12 Левон Хампарцумян е един от най-дългогодишните ръководители на банка

...
12 Левон Хампарцумян е един от най-дългогодишните ръководители на банка
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян се оттегля от ръководството на Уникдерит Булбанк през април

12
Левон Хампарцумян е един от най-дългогодишните ръководители на банка в групата на Unicredit

© Цветелина Белутова 12
Новият основен изпълнителен шеф на банката Теодора Петкова е дълготраен кадър на Уникредит Булбанк и ще встъпи в служба на 1 май, след утвърждение от Българска народна банка

© Уникредит Булбанк Още по тематиката
Левон Хампарцумян се отдръпва като управител на Уникредит Булбанк
2 ное 2018
Печалбата на банките за деветмесечието е повишена с 40% до 1.2 милиарда лева

Лошите заеми в системата понижават до 8.5% към края на септември
1 ное 2018
Unicredit отбелязва резистентен финансов напредък

Резултатите за второто тримесечие и първото полугодие дават отговор на задачата на италианската банка
9 авг 2018
FT: Unicredit обмисля обединение със Societe Generale

Двете банки имат поделения в България - Уникредит Булбанк и Сосиете женерал Експресбанк
4 юни 2018
Unicredit търси обединение със Societe Generale
4 юни 2018
Unicredit стартира нарастването на капитала си с 13 милиарда евро

Най-голямата италианска банка се пробва да компенсира отписвания поради неприятни заеми
7 фев 2017
Unicredit продава каузи си в полската Pekao за 2.38 милиарда евро

Купувачи са локалният фонд за развиване и най-големият осигурител в страната
9 дек 2016 След 18 години отпред на най-голямата по активи банка в страната, Левон Хампарцумян ще се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк. Неговото място ще заеме досегашният риск управител на институцията Теодора Петкова, а рокадата ще стане факт на 1 май. Хампарцумян остава зает с банката и ще поеме надзорни функционалности, оповестяват от пресцентъра на институцията, като прецизират, че смяната в управлението е гласувана на Надзорен съвет и занапред ще бъде обсъждана за утвърждение от банковия регулатор Българска народна банка.

Очаквана смяна

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус 64-годишният Левон Хампарцумян ще управлява институцията до края на април 2019 година, когато изтича мандата му. Причината той да не бъде възобновен не се показва, като съгласно известието Хампарцумян ще остане зает с Уникредит Булбанк, поемайки надзорни функционалности. Спекулации за отдръпването на дългогодишния началник на институцията витаят в банкерските среди от близо година, като сигурно възрастта не е посочвана измежду евентуалните аргументи за това. По-любопитното е, че за заместител на Хампарцумян е определен локален кадър, а не върховен управител от Италия.

Дипломираният инженер от Химико-технологичният институт в София пое банката през 2001 година. Преди това той имаше политическа кариера, а опитът му във финансовата сфера минава през PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. Хампрацумян беше заместник-министър на стопанската система в кабинета на Иван Костов и изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация. Той е един от най-дълго управлявалите банка в групата на Unicredit, която от две години насам е в развой на структурна промяна под ръководството на французина Жан-Пиер Мустие. Сред основните промени е оптимизацията на разноски, географско препозициониране и възстановяване на успеваемостта на институцията.

В внимателен миг

Теодора Петкова, която ще бъде отпред на най-голямата по активи банка в страната е относително непозната отвън банковите среди. От визитката й излиза наяве, че е специалист, минал през всички стъпала на корпоративната подчиненост.

В момента Петкова е основен риск шеф и член на Управителния съвет на Уникредит Булбанк. Председател е на Кредитния съвет и на Комитета по провизиране и реструктуриране. Започнала е кариерата си в банката през 2002 година като кредитен анализатор и последователно се изкачва до управителни позиции. Петкова е магистър по финанси от УНСС, има магистратура по бизнес администрация (MBA) от Carlson Business School на Университета в Минесота и Икономическия университет във Виена.

Един от първите задължения на новия пост за Петкова ще е идният обзор на качеството на активите, през който банката ще премине по линия на кандидатурата на България за единния банков контрол и ERM II. На последващо място тя ще има нелеката задача да поддържа темпа на напредък на банката и то в изискванията на все по-засилващата се конкуренция от другите огромни на пазара - Банка ДСК и ОББ, които набраха инерция след придобивания през последните години. Теодора Петкова ще би трябвало да продължи и програмата по цифровизация на услугите.

В търсене на последователност

В изказването си във връзка смяната в управлението, Карло Вивалди, шеф на UniCredit за Централна и Източна Европа, разяснява, че с избора на Теодора Петкова за основен изпълнителен шеф на банката в България се " удостоверява нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора има нужните лидерски качества да продължи триумфа на УниКредит Булбанк ".

" Много съм щастлива за предоставената ми опция и за идната ми работа с екипа, с който ще надграждаме триумфа на УниКредит Булбанк ", е представена в прессъобщението Теодора Петкова.

Към деветмесечието на тази година Уникредит Булбанк е най-голямата финансова институция на локалния пазар с активи за 19.1 милиарда лева Кредитният й портфейл е 11.5 милиарда лева, а привлечените депозити са в размер на 16.1 милиарда лева Резултатът от активността на банката към края на септември е чиста облага от 334.6 млн. лева, при 1.22 милиарда лева за целия бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР