12 [Ideal Standart Vidima] 12 Смяната на собствеността няма да

...
12 [Ideal Standart Vidima] 12 Смяната на собствеността няма да
Коментари Харесай

Ярослав Дончев: Имаме 50% дял на пазара в България

12 [Ideal Standart Vidima] 12
" Смяната на собствеността няма да окаже въздействие на активността в България ", споделя мениджърът

© Георги Кожухаров Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. " Идеал Стандарт - Видима " беше третата по величина компания в бранша на машините и оборудването в България с доходи 376 млн. лева за 2016 година съгласно класацията К100. За 2017 година продажбите й нарастват с до 414.6 млн. лева, а облагата спада до 2.4 млн. лева поради вложенията.

В края на 2017 година стана ясно, че " Идеал Стандарт - Видима " е вложила 22.5 млн. лева в завода си в Севлиево за последната година. Това е единствено първият стадий от тригодишна капиталова стратегия, чиято цел е увеличение на потенциала и повишение на продуктивността, като общата сума за интервала се възнамерява да доближи близо 70 млн. лева

В севлиевските фабрики за санитарна керамика и арматура на " Идеал Стандарт - Видима " работят малко над 3200 души. Още по тематиката
Хумус от Севлиево в Qatar Airways

Опакованата близкоизточна храна отваря вратите на света за " Вернада "
17 юни 2018
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018
Г-н Дончев, на какви стандарти залага " Идеал Стандарт – Видима "?

- " Идеал Стандарт – Видима " е измежду дребното компании в България, които могат да се похвалят с над 80-годишна история, а за последните 25 години съдействието с " Идеал Стандарт " зададе нова посока на развиване. Компанията към този момент не е единствено произвеждане на санитарна арматура, а и произвеждане на керамични произведения – тази година заводът за керамика отбелязва 20 години, сътвориха сe и други структури като дистрибуционен център, комерсиална организация " Източна Европа ".

В Севлиево се откриха центрове за финансово обслужване, SAP и осведомителни технологии. Зад това стои упоритостта да потвърдим, че можем и компанията майка да повярва в нас.

Какво значи " зелена " компания със " синя " отговорност?

- Нашата компания постоянно е следвала политика по запазване на околната среда, като е вложила в съоръжение, технологии и положителни практики за ръководство на отпадъците, икономисване на естествени първични материали и опазване здравето на работещите. Не инцидентно доста години поред сме притежател на наградата " Зелена компания ".

Компанията е първата в България, която работи по интегрирана система за обезпечаване на качество, запазване на околната среда и обезпечаване на безвредни условия на труд.

В " Идеал Стандарт – Видима " има шест пречиствателни станции – 4 за промишлени води и 2 за битови води. Осъществява се филтриране и непрестанен мониторинг на вода, въздух и почва. Отговорното отношение към естествените запаси се реализира както посредством рационално ръководство на ресурсите и отпадъците в процеса на произвеждане, по този начин и с създаването, производството и продажбата на новаторски артикули, пестящи вода и сила. Създаваме артикули, посредством които и други хора да могат да осъществят своя блян към икономисване на разноски и отговорно отношение към най-важния за човечеството запас – водата. Това е нашата " синя отговорност ".

Как идната смяна в собствеността ще се отрази на по-нататъшното ви развиване?

- Това няма да окаже въздействие върху активността ни в България, която остава стратегически значим пазар за " Идеал Стандарт " както от индустриална, по този начин и от комерсиална позиция. Продължаваме да осъществяваме нашите стратегически капиталови проекти в страната и да се фокусираме направените обилни вложения към днешна дата да продължат да обезпечават предстоящата възвращаемост.

Колко души са ангажирани и работят сега в севлиевските фабрики на " Идеал Стандарт – Видима?

- Днес тук работят близо 3300 души в разнообразни структури – цех за санитарна арматура с две индустриални площадки в Севлиево и в с. Градница, цех за санитарна керамика, дистрибуционен център, комерсиална организация " Източна Европа ". С годините се основават и нови специалности в центъра за осведомителни технологии и центъра за финансово обслужване. Относно в допълнение материално стимулиране и обществени придобивки за колектива имаме богата и разнообразна обществена стратегия за служащите и чиновниците, някои от по-големите са: парични дарове за Коледа и Великден, ваучери за храна, подкрепяне на млади фамилии при подписване на брак, майчинство и раждане на дете, лични зъболекарски кабинети, здравна работа, профилактична стратегия, застраховка, в допълнение пенсионно обезпечаване, почивно дело и други.

Какъв е задължението ви като шеф към дуалното обучение и стажантски стратегии при подготовката на бъдещи фрагменти?

- Активно поддържаме междинните учебни заведения в Севлиево и професионалната гимназия в Градница, с които си партнираме при осъществяване на форума " Панорама на междинното обучение в Севлиево ". За Габровска област тази гледка се провежда и организира единствено в нашия град от 2012 година до през днешния ден, в интервала април-май. Една от задачите е пряк контакт сред възпитаници от VII и VIII клас, техните близки, родители и преподавателите от междинните учебни заведения, които показват информация за изучаваните специалности в съответното учебно заведение, както и ориентиране към бъдеща професионална реализация към съответните компании в града.

Ефективна форма на професионално насочване е дуалното образование, в което " Идеал Стандарт – Видима " се включи. Обучението за осмокласници " Учене посредством работа " дава отговор на актуалните условия и потребности на бизнеса.

Друга самодейност, в която компанията взе участие през февруари тази година, е Седмицата на кариерното насочване на възпитаници от седми клас - " Дойдох. Видях. Избрах. ". Седмокласниците се срещнаха с индустриални структури и характерни специалности в компанията. Целта на програмата е да ориентира учениците в избора им къде да продължат междинното си обучение.

Компанията е желано място от професионалната гимназия " Ген. Ив. Бъчваров " за осъществяване на практики по европейски план.

В завода за произвеждане на санитарна керамика на " Идеал Стандарт – Видима " към този момент пета поредна година практикуват студенти от Нов български университет, компетентност " Керамика и стъкло ". По време на тази процедура керамичните произведения се трансформират в творби на изкуството.

Компанията има дълготраен опит в провеждането на стажантска стратегия за студенти. Тя датира от 1994 година За последните 10 години при нас са били на стаж над 240 студенти, 20% от които са намерили професионална реализация в компанията.

Как развивате фрагменти?

- " Идеал Стандарт – Видима " е измежду дребното компании в района, които оферират професионална реализация в разнообразие от специалности – както в производствата на двата завода, по този начин и в областите: финанси, маркетинг, търговия, графичен дизайн, разнообразни инженерни специалности и осведомителни технологии. Наше конкурентно преимущество е опцията за кариерно развиване в разнообразни професионални посоки в мултинационална компания. Гордеем се, че наши чиновници заемат централни функции и управителни позиции на разнообразни равнища в ръководството на Ideal Standard International.

Следвате тригодишна капиталова стратегия, една част от която в края на предходната година обявихте за осъществена. Какво направихте и какво следва по нея?

- През 2017 година обявихме вложенията на компанията, свързани със стратегически планове в заводите за увеличение на продуктивността и потенциала им, ново съоръжение за повишение на индустриалната успеваемост, възстановяване изискванията на труд.

В завода за керамика открихме роботизирани линии за желиране, две нови преси под налягане и смяна на конфигурацията на една от пещите. В завода за арматура обявихме началото на по-продължителна капиталова политика за автоматизация на шлайф-полирния развой и показахме последно потомство високопроизводителен CNC машинен център за рационализация на механичната обработка и високопроизводителни машини за леене на изделията.

За тази година ще загатна единствено някои от плановете, като ще запазя правото да съобщим осъществените вложения в края на 2018 година Вече е в ход новата индустриална линия в завода за арматура на затварящ механизъм за едноръкохваткови смесители. В тази връзка е и инвестицията за видео измервателна машина за инспекция на качеството.

В завода за керамика ще загатна единствено някои от стартиралите капиталови планове – разширение на лабораторията и внедряване на ново оборудване; цялостна промяна на сектора за произвеждане на калъпи и модернизиране на линиите в " Отливно ".

Какъв е пазарният дял на компанията в България? Планирате ли уголемение на пазарното си наличие?

- " Идеал Стандарт – Видима " е пазарен водач в България с към 50% пазарен дял и една от водещите компании в Европа. В България нашите артикули са предпочетени съвсем във всеки дом.

Кои са най-силните ви пазари сега при двете произвеждане - арматурата и керамиката?

- " Идеал Стандарт – Видима " създава произведения, които участват в над 60 страни. Търговската организация, основана в Севлиево, ръководи продажбите в 16 страни от Източна Европа. Продуктите на нашата компания са водещи в страни като Англия, Франция, Германия и Италия. Колекции като Connect, Connect Space, Strada, Tonic II и други са извънредно добре признати от потребителите. Въведохме новаторски технологии като AquaBlade – най-значимото изобретение след изобретяването на тоалетното казанче през XIX век, Ideal Blue – неповторима технология без никел и олово, Diamatec – най-новият керамичен материал, който ни разрешава да произвеждаме ултратънки и суперздрави умивалници Ipalyss. Това са единствено някои от нововъведенията, които ни подреждат измежду водещите компании в санитарната промишленост.

По отношение на логистиката срещате ли компликации и какви са провокациите в това отношение?

- Дистрибуционният център в Севлиево се подрежда на второ място измежду логистичните платформи на Indeal Standard International в Европа. От логистичната платформа се ръководят дейностите по дистрибуция на артикули в Източна и Западна Европа, Близкия изток и Африка. Предизвикателство за дистрибуционния център е обработката приблизително на 50 камиона дневно. Този размер включва доставянето на артикули за краткотрайно предпазване до групирането и изпращането на нашите произведения към клиенти от Източна и Запада Европа, Близкия изток и Африка, и сестрински компании в Англия, Италия, Германия, Франция, Гърция, Полша, Русия.

Интервюто взе Силвия Златкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР