12 Христо Христов, собственик на Дискордиа © Велко Ангелов 12

...
12 Христо Христов, собственик на Дискордиа © Велко Ангелов 12
Коментари Харесай

Транспортната "Дискордиа" планира инвестиции от 350 млн. лв. за 5 години

12
Христо Христов, притежател на " Дискордиа "

© Велко Ангелов 12 © Цветелина Белутова Още по тематиката
По-дигиталните камиони

Христо Христов, президент и изпълнителен шеф на " Дискордиа ", пред " Капитал "
12 яну 2018
Христо Христов: Транспортът е притежател на огромни промени в новите технологии

Президентът и изпълнителен шеф на транспортната компания " Дискордиа " пред " Капитал "
20 дек 2017
Пазарът на камиони: Краят на инерцията

Ръстът в продажбите на нови влекачи евентуално ще се забави още в края на тази година
19 окт 2015
Сделка тежка категория

" Дискордиа " се разраства внезапно с една от най-големите за годината покупки на камиони
25 ное 2012
Да опровергаеш Сталин

Или по какъв начин транспортната компания " Дискордиа " се оправя с водачите, скъпото гориво и размитата отговорност
13 юли 2012 Автомобилната компания " Дискордиа " възнамерява вложения в размер на 350 млн. лева през идващите пет години. Това разгласи изпълнителният шеф и основател на компанията Христо Христов. Инвестициите ще разрешат на сдружението да усили автомобилния си парк на 1380 камиона в края на 2022 година при 535 все още.

Броят на чиновниците ще нарасне с 1800 души, от които 1600 водачи при 700 водачи в този момент. А приходите на сдружението ще доближат 141.8 млн. евро, при 91.4 млн. лева за 2017 година Това плануват проектите на компанията, която си е сложила като цел да стане водач в Източна Европа като величина.

В началото са два камиона на остаряло

Основите на компанията са положени през 1992 година от Христо Христов и брачната половинка му. Бизнесът стартира с два камиона на заем от шуменския цех " Мадара ", като поддръжка идва от дядото на Христов, който е подготвен да заложи къщата си на село и лозето. Бизнесът стартира във Варна. Впоследствие е приватизирана обособена част от " Товарни транспорти " - Варна, където е имало остарели коли, 20 декара база, халета, бензиностанция. Голяма инвестиция компанията прави за нови гуми. Договорено е и първото гориво с отстъпка. Скоро обаче предприемачът открива, че водачите са продали новите гуми, а при първата инвентаризация на бензиностанцията се оказа, че има 4-5 тона вода. Христов стига до заключението, че не желае да се занимава с действия, които мъчно може да управлява и могат да бъдат аутсорснати на различен.

Така в този момент гумите са благосъстоятелност на Michelin, а всички камиони са с контракт за назад изкупуване в края на третата година, като междинната възраст на автомобилния парк е 1.3 години.

Друг миг, който носи сигурност на компанията е огромният брой на клиентите, като единствено към 10 компании имат дял от приходите от над 1%. Основните три пазара са Германия, Турция и Австрия. Така всяка от последните четири години растежът на бизнеса на компанията е сред 35 и 40%.

Камиони в света на високите технологии

Компанията по традиция е измежду най-иновативните на пазара на автомобилни транспорти, като през годините вкарва доста софтуерни решения за по-доброто ръководство на автомобилния парк и разноските си. Преди 12 години се внедрява цялостното ERP решение Microsoft Dynamics NAV, надградено от NaviTrans на белгийската Young & Partners. Въведени са системите за ръководство на парка като Volvo Dynafleet, MAN TeleMatics, Transics на WABCO и още няколко.

Системите за ръководство на парка дават резултати, като разходът на гориво пада с 22%. Отделно с тези условия към водачите в компанията се задържат единствено по-спокойните водачи, което води до рухването и на разноските за сервиз, гуми, каско с общо 54% през 2017 година по отношение на 2012 година

Наскоро е въведена и маршрутиращата стратегия Map&Guide, в която са отразени разноските по другите направления, като пътни такси, цени на горивата и така нататък, като системата разрешава бързото и преференциално подписване на покупко-продажбите по транспортите, които са към 50 хиляди на година, като към 35 хиляди от тях са на свободния пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР