12 500 български фирми и превозвачи са заплашени от фалит,

...
12 500 български фирми и превозвачи са заплашени от фалит,
Коментари Харесай

Транспортният бранш се страхува: 120 000 българи без работа, ако приемат закона Макрон

12 500 български компании и превозвачи са застрашени от банкрут, в случай че се одобри т.нар "Закон Макрон”. За това предизвестяват от сектора.

Според новите правила, които Франция желае да наложи за почивките на водачите на тир и техните командировъчни, работещите в бранша са задължени да почиват вкъщи 45 часа, както и наложителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

Протест посреща Меркел и Макрон в София, 100 тира на „ Цариградско шосе”

Европарламентът одобри новите правила за работа в Европейски Съюз при командироване

Българските превозвачи са обезпокоени и назовават измененията "свръхтежест ", тъй като ще би трябвало да заплащат по още 10 евро на час за водачите, които в този момент спят в боязън и по неохраняеми паркинги.

В понеделник се чака Комисията по превоз към Европарламента да прегледа и да гласоподава по закона "Макрон”. В България от сектора се притесняват, че новите правила ще оставят без работа 120 000 българи.

Пред камерата на NOVA интернационалният водач Александър Стамболийски описа детайлности за работата си. Той е от 15 години в брашна.

Занаятът му е по завещание от татко му. Семеен е с 2 деца, които му липсват постоянно, когато е на път. А това е 265 дни в годината.

"Имам доста сътрудници, които с месеци не се прибират у дома. Има членове на синдиката, които ги няма по 3-6 месеца. Но това е персонален избор на водача, той не е заставен ", акцентира Стамболийски.

Той означи, че към 20% от приходите в България идват от транспортния бранш. "Хазната ще загуби повече от 16 милиарда лв., в случай че превозът спре ", убеден е водачът.

В студиото на "Събуди се " евродепутатът Ангел Джамбазки разяснява тематиката и съобщи, че е по-лесно да станеш турски, в сравнение с български, полски или чешки камионджия.

"Не съм оптимист за гласуването”, изрази мнението си той за идното разискване в понеделник.

Евродепутат стана камионджия, потвърждава по какъв начин ощетяват камионите

"Имаме цялостна подготвеност да създадем митинг. Организацията включва поляци, унгарци, всички, които се усещат засегнати”, заяви Джамбазки.

Той изясни, че в България има над 150 000 фамилии, чиито глави на фамилии работят тази специалност. Освен това компаниите с доста служащи били не повече от 10, останалите - с по 10 до 30 служащи.



За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
СПОРТ ЦСКА май се спря на треньор? Сензационно: Големият футболен воин на Англия - немец! Просто Почетино в 10 запаметяващи се изказвания
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР