12 Летящите мишени на фирма Телесис ООД се сражават с

...
12 Летящите мишени на фирма Телесис ООД се сражават с
Коментари Харесай

Свали ме, ако можеш

12
Летящите цели на компания " Телесис " ООД се борят с военни от Сърбия, Словакия, Украйна и Словения

12 Още по тематиката
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
" Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си

Ръководството чака доста покачване на приходите през тази година
22 окт 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

" Животът " на един от безпилотните самолети на Стоян Аврамов е 20 излитания и 19 кацания. На двадесетото политане РУМ-Р-01 " умира ", изумен от ракета въздух-въздух на изтребителите или земя-въздух на противовъздушните батареи.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Защото РУМ-Р-01 е редуциране от " радиоуправляема цел – реактивна ". Летящата високоскоростна реактивна цел е основана за да бъде сваляна. Но даже като цели безпилотните самолети на пловдивската компания " Телесис " ООД са в положение да изпотят и най-хубавите въздушни асове, както и зенитчиците на земята. С целите на компания " Телесис " ООД се " борят " и военни от Сърбия, Словакия, Украйна, Словения. Тя има натовски документ, тъй че евентуалният пазар за българските радиоуправляемите цели е много по-голям.

Животът на една цел

" Телесис " с шеф и съсобственик Стоян Аврамов е учредена преди повече от двадесет години и въпреки в никакъв случай да не е надхвърляла 15 щатни чиновници, събира инженери и експерти, запалени от авиацията и специфичната електроника. Част от активността й са планове за рационализация и поддръжка на информационни и навигационни системи. Отделно направление е продажбата и оборудването с авионика на леки двуместни самолети на чешката компания TL-Ultralight, от които в България са продадени и летят над 10 броя.

Логичното продължение е производството на лични летателни апарати макар редицата песимистични стопански и софтуерни доводи. " Когато започнахме създаването и производството на безпилотни самолети, повода с изключение на тръпката по авиацията беше и потребността на българските Военновъздушни сили, с които имам дълга и професионална и прочувствена връзка. Впрочем в България в региона на безпилотната авиация е стартирано да се работи преди 50 години. През 2010 година се стигна до присъединяване ни в интернационален търг за безпилотни летателни апарати за потребностите на Военновъздушни сили. Оттогава за жалост сме единствената компания в България, която сертифицирано и серийно създава безпилотни летателни апарати и в идващите няколко години ще продължи да доставя на армията безпилотни реактивни цели " - споделя за своята работа Аврамов.

В " Телесис " е планиран и се създава по модерни композитни технологии целият корпус на летателния уред, както и забележителна част от електрониката в него. Според експертите от компанията всеки летателен уред от този клас е на първо място електронно произведение. Макар че има мотор и криле, електрониката е тази, която извършва дилемите и направлява самолета, с цел да не се " дава " елементарно на тези, които желаят да го смъкват.

Една РУМ-Р-01 е дълга 3 метра, крилете имат обсег също 3 метра, тежи до 40 кг, лети със скорост до 450 километра в час на височина до 6000 метра и отдалечение от пункта за ръководство до 60 км. През цялото време на полета тя би трябвало да имитира допустимо най-пълно радиолокационните, инфрачервените и други характерности на действителна въздушна цел и да предава видео и телеметрична информация за резултатите от стрелбата. Трябва да е оборудвана с електроника и да дава отговор на условията на ICAO и EASA, с цел да е безвредна за останалите цивилен самолети.

Цената на безпилотния аероплан е към 50 000 евро. Но ракетата, с която поставят точка на " живота " на РУМ-Р-01, коства най-малко 20 пъти по толкоз. Това е един от най-хубавите способи да бъдат тествани и потвърдени характерностите, както на употребяваните въоръжения, по този начин и подготовката и качествата на употребяващите ги летци, зенитни и морски планове.

Освен цели, наблюдаващи

Вторият вид безпилотни летателни апарати, създавани от пловдивската компания, се употребяват за наблюдаване. Този безпилотен аероплан се назовава " Терес-02 ". При него значима е не толкоз скоростта, колкото времето на престоя във въздуха. И в случай че РУМ-Р-01 лети във въздуха до 1 час, то " Терес-02 " лети до 8-10 часа.

Оборудван е с бутален мотор и оптималната му скорост е до 200 километра в час. " Терес-02 " е дълъг 3 метра, а крилата му имат обсег 4 метра, височината на полета е до 3000 метра. Унифициран е по доста от модулите с РУМ-Р-01, само че главното е, че носи профилирана сензорна платформа, която разрешава наблюдаване денем и през нощта.

Потребителят диктува какви задания желае да извършва " Терес-02 " и от това зависят оборудването, датчиците и цената му. Но с него могат да се следят рискови региони, да се търсят потърпевши, да се облита цялата граница на България с едно зареждане на гориво. Потребител на " Терес " могат да бъдат Гражданска отбрана, Министерство на вътрешните работи, Противопожарна отбрана, споделя Аврамов. Към момента консуматори са частни лица и компании.

Накъде в бизнеса

Въпреки че този клас летателни апарати не са класифицирани като оръжия, търговията с тях и износът им не е по този начин известен като всеобщите безпилотни дронове и авиомодели. Аврамов споделя, че се сблъсква с обстоятелството, че в тази област (национална сигурност и отбрана) развитите страни имат прецизна политика по потребление и стимулиране на локални технологии. " За страдание България за разлика от страните, даже и в района, не може да се похвали с ясна визия за потребление и още по-малко за стимулиране на сходни технологии, които другояче са привлекателни с ниската си ресурсоемкост и висока успеваемост ", установи той.

Съвместното присъединяване в начинания на NATO, въпреки и необятно афиширано, към този момент сякаш не води до действителни планове за българската промишленост, а е сменено от " карго " -политиката за бързо закупуване на вносни произведения. Това е както по-лесно за българските военни, по този начин и по-апетитно поради огромните комисиони.

" Телесис " има доста хрумвания за бъдещето – от високоскоростно " камикадзе " за битка с противникови безпилотни апарати до реактивна платформа за битка с градоносни облаци. Но клиентите на тези хрумвания към този момент нямат интерес.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР