12 Изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес става един от

...
12 Изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес става един от
Коментари Харесай

Новият четвърти

12
Изпълнителният шеф на PSA Карлос Таварес става един от най-могъщите мениджъри в автоиндустрията

12 Сливанията и придобиванията се вършат по най-различни аргументи - икономии от мащаба, синергии, елиминиране на съперници, нахлуване на нови пазари и така нататък Днешната автоиндустрия е основана точно посредством такива партньорства и обединявания в последните 30 години. Най-новото евентуално обединение - сред Fiat Chrysler и PSA Peugeot Citroen също има за цел да се възползва от мощните страни и на двете страни. Но идва в миг на най-голямата промяна на промишлеността за последните 100 години поради предстоящото електрифициране и въвеждане на самостоятелни коли и компликации като търговски разногласия, строги правила за нездравословните излъчвания, намаляващо търсене и други

Планът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Groupe PSA и Fiat Chrysler Automobiles (FСA) оповестиха при започване на месеца проекта си да се обединят под шапката на нова група с равни дялове, която ще се трансформира в четвъртия максимален автопризводител в света (виж инфографиката) с обща пазарна оценка над 45 милиарда евро. В момента текат последните договаряния сред двата колоса, като се чака сливането публично да бъде оповестено при започване на декември, след което то би трябвало да бъде утвърдено от регулаторите.

Сделката става факт, откакто преди няколко месеца двете компании разговаряха за вероятно общо произвеждане в Европа. През юни пък се провалиха договарянията за обединение сред Fiat и различен френски производител - Renault.

Сегашната договорка ще стане посредством основаването на нова компания, записана в Холандия, в която акционерите на PSA и FCA ще държат по 50%. Сегашният изпълнителен шеф на френската група Карлос Таварес ще оглави новосъздадения производител, а ръководителят на FSA Джон Ейкън ще резервира същия пост и в обединеното сдружение. Новият ръб на шефовете ще има 11 членове, от които PSA ще държи 6.

Добро припокриване

Дори без задълбочено изследване на бизнеса на двете компании е очевидно, че те се допълват повече от добре - FCA създава марки като Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram и Maserati. Най-силните й пазари са Северна Америка, Италия и Бразилия. В същото време Groupe PSA държи марките Peugeot, Citroën, DS, Opel и Vauxhall, а най-важните й пазари са в Западна Европа. Основен акционер в групата е френското държавно управление (както и в Renault).

Изпълнителният шеф на PSA Карлос Таварес преди време планува " 10 години безпорядък " в промишлеността през идващите години. И още при оповестяването на сливането групите обрисуваха аргументите, довели до договарянията - потребността от по-силно световно наличие и създаването на сполучливи електрически модели. Нито FCA, нито PSA има значително наличие на най-големия автопазар в света - Китай. Също по този начин и двата производителя изостават от останалите в електрическите автомобили и самостоятелните технологии. С комбинираните си запаси и мащаб те ще могат да се опитат да догонят Volkswagen и Toyota Motor Corp.

Компаниите чакат годишните синергийни резултати от сливането им да доближат 3.7 милиарда евро, и то без да има планувани затваряния на фабрики. По-скоро намаляването на разноските ще пристигна от по-ефективното разпределение на запаси и усъвършенстваните позиции при договарянията с снабдители. Несъмнено най-големият плюс ще бъде шерването на технологии, както и взаимната разработка на общи базови платформи за разнообразни модели. Двата производителя и сега си партнират в региона на лекотоварните транспортни средства.

Не бива да се не помни и географският аспект - отвън Китай, където и двете компании нямат значително наличие, те се допълват. FCA е доста мощна на американския пазар - над 65% от приходите й идват от Северна Америка, до момента в който PSA изобщо не участва там (групата приготвяше проект за навлизане). В същото време европейският бизнес на PSA е в положително положение и групата е измежду водачите по маржове в района, където пък FCA не работи доста добре.

" Като световен производител не можеш да си позволиш да не обръщаш внимание на Китай - най-големият пазар в света, и то с голяма преднина. Страната е най-големият пазар и за електрически автомобили. Така че в случай че искаш да си световен, би трябвало да си мощен в Китай ", съобщи пред Time анализаторът Мишел Кребс от Autotrader.

Както и при географските пазари, и при моделите двете групи се допълват, се споделя в коментар на уеб страницата Seeking Alpha. FSA създава нова премиум архитектура под марката Alfa Romeo, която може да бъде употребена и от Maserati. Достъпът до нея ще помогне на PSA да предлага по-луксозни модели. В същото време положителните позиции на PSA в компактните модели може да е от изгода на Fiat, където в последно време е слабото място на италианския производител.

Шансовете за привършване на сливането са огромни, само че главната въпросителна остава позицията на френското държавно управление. Възраженията му бяха една от аргументите за разпадането на договарянията сред Fiat и Renault. Според източници от Париж в този момент френската страна е по-склонна да поддържа договорката. Държавният дял в PSA е 12.23% от капитала и 9.65% от акциите с право на глас. " Сделката дава отговор на потребността в автоиндустрията от консолидация, която да отговори на провокациите на бъдещето ", сбито сподели в публично изказване френският финансов министър Бруно льо Мер.

С общи старания

Макар първоначално да не се чака друга сходна мегасделка в промишлеността, се следят от ден на ден разнообразни по тип и конструкция партньорства. Например Volkswagen разгласи, че ще работи с Ford Motor Co. в създаването на електрически и самостоятелни технологии. Toyota Motor пък усилва връзките си с сътрудници като Subaru Corp. и китайската BYD Co. Сливането на FCA и PSA удостоверява и визията на умрелия предходната година някогашен изпълнителен шеф на Fiat Chrysler Серджо Маркионе. През 2015 година той предсказа, че след време ще оцелеят единствено няколко на брой в действителност световни автопроизводителя. Засега наподобява, че съюзът FCA-PSA желае да е един от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР