12 Компанията се подготвя да преработва и други суровини освен

...
12 Компанията се подготвя да преработва и други суровини освен
Коментари Харесай

"Аурубис" по пътя към рекордните приходи

12
Компанията се приготвя да преработва и други първични материали с изключение на медни

© Надежда Чипева 12
Тим Курт, изпълнителен шеф на " Аурубис България "

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Аурубис " е преработил 6% повече концентрат за девет месеца

Производството на катоди в медодобивния цех в Пирдоп леко понижава
15 авг 2018
Най-големите компании в металургията: Рекорден искра

Секторът внезапно усъвършенства резултатите си през предходната година и всичките предприятия в топ 10 излязоха на облага
9 авг 2018 Компанията ще разшири опциите си да преработва разнообразни първични материали от новите добивни планове в района.
През 2017 година медодобивният цех " Аурубис " беше на крачка от това да се трансформира в най-голямата компания по доходи в България. Атаката към водачеството на " Лукойл Нефтохим Бургас " беше подкрепена от покачващата се цена на медта, само че зад нея стоеше и капиталовата стратегия от 2015 година, по която до края на тази година ще бъдат вложени общо над 350 млн. лева

Сега новината е, че месеци преди края на този проект към този момент има нов, който звучи амбициозно, въпреки и цифрата да е по-малко. През идващите четири години в предприятието в Пирдоп ще бъдат вложени още 260 млн. лева, като притежателят – немската група Aurubis, ще финансира плануваните планове със лични средства.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Основната част от новите средства ще се употребяват за възобновяване на инфраструктурата – здания, улици, жп линии и водопроводи, на завода, който със своите 4.2 кв.км повърхност е един дребен град в града. По-интересната част обаче е обвързвана с въвеждането на нови процеси, които ще разрешат на компанията да преработва по-разнообразни първични материали и да поеме концентратите на някои от започващите добивни планове в района (а вероятно и на новата мина край Крумовград), както и да извлича повече от медта, която в този момент остава в отпадния материал.

В подготвеност за разнообразни първични материали

Някогашният МДК – Пирдоп, който беше приватизиран през 1997 година от Union Miniere и по-късно добит от немската група Aurubis, в действителност в този момент е най-големият медодобивен цех в Югоизточна Европа. Това изяснява и желанието на минните компании от района да работят с него. А планове не липсват - за разлика от България в страни като Македония и Сърбия сега доста интензивно се създават нови залежи и близостта на подобен огромен металургичен цех за тях е преимущество. От това ще завоюва и самата " Аурубис ", чийто потенциал за преправка на концентрати е три пъти по-голям от количествата, които се създават в страната (от " Асарел-Медет " и " Елаците мед " ) и която внася останалите първични материали от много по-далечни дестинации - като Южна Америка да вземем за пример.

Затова и една част от новата инвестиция цели да усили опциите на компанията да преработва разнообразни концентрати. " Това е обвързвано с новите планове, които стартират в добивната промишленост във и към България. Имаме запитвания от Македония, в договаряния сме и с Dundee Precious Metals за преправка на концентрата от новата им мина край Крумовград ", сподели изпълнителният шеф на " Аурубис България " Тим Курт за " Капитал ", само че посочи, че към този момент няма подписан контракт. " Инвестицията ще ни разреши да се подготвим за тези планове ", добави той.

Мината край Крумовград в действителност е за златни руди, а не за медните първични материали, които " Аурубис " обичайно преработва. По думите на Курт компанията е във фаза, в която мисли и за други метали, които са естествено публикувани в района. Редките метали обаче към този момент не са във фокуса й, защото те изискват изцяло нови технологии. " Това е нещо, което се преглежда като евентуална опция в по-далечна вероятност ", сподели той.

За преработката на новите първични материали в Пирдоп ще бъдат въведени нови процеси, които са създадени от локалния R&D екип, който включва към 10 души. Инвестицията ще бъде направена в ново съоръжение и създаване на пространства, като компанията към този момент е подала искане за строително позволение.

Използване и на страничните артикули

Развойният екип на " Аурубис " стои и зад различен план от капиталовата стратегия, който по думите на Курт с изключение на стопански ще има и екологичен резултат. Той е обвързван с един от страничните артикули на металургичното произвеждане – фаялита (железен силикат). " Макар и в доста лимитирана степен в него се съдържа известно количество мед и задачата е да извлечем допустимо най-вече ", изясни Курт. Той посочи, че планът не е обвързван с маркетирането на самия непряк артикул като материал, макар че компанията работи и по този въпрос.

Фаялитът е сходен на камък материал, който може да се употребява в строителството, въпреки че използването му най-малко в България е много лимитирана към този момент. Въпреки това " Аурубис " към този момент има клиенти за част от него, а по думите на Курт изгледите са делът да нараства. " В момента продаваме към 10-15% от фаялита си на строителната и циментовата промишленост. Строителството в този момент се развива добре и нашите продажби също нарастват ", сподели той. Допълнителни благоприятни условия той вижда във обстоятелството, че циментовите фабрики в България са част от международни групи, които имат производства и в други страни. " Когато влезем в един цех, по-късно е доста по-лесно да убедим и другите да употребяват фаялита ", сподели той. Групата Heidelberg да вземем за пример, която е притежател на един от клиентите на " Аурубис " – " Девня цимент ", има фабрики и в Гърция, които са евентуални консуматори на материала.

Най-скъпата част - обновяването

Най-голямата част от инвестицията обаче ще отиде за модернизиране на инфраструктурата на завода. " Това е най-скъпият план, тъй като заводът ни е огромен ", сподели Курт. Компанията на процедура възнамерява да възобнови всичко, което е належащо – оградата, постройките, улиците, жп връзката и мостовете, както и тръбопроводите, по които идва промишлена вода от язовир " Душанци " и които са дълги 17 км. " Ще създадем инспекция на всички уреди и ще преценим по какъв начин да бъдат актуализирани, тъй че заводът да остане в добра форма през идващите години и да нямаме непредвидени прекъсвания ", разясни той.

Програмата включва също и разноските за настояща поддръжка на завода, както и средствата за къс финансов ремонт следващата година. Той ще бъде изработен в интервала май-юни, когато заводът ще спре работа за 18 дни. Предвижда се тогава да бъдат направени измерванията на съдовете под налягане, които по закон се организират на всеки три години, да бъде заменен катализаторът в завода за сярна киселина, както и да се завършват някои от по-големите планове, които вървят сега. Предишният път, когато предприятието спря работа за финансов ремонт, беше през 2016 година, само че тогава той продължи по-дълго (около 50 дни).

Дългосрочни проекти

Цялата инвестиция от 260 млн. лева ще бъде финансирана със средства от компанията майка. По думите на Курт, въпреки че Auruis по принцип работи с огромни суми, вложението е доста за нея. " Това демонстрира, че групата има вяра на българската компания, че мисли дълготрайно и счита да се развива в страната. В противоположен случай не би направила сходна инвестиция, изключително в инфраструктура ", сподели той. Програмата ще подсигурява естествената работа на завода през идващите 10-15 години. Според Курт има възможност " Аурубис " да получи и по-голяма сума, в случай че успее да отбрани предложенията си пред централата през идващите месеци.

Извън идните планове до края на годината компанията ще приключи и всички детайли от капиталовата стратегия " Спектър 2018 ", която стартира през 2015 година и е на стойност 180 млн. евро. Общо до момента от приватизацията през 1997 година в завода са вложени 1.2 милиарда евро.

Реален измерител на резултата от вложенията са резултатите на компанията. Благодарение на последните планове производството в Пирдоп набъбна и стана една от аргументите предходната година сдружението да регистрира рекордни резултати. Значение естествено имаха и други фактори като повишаването на медта на международните пазари и постигнатите по-високи такси за преправка. Всичко това създаде растеж на приходите от 58% до 5.5 милиарда лева, а също и рекордна за корпоративната история на България облага на индустриална компания - 393.6 млн. лева за 2017 година

В вероятност упованията на " Аурубис " са свързани с идното газифициране на Средногорието, което след дълги години на подготовка и обмисляне към този момент би трябвало да се случи. Проектът е на " Булгартрансгаз " и за него е контрактуван заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. Условието е строителството да стартира до края на 2020 година Изграждането на газопровода ще разреши на компанията да размени тежкото си гориво с газ и да усъвършенства енергийния баланс на обекта. Проектът ще е плюс и за всички предприятия и семейства в района, които ще могат да употребяват доста по-чист източник на сила.
Топло

От тази седмица заводът на Aurubis в Хамбург към този момент доставя близкия квартал HafenCity с топлинна сила, която се получава в процеса на произвеждане на сярна киселина. Проектът разрешава на компанията да пести 20 хиляди тона въглеродни излъчвания годишно – толкоз, колкото отделят 10 хиляди коли със междинна мощ, които изминават по 12 хиляди км на година. Aurubis доставя топлинната сила на локалния енергиен снабдител enercity по новоизграден водопровод с дължина 3.7 км, откъдето enercity я разпределя към семействата. Всяка от фирмите е вложила по 20 млн. евро в плана.

Подобна концепция е премисляна и за Пирдоп, само че по думите на Курт казусът е с инфраструктурата. " Ако ние сме подготвени да доставим топлинната сила от завода до дадена точка, за общините ще е мъчно да я поемат оттова и да я пренесат до семействата ", изясни той и добави, че множеството хора тук не са готови да употребяват отопление, друго от дърва и въглища.

Като различен вид през 2016 година в " Аурубис " беше конфигурирана парна турбина, която да трансформира топлинната сила в електрическа. Проектът към момента не е в деяние, защото следва да се направи инспекция на топлинния баланс на завода и да се реши каква част от силата може да се употребява. При всички положения обаче опциите за трансформиране на непотребната топлота в ток са във фокуса на компанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР