12 Максимилиан Шаусбергер [Личен архив] 12 Максимилиан Шаусбергер © Анелия

...
12 Максимилиан Шаусбергер [Личен архив] 12 Максимилиан Шаусбергер © Анелия
Коментари Харесай

Максимилиан Шаусбергер: Основният плюс на България е талантът

12
Максимилиан Шаусбергер

[Личен архив] 12
Максимилиан Шаусбергер

© Анелия Николова Още по тематиката
Криворазбраната цифровизация

Как ще се развиват мобилното банкиране и физическите клонове на банките в България
25 апр 2018
Райфайзенбанк разгласи конкурс за стартъпи във финансовите технологии

Печалбата й за миналата година е 135 млн. лева
26 мар 2018 11 български fintech компании към този момент подадоха своите кандидатури за съдействие с Elevator LabМаксимилиан Шаусбергер е началник на програмата Elevator Lab - fintech акселератор на австрийската финансова група Raiffeisen Bank International и управител по нововъведенията в групата. Неговата роля е да основава връзки и партньорства сред стартъпите от бранша на финансите. След сполучливото първо издание на световната стратегия през 2017 година, в която се включиха 336 плана от 56 страни, Elevator Lab усилва своя обсег. В момента състезанието набира кандидатури в осем разнообразни страни, в които Raiffeisen Bank International има банки, което го прави най-голямата fintech стратегия в Централна и Източна Европа.

Как бихте различили средата на започващите компании в България от останалите страни, в които Elevator Lab има посланичество?

- Тук виждаме голям капацитет на механически гений, виждаме го в съдействието ни с университетите и в самодейностите ни в екосистемата на започващите компании. Усеща се мощна динамичност и от ден на ден внимание върху основаването и развиването на нови компании. Дори и тук на първата конференция Fintech Summit, която " Икономедиа " провежда, виждаме, че всички водещи институции са показани – като стартираме с Българска народна банка, минем през комерсиалните банки, картови оператори като Visa – явно и те високо оценят капацитета, който България има в сферата.

За Райфайзенбанк също е изцяло естествено да участваме на сходен конгрес и да бъдем оптимално покрай локалната екосистема. За нас е от извънредно значение всички участници тук да ни възприемат като сериозен бизнес сътрудник с задача да подкрепи развиването на новаторските предприятия и fintech фирмите, и да разтеглим мрежата от контакти. Отговарям за програмата за развиване на fintech компании към Elevator Lab акселератора на Raiffeisen Bank Group, която оперира на 14 разнообразни пазара в Централна и Източна Европа. И би трябвало да кажа, че на всички места в района се усеща сходна наклонност на бързо развиване на fintech промишлеността. Целият развой на динамична цифровизация ни улеснява в построяването на доста нови партньорства.

Имате необятен взор върху района на Централна и Източна Европа. Коя страна най-силно се отличава в бързото развиване на fintech средата сега?

- Трябва да се каже, че районът е доста разнороден. Например има страни, в които следим фокусиране върху няколко съответни тематики, в други са построени работещи хъбове за взаимовръзка сред участниците, в трети тематиките циркулират главно към сфери, които занапред ще виждат своето развиване и приложение като блокчейн технологиите и криптовалутите. Така че в тази нехомогенна среда бих споделил, че София може и е образец за някои други столици по какъв начин сполучливо да се развива средата. Прави ми усещане, че тук да вземем за пример е осезаема поддръжката от страна и на обществения бранш и държавното управление, както и индиректно от структурите на Европейския съюз. Докато в това време ние в Райфайзенбанк се стремим да подкрепим напъните им и да им помогнем да стигнат до повече клиенти.

Кои са най-важните фактори за вярното развиване на сполучлива екосистема във fintech бранша?

- Бих сложил преди всичко надарените нови лица, тъй като това е нещо, което в София има в обилие. За благополучие виждаме, че интервалът на " приключване на мозъци " и всеобщото овакантяване на кадърни хора от страната към този момент клони към своя край, това което ние от Райфайзенбанк усещаме в България е наклонност на контрадвижение. Все повече младежи избират да останат тук, тъй като виждат благоприятни условия за развиване да основават и развиват своите лични компании, вместо да работят като наети лица. Именно този порив към предприемачество ние желаеме да подкрепим и вършим това в тясно съдействие с университетите и с стратегиите на Elevator Lab. Развитието на нашата районна стратегия за финансиране на fintech компании е единствено първата стъпка. Втората стъпка ще бъде да помогнем тези компании да излязат на световния пазара. Нашата районна стратегия към този момент е най-голямата по рода си в Централна и Източна Европа. Ако би трябвало да приказвам от опита си с fintech фирмите тук от предходната година, би трябвало да загатна, че успяхме да предизвикваме доста огромен интерес от страна на немски, британски, френски вложители и сътрудници, които желаеха да се срещнат с равнището на развиване на fintech бранша на района. Срещи с сходни вложители са измежду нещата, които можем да предложим на участниците.

Колко планове участваха и бяха финансирани през предходната година?

- Имахме над 300 кандидатури от над 50 разнообразни страни от целия свят, което дефинираме като огромен триумф. Беше доста вдъхновяващо и скъпо да видиш този възторг и сме горди, че към 1/3 от претендентите бяха от района на Централна и Източна Европа. Вярваме, че през тази година можем да притеглим даже още повече участници от района, тъй като разчитаме на мощната поддръжка на нашите районни банки. И мога да кажа, че единствено досега имаме към този момент 11 кандидатстващи fintech компании единствено от България, което е доста впечатляващо достижение, даже и спрямо други прилежащи пазари. Приемането на нови кандидатури ще продължи до 17 юни, тъй че чакаме още повече започващи предприятия да се включат.

Какво желаете да видите в един план, с цел да бъде утвърден?

- Търсим браншове, които на нас като на финансова институция са ни близки – като задълбочени финансови разбори, също по този начин блокчейн технологии, софтуерни принадлежности при асортимент и набиране на фрагменти, само че също по този начин и класическите технологии за повишение успеваемостта на корпоративното банкиране и отворено банкиране. Вярваме, че в тези сфери имаме висока експертиза, с която можем да подкрепим локалните fintech компании и да споделим с тях нашия опит, пазарен обсег, запаси, IT инфраструктура. Също по този начин търсим fintech компании, които са към този момент добре открити и имат към този момент своя първи работещ артикул, които имат постоянен екип и които имат упоритостта да доближат до нови интернационалните пазари в Централа и Източна Европа. Нямаме условие за съответен брой години опит, а по-скоро за постоянна пазарна основа, върху която да можем да надграждаме и откакто може би го донастроим, да маркетираме продукта пред нашите клиенти.

Кои бяха плановете от предходната година, които най-силно ви направиха усещане?

- Миналата година имахме 5 пилотни плана, които бяха от разнообразни браншове. Едната да вземем за пример разработваше логаритъм за автоматизиране на процеса за асортимент на кадри; другата компания прави прогнозиране на паричните потоци; трета компания създава артикул, с който цели изцяло да промени взаимовръзката сред банка и клиент посредством въвеждането на платформа за чатбот, видеоразговори, шерване на документи и други, а също по този начин започващи компании, извършващи задълбочени разбори.

Всички те реализираха доста положителни резултати в пилотните планове и сега към този момент водим финални договаряния с три от тях и сме уверени, че до няколко седмици ще можем да обявим дълготрайно партньорство. Освен това желая да прибавя, че предходната седмица стартирахме и фонд за венчър капитал Elevator Venture, който ще разполага с 25 млн. евро, който ще е ориентиран напълно към разширение на fintech компании в Централна и Източна Европа. От една страна, желаеме да влагаме в други фондове, само че и да сме стратегически вложител за fintech компании, в които виждаме капацитет. Така че с изключение на програмата към Elevator Lab разполагаме към този момент и с нужните средства.

Какво приблизително е финансирането, което може да се обезпечи за един план?

- Що се отнася до акселераторската стратегия – при нея работим дружно в продължение на 4 месеца, по времето на които се обезпечават сред 40 000 – 50 000 евро за разноски. Когато приказваме за вложения сумата може да се стигне до посредством няколко транша до общо да вземем за пример 1-2 млн. евро, само че, несъмнено, всичко зависи от съответния случай.

Интервюто взе Николай Нейчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР