положение на повреда.

12
Ако бъде взето решение за удължение на демонстрационната задача, Боб Бенкен (вляво) и Дъг Харли могат да останат на МКС до 7 месеца, за какъвто престой в космоса е проектирана Crew Dragon.

© NASA Американската галактическа организация NASA съществено обмисля опцията да удължи първата пробна експедиция на частни астронавти в орбита от две седмици на няколко месеца.

Очаква се премиерният пилотиран полет с капсулата Crew Dragon на галактическата компания SpaceX да бъде осъществен напролет, откакто през вчерашния ден апаратът сполучливо мина през т.нар " Launch abort test " - тестване на спешните системи за избавяне на екипажа при положение на повреда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на опита компанията на милиардера Илън Мъкс симулира щета в ракетата-носител Falcon 9 към минута и половина след старта, изключи моторите й, а пилотирания модул за секунди се отдалечи на безвредна отдалеченост от към километър и половина, преди горивната примес в резервоарите да експлодира (повторение на тестовия полет може да видите тук).

" В огромна степен сме уверени, че хардуерът ни ще бъде подготвен за пилотиран полет до края на първото тримесечие, най-вероятно в края на февруари, само че не по-късно от март ", разгласи Мъск пред публицисти след края на пробния старт в неделя.

Администраторът на NASA Джим Бриденстийн обаче посочи, че сега организацията " преценя другите варианти дали е оправдано да се поддържа по-голямо наличие на астронавти на Международната галактическа станция (МКС) за по-дълъг интервал от време ".

Ако бъде взето решение за удължение на демонстрационната задача, Боб Бенкен и Дъг Харли могат да останат в орбиталния комплекс до 7 месеца, за какъвто престой в космоса е проектирана Crew Dragon.

Преди това обаче двамата астронавти-ветерани се постанова да преминат през в допълнение образование, с цел да могат да организират всички планувани опити на Международната комическа станция, както и да могат да правят ремонтни действия със скафандри в открития космос.

Последното беше дебело очебийно от Джим Бриденстийн, най-вероятно тъй като след април на борда на МКС ще останат единствено трима души (от които единствено един е американец): астронавтът на NASA Крис Касиди и съветските космонавти Николай Тихонов и Андрей Бабкин.

Така че вероятно закъснение на първия полет на Crew Dragon с частен екипаж може да има не поради проблеми с оборудването, а поради потребността от спомагателни тренировки и инструктажи.

По подигравка на ориста NASA предвиждаше сходно удължение на престоя на МКС за екпажа на другия частен галактически транспортен съд – CST-100 Starliner на Boeing.

Още през април беше оповестено, че астронавтите Майк Финке и Никол Ман, както и тестовия водач на Boeing Кис Фъргюсън, може да останат до половин година на орбиталния комплекс в границите на първия пробен полет.

След това обаче CST-100 Starliner претърпя няколко поредни " полуинцидента " - в началото се отвориха единствено два от трите спирачни парашута по време на наземния тест на спешната катапултна система, а след това имаше проблем със софтуера на капсулата, докара до преразход на гориво и апаратът не съумя да се скачи с МКС, престоявайки в орбита единствено два дни.

В околните седмици NASA би трябвало да реши дали да одобри безпилотния полет с галактическия транспортен съд на Boeing за сполучлив, макар че скачването с Международната галактическа станция станция не бе осъществено, или да изиска наново пробно изстрелване без хора на борда.

При всички положения обаче сега Crew Dragon на SpaceX наподобява има доста по-голяма подготвеност за първи частен галактически полет до МКС, в сравнение с Starliner на Boeing, макар че последните искрено са фаворизирани от NASA от години.

Само за съпоставяне: първичната дотация за Boeing по линия на програмата за комерсиални пилотирани галактически полети е 4.2 милиарда $, а за SpaceX – единствено 2.6 милиарда

Boeing също по този начин годишно получават милиарди долари за конструирането на " лунната " свръхтежка ракета SLS, макар че нейното довеждане докрай се бави с години.



Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР