12 млн. евро ще плати България за суперкомпютър, който би

...
12 млн. евро ще плати България за суперкомпютър, който би
Коментари Харесай

Плащаме 12 млн. евро за суперкомпютър в София

12 млн. евро ще заплати България за суперкомпютър, който би трябвало да проработи в София до края на 2020 година Това разгласи еврокомисарката по цифрова стопанска система Мария Габриел след срещата й при премиера Бойко Борисов с шефа на генерална дирекция " Свързаност " към Европейска комисия Роберто Виола. Тя изясни, че общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 милиарда евро, като 486 млн. евро от тях са от Европейска комисия, а останалите са от страните членки и частни сътрудници. Българската част от плана ще коства 18 млн. евро, като 6 млн. се поемат от Брюксел. Срокът за осъществяването е до края на 2020 година Габриел не сподели, че тази активност е част от план на Българска академия на науките от 2017 година за център за върхови достижения в осведомителните технологии в границите на оперативната стратегия на МОН за интервала до 2020 година В идващия програмен интервал на Европейска комисия с новата стратегия " Цифрова Европа " за суперкомпютрите ще бъдат отделени 2,7 милиарда евро ", сподели Габриел. Машината ще се намира в " София Тех парк ", където и сега работи по-скромна такава машина.
Борисов се впечатли, че машината ще обработва 4 милиарда осведомителни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. Той явно не е бил осведомен, че в Българска академия на науките от десетина години в същия режим работи мощният суперкомпютър " Авитохол ", а за нов суперкомпютър там се извършва план от 2017 година
В началото на юни Европейска комисия заяви, че в 8 страни от Европейски Съюз ще бъдат основани центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Машините ще са в помощ на киберсигурността, науката, индустрията и бизнеса и ще имат приложения в доста области.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР