12 компании искат да се включат в изграждането на АЕЦ

...
12 компании искат да се включат в изграждането на АЕЦ
Коментари Харесай

Ядрени експерти: Да проверят финансовите възможности на кандидатите за Белене

12 компании желаят да се включат в построяването на АЕЦ Белене. За стратегически вложител аплайват 7 сдружения. От тях, 4 компании нямат финансови благоприятни условия и опит, счита проф. Георги Касчиев. Необходима ли ни е втора атомна централа - коментар на специалистите.


Кои са претендентите ще се разбере от идните тримесечни изследвания. Проектът съставлява интерес за вложителите и това анулира скептицизма, споделя професор Валентин Колев.
Проф. Валентин Колев - декан на електротехническия факултет в ТУ: Ако продължи да се съблюдава правилото за без държавна поддръжка, т.е. без дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила или с една дума - използване на пазарен принцип - мисля, че няма да навреди по никакъв метод на потребителския интерес.
Професор Касчиев изрази страдание, че не се разяснява в кои области ще желаят държавни гаранции.

Проф. Георги Касчиев - специалист по сигурност на нуклеарните централи: Ще желаят безусловно да не се вършат промени в закона за енергетиката, тъй че новата мощ - разноските за присъединение към мрежата - да бъдат поети от българската страна, т.е. от нас. Второто, което ще изискат е да не се пипа гаранцията за нуклеарна вреда, която е единствено 100 милиона лв.. Ако стане някаква повреда и последствията са да кажем милиард и 100 милиона - те ще платят 100 милиона, а българската страна, т.е. ние данъкоплатците ще платим един милиард.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР