12 Конте и Туск – Рим се връща в прегръдките

...
12 Конте и Туск – Рим се връща в прегръдките
Коментари Харесай

Как Италия прескочи трапа, засега

12
Конте и Туск – Рим се връща в прегръдките на Брюксел

12
Салвини е изолиран, само че не би трябвало да бъде преждевременно отписван

Планът за повече власт на Салвини беше осуетен от обединението сред Демократическата партия и Движение " Пет звезди ", само че крайнодесният водач се надява на завръщане. В Италия беше комплициран завършек на 15-месечен рисков управнически опит. Драматичният поврат докара до изпращане в съпротива на водача на крайнодясната " Лига " и досегашен вицепремиер Матео Салвини, откакто беше контрактуван нов съдружен кабинет сред антисистемното Движение " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия. Дотук се стигна, откакто Салвини демонстративно напусна предходния ръководещ съюз с " Пет звезди " в упорит опит да провокира предварителни избори, които да завоюва. Сметките на крайнодесния водач обаче се оказаха неверни и той се озова отвън властта.

" За мен новото държавно управление може да продължи до 2023 година (когато е краят на сегашния парламентарен мандат) ", разяснява някогашният италиански министър председател Матео Ренци пред тв RAI, откакто разгласи, че напуща Демократическата партия, с цел да основе своя центристка политическа мощ. Именно Ренци имаше основна роля в договарянето на актуалната ръководеща коалиция и в този момент дейностите му могат да подкопаят стабилността й, само че той е безапелационен, че ще продължава да я поддържа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако съблюдава думата си да не заплашва нейните дълготрайни вероятности, Италия е на път да прескочи трапа. Новосъставеното взаимно държавно управление сред лявоцентристка и антисистемна партия беше приветствано като добра вест в Европейски Съюз. Поне за момента то е възприемано като стабилизиращ фактор в няколко посоки – изглажда напрегнатите връзки с Брюксел и връща Италия като значим състезател на европейската сцена; стопира подклажданата от Салвини антиимигрантска истерия; укротява страховете за италианската стопанска система (основите й може и да остават стагниращи, само че най-малко се лимитира рискът от пазарна суматоха, която дефинитивно да срине склерозиралата конструкция). Опасностите обаче са налице, защото Салвини ще дебне на всяка стъпка изолиралата го коалиция.

Правителство с проблеми

В тези условия е значимо държавното управление да бъде стабилно, а то в този момент ще би трябвало да разчита за болшинството си на нова партия със своя стратегия. Според разбор на Reuters заради решението на Ренци политическите полемики ще бъдат затруднени: " Това не е смъртна заплаха за кабинета, само че усилва фрагментацията и прави изгледите не толкоз розови ", разяснява пред осведомителната организация Франческо Галиети от консултантската компания Policy Sonar.

Премиерът Джузепе Конте, който оглавяваше и предходния кабинет, декларира, че е " комплициран " от дейностите на Ренци, които нарушават салдото в Народното събрание и се случват в неприятен миг - тъкмо след съставянето на държавното управление. Ренци от своя страна твърди, че Конте няма от какво да се тормози. Пред в. La Repubblica той разкрива, че партията му ще се споделя Italia Viva и ще го последват 25 депутати и 15 сенатори. По думите му групировката даже ще усили болшинството на ръководещите, защото ще притегли законодатели от Forza Italia на Силвио Берлускони, чиято поддръжка понижа от изборите през 2018 година насам, освобождавайки място в центъра на политическия набор.

Същевременно промяната на тона в Рим към този момент се демонстрира. Новото държавно управление разреши на френски филантропичен транспортен съд с 82 мигранти на борда да дебаркира на о. Лампедуза, което е завой по отношение на политиката на " затворени порти " на предходните ръководещи. Все отново от " Пет звезди " прецизираха, че разрешението е обещано, тъй като други европейски страни са се съгласили да одобряват огромна част от новодошлите. Миналата седмица пет членки на Европейски Съюз се договориха за нов механизъм за разпределение на мигранти, избавени в Средиземно море, който ще облекчи натиска над Италия. " От през днешния ден ние не сме сами. Има самопризнание, че представляваме вход към Европа ", разясняват от италианското вътрешно министерство. Конте пък акцентира: " Имиграцията не би трябвало повече да подхранва антиевропейската агитация. "

Освен това дипломати от Европейски Съюз в този момент считат, че е малко евентуално Италия да влезе в конфликт с Брюксел поради бюджета си за идната година. В началото на седмицата кабинетът в Рим съобщи, че бюджетният недостиг ще бъде 2.2% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, само че без Салвини като вицепремиер двете страни наподобяват по-гъвкави и склонни към компромис. От италианското икономическо министерство показват, че се надяват на " градивен разговор " с Европа, като ще заобикалят конфронтационния език, който до момента ядосваше Брюксел. " Вторият кабинет на Конте ще се хареса на водачите на Европейски Съюз. Те се притесняваха, че проектите на Салвини за фрапантно орязване на налозите в страна с дълг от 134% от Брутният вътрешен продукт ще изплашат пазарите и ще застрашат еврото ", написа сп. Economist.

Притихване, само че докога

" Новото държавно управление може и ще сложи началото на фаза на относителна непоклатимост и на положителни политики, бягайки от политиките на страха, обвиняванията и неуместната национална " горделивост ". Думите и стилът имат значение в политиката, само че във всеки случай никое италианско държавно управление не може да бъде сполучливо, в случай че не опита да усъвършенства груповото държание ", споделя пред " Капитал " проф. Джанфранко Паскуино от Болонския университет. И добавя, че италианското общество е фрагментирано, егоистично и проведено в групи, търсещи привилегии и постоянно настоящи по доста раздробен метод. " В резултат партиите дават този тип политическо показване, който не води до положително ръководство. Пренебрегването на това пречи да се разбере какво се случва в страната през последните тридесет години ", счита Паскуино.

В момента напрежението наподобява частично уталожено. Някогашните врагове - " Пет звезди " и Демократическата партия, ненадейно се договориха за обединяване, само че остава въпросът какъв брой ще продължи това притихване на италианските бурни води. Мнозина считат, че с цел да действа сполучливо новото държавно управление, двата колегата в него би трябвало да намерят още нещо, което ги свързва, с изключение на общата цел за уединяване на Салвини.

Проф. Джанфранко Паскуино е сдържан оптимист: " Блокирането на Салвини, неговата доминирана от сигурността политика и анти-ЕС държанието му е много похвална цел. Но двете партии има и още общи неща. Те споделят мощното разбиране, че Италия би трябвало да бъде в Европейски Съюз и да работи, с цел да реши казуса с имиграцията и с цел да получи помощ за рестартирането на стопанската система. Също по този начин желаят да защитят околната среда и по тази причина ползват на процедура всички предписания за " зелена " стопанска система. И последно, те се ангажират да се оправят със общественото и икономическото неравноправие, помагайки на отхвърлените и осигурявайки тъждество във опциите. Това е задоволително да ръководят дружно удовлетворително и за прочут интервал. " В това време Салвини ще чака да пристигна неговият миг. Какви са възможностите на Ренци

Все още не е ясно дали Ренци ще може да разшири центристкото ядро в една мощно поляризирана политическа действителност. Той беше в бурни връзки с лявото крило на някогашната си партия и непрекъснато имаше клюки, че възнамерява да се отдели. Според социологическите организации ще получи 3-8% от вота на избори. Анализаторите се сплотяват към две прогнози. Първата е, че неговата нова партия ще повлияе на ръководещата коалиция с по-умерени и пробизнес политики. Втората е, че Ренци ще се стреми към власт и ще бутне държавно управление, когато сметне, че е в негов интерес да го направи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР