12 Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви Елените © Мария

...
12 Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви Елените © Мария
Коментари Харесай

Ангелкова разваля договори на седем плажа, включително "Елените" на Арабаджиев

12
Курортът на Ветко и Маринела Арабаджиеви " Елените "

© Мария Съботинова 12
През предходната седмица по време на посещаване в Бургас туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че от 1 октомври следва да започват процедури за повреждане на контракти за наем и концесия на седем плажа

© Анелия Николова Още по тематиката
Наследството на Арабаджиеви: разкош и счетоводни загуби

Бизнес историята на Ветко и фамилията му е като синопсис на прехода
7 сеп 2018
Правителството ще търси концесионери на още четири плажа

Предстоят състезания за централните линии в Бургас и Балчик, както и за " Харманите " в Созопол и източната линия на Поморие
15 авг 2018
Държавата скапва две плажни концесии в Несебър и Слънчев бряг

От години концесионерите им не съблюдават разпоредбите, като надвишават платените зони и комерсиалните площи
27 ное 2016 В края на сегашния летен сезон туристическото министерство се готви да започва най-голямата процедура за последните години за повреждане на контракти за наем и концесии на плажове. Става въпрос за четири линии чартърен и още три на концесия, за които съгласно ведомството са открити систематични нарушавания, свързани най-често с неналичието на задоволително на брой спасители.

Ивиците са главно по Южното Черноморие: в Слънчев бряг, Равда, Обзор и Шкорпиловци, както и три за наем - в Елените, " Градина " и Бяла. В момента 60 плажа са отдадени на концесия, а други 85 - чартърен.

Най-любопитният " ударен " е Ветко Арабаджиев, който през обвързвана компания може да загуби контракта пред комплекса си " Елените ". Действието идва в синхрон с по-едрото следствие и търсене на пловдивския предприемач.

Кои концесии ще бъдат развалени

През предходната седмица по време на посещаване в Бургас туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че от 1 октомври следва да започват процедури за повреждане на контракти за наем и концесия на седем плажа. Предупреждение, че до такива може да стигне имаше и през лятото по време на разнообразни инспекции на линиите.

В най-големият курорт Слънчев бряг ще започва процедура за повреждане на концесията на централния плаж, намиращ се в региона на станцията на Министерски съвет, който се стопанисва от несебърската компания " Вени М " ЕООД, благосъстоятелност на Венцислав Левов. През август туристическият министър заяви, че на компанията е наложена наказателна клауза от 32 хиляди лева, защото към заведенията на плажа е имало построени шест бетонови площадки. Отделно от това инспекцията тогава е разкрила, че за едно от заведенията е надвишена комерсиалната повърхност, а на плажа е открит асфалтов паркинг пред хотел " Европа ", твърдеше тогава министърът.

Още три контракта за концесии ще бъдат развалени. Единият от тях е за плажа " Равда- НДК ", намиращ се пред едноименния народен детски комплекс. Той се ръководи от локалната компания Едноличен търговец " Вики-90- Златко Зелеников ". Плажът " Обзор-юг ", чиито контракт за концесия бе подписан преди година с единствения явил се тогава кандидат- " Еспи агро ", регистриран в община Бяла, също ще бъде негоден, излиза наяве от информацията на туристическото министерство. Съдружници в компанията са Страхил Страхилов, Петър Първанов и Сергей Иванов. Процедура ще започва и за плажа " Шкорпиловци- централен ", чиито концесионер е сдружението за инертни материали " Ескана " АД. " Ескана " е притежател и на хотел в курорта Шкорпиловци и косвено се свързва с групата " Химимпорт ".

Сбогом, Ветко Арабаджиев

Туристическото министерство се готви да започва процедури за повреждане на три контракта за наем на плажове, излиза наяве от информация на ведомството, изпратена в отговор на въпроси. Единият от тях е за линията " Елените-1 ", чиито собственик е компанията " Фри трейд 79 " (според отговорите на туристическото министерство компанията е " Фри трейд " ЕООД, само че в Търговския указател няма компания с такова име). Според оповестена информация в разнообразни медии " Фри трейд 79 " само се явява на състезанието за наем на този плаж през 2015 година, проведен от районното министерство.

Справка в Търговския указател демонстрира, че компанията е еднолична благосъстоятелност на Жаклин Тодоринова и е записана на пловдивския бул. " Мария Луиза " 8. На същия адрес офиси имат и част от фирмите към хотелиера Ветко Арабаджиев, който е притежател и на курорта " Елените " и който се търси в последните седмици поради следствие за данъчни закононарушения. Компанията " Фри трейд 79 " е съдлъжник с други сдружения от групата на семейство Арабаджиеви по заем към Търговска банка Д от предходната година. Вписванията по партидата на наемателя на плажа се вършат от юрист на холдинга " Виктория " - Имрен Идиризова. " Фри трейд 79 " регистрира алегорични доходи - 38 хиляди лева за предходната година и 22 хиляди лева за 2016 година и огромна загуба от по към 200 хиляди лева

Публична информация за контракта за плажа няма, само че съгласно изявления в медиите той е бил предан чартърен през 2015 година за пет години за обща сума от 807 хиляди лева Това очевидно е огромният плаж на " Елените ", защото другият в района " Елените 2 " е даден чартърен за 20 пъти по-ниската сума.

Другите набелязани

Процедура стартира и против наемателя на плаж " Градина- централен част 1 " - " Солей Дор " ЕООД, благосъстоятелност на Екатерина Русимова, спечелил състезанието за линията през 2015 година в конкуренция с още три компании, както и " Бяла централен 3 ", ръководен чартърен от " Ейч ем хотели " АД, стопанисваща намиращия се наоколо апартхотел " Бяла бийч ризорт ". През август туристическият министър отиде на ревизия в хотела след " групов сигнал на притежатели на жилища " и разгласи, че той работи без категоризация от две години насам, за което ще бъде сезирана комисията за отбрана на потребителите.

Какви са нарушаванията

Настоящите процедури за повреждане на контракти за наем и концесии са най-големите за последните години. В отговор на изпратени въпроси от туристическото министерство оповестиха, че установените нарушавания при тях са най-вече неналичието на задоволителен брой спасители. " На места са открити незадоволително медицински лица и ненапълно съоръжение на избавителните постове. По-рядко има отклонения от схемата за разполагане на преместваеми обекти, утвърдена от министъра на туризма, в главната или спомагателна повърхност ". се споделя още в отговора на институцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР