12 Хората с доходи над 3900 лв. месечно са колкото

...
12 Хората с доходи над 3900 лв. месечно са колкото
Коментари Харесай

Данъчните алтернативи на опозицията

12
Хората с приходи над 3900 лева месечно са " колкото един футболен стадион, които печелят извънредно доста ", споделя зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА 12
Необлагането на реинвестираната облага е опция, която работи добре в Естония. Това е мярка, която ще остави повече наличен приход във компаниите, а полза раздаването му към притежателите, твърди Георги Ганев, икономист от Центъра за демократични тактики и " Демократична България "

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Бюджетният остатък надвишава 2.86 милиарда лева към октомври

Правителството ще има най-малко 1.5 милиарда лева екстра пари за непрозрачни разноски до края на годината
1 ное 2018
България пада до 59-а позиция по условия за правене на бизнес

Общата оценка за страната се намалява макар лекото усъвършенстване по някои знаци, демонстрира класацията Doing Business
31 окт 2018
Българска социалистическа партия предлага още по-висок оптимален застрахователен приход

Социалистите подлагат на обществено разискване своя план за бюджет за 2019 година идващия понеделник
30 окт 2018
Мнения Daily - Бюджетът: планираме недостиг, трупаме остатък

И още: Прокуратурата като фабрика на Adibas; Две години Тръмп: Може ли да се спре гюле с вентилатор?
29 окт 2018
Автомобилните производители желаят данъкът върху колите да не зависи от възрастта

По-високите такси за по-нови транспортни средства нарушават правилото " замърсителят заплаща ", споделят представители на сектора
24 окт 2018
Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия

Работодателските организации упорстват за нарастване на праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит
16 окт 2018 - Традиционният есенен спор кои налози да се трансформират тази година се води от Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

- Вляво се предлага по-висок налог за богатите, вдясно се стартира понижаване на данъчната тежест.
" Това са хора колкото един футболен стадион, които печелят извънредно доста. " Така преди дни зам.-председателят на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев аргументира концепцията на левицата данъкът върху приходите на хората с високи заплати да се усили. Посланието на Българска социалистическа партия е: богатите би трябвало да заплащат повече, а за всеобщата междинна класа и за бедните хора налозите не би трябвало да се трансформират.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Малко по-различни хрумвания отново преди десетина дни стартира " Демократична България " - понижаване на общата данъчна тежест през Данък добавена стойност и през необлагаем най-малко за налога върху приходите.

Моментът да се предизвика спор по тематиката и отляво, и отдясно не е определен инцидентно - пакетът с промени в данъчните закони и бюджет 2019 към този момент са в Народното събрание и дебатите по тях предстоят. Предвид, че Българска социалистическа партия са съпротива, а " Демократична България " даже не са парламентарно показана мощ, възможностите която и да е от техните хрумвания да мине са минимални. Но пък предложенията дават опция за трупане на политически активи и активизиране на симпатизанти. А и разглеждането на другите възможности и икономическите резултати от тях постоянно си коства, тъй като слага в вероятност политиката на ръководещите. Още повече че трета поредна година бюджетът е на остатък, а промени няма, т.е. в този момент има някакво фискално пространство за размисъл.

Вляво - да накажем богатите

В рамките на няколко месеца депутати от Българска социалистическа партия на три пъти желаеха информации от министъра на финансите за платения налог общ приход с разнообразни разбивки в тях. Затова и когато партията излезе със свои оферти за смяна в подоходното облагане в посока диференциране на ставката, изненадата не беше огромна. Предложението е за месечни приходи над 3900 лева данъкът да се усилва с по 2.5 пункта в диапазон от пет стъпки (виж карето), до момента в който доближи 25% за заплати над 10 400 лева За работещи родители се планува необлагаем месечен най-малко от 500 лева на дете. С този модел съгласно Българска социалистическа партия 2.24 млн. души ще запазят сегашната ставка върху приходите си от 10%, които са " всеобщата междинна класа ".

" В този модел на облагане го няма обществения детайл. Идеята е просто да се обложат приходите на богатите. Но действително се удрят работещите във финансовия и в IT бранша ", споделя Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система. Според него система с толкоз доста скали е комплицирана и сложна за използване.

От Българска социалистическа партия оферират още оптималният застрахователен предел да се вдигне до галактическите 3900 лева (при 2600 лева сега и 3000 лева, препоръчани от правителството) още от следващата година, а минималната заплата - до 640 лева (при 510 лева сега). Най-голямата изненада обаче е концепцията за унищожаване на 5-процентната ставка върху дивиденти и ликвидационни дялове и заместването й с възходяща, която стартира от 10% и стига до 25%. От Българска социалистическа партия пресмятат, че от тази мярка биха събрали повече близо 1.5 милиарда лева Те цитират данни на Министерството на финансите, съгласно които 8000 българи са заявили приходи от дивиденти за една година от 7.2 милиарда лева Според водача на партията Корнелия Нинова този дял генерира сив бранш, " тъй като през него се заплащат заплати на черно, за които не се внасят осигуровки ". Това са и парите за корупция и заплащания под масата, твърди ръководителят на Българска социалистическа партия. И е права, само че единствено частично. Голяма част от тази сума се дължи на еднократен резултат - през последните две години доста компании раздаваха повече от нормалния дял. Това се случи след акция на Национална агенция за приходите за изчистване на кеша във компаниите, през който сдруженията заобикалят заплащането на корпоративни налози и дял. Реално обаче огромна част от парите ги няма, а през годините са извадени от касите и са употребявани за разноски, които не са свързани с активността на сдружението (вероятно някаква част са и заплащания под масата), а са в интерес на съдружници и свързани с тях лица. Ако приемем, че чистенето на кеша е поприключило, в идващите години и при нов спад на стопанската система приходите от дял ще намалеят.

" Българска социалистическа партия удря тежко бизнесмените, само че няма да събере предстоящите милиардни спомагателни доходи. Такова нарастване от 5 пъти фрапантно ще понижи заявените дивиденти и ще свие данъчната основа. Просто компаниите няма да заплащат дивиденти. Още повече че общата тежест на налог облага плюс налог дял ще бъде близо 35% - доста по-високо от ставката от 25% за налога върху приходите, което ще сътвори мощни тласъци за арбитраж. Самият налог върху приходите с 25% оптималната ставка е доста по-висок от прилежащите страни - в Румъния, Сърбия и Македония има плосък налог от 10%. Това прави страната неконкурентна ", споделя Георги Ангелов от " Отворено общество ". Той обръща внимание и на още един минус в концепцията на Българска социалистическа партия – по-високата ставка, с която ще се таксуват приходите от дял, ще е единствено за локалните лица. За непознатите компании тя остава 5%. " Това основава тласъци български компании да се пререгистрират в чужбина или в офшорки, с цел да платят по-нисък налог. И ни връща най-малко 20 години обратно в едни тъмни времена, когато ставките бяха високи, само че събираемостта на налозите беше ниска, а офшорките - всеобщо публикувани ", добавя икономистът.

" Предложенията са ориентирани да санкционират този, който печели, не да оказват помощ на този, който не печели. Това е неверна политика. Ето, Полша преди малко понижи корпоративния си налог от 15% на 9% за дребни компании с доход до 1.5 млн. евро на година. Това е поддръжка и за мен вярна политика ", споделя и Георги Кадиев, който е някогашен Българска социалистическа партия народен представител и някогашен зам.-министър на финансите.

Българска социалистическа партия предлага и по-ниски ставки на Данък добавена стойност – 9% за медикаментите, които се възстановяват от здравната каса, и 5% за хляба, като съгласно техните специалисти загубата от доходи от индиректен налог ще се компенсира от повече приходи от облагането на дивидентите. Диференцирането на Данък добавена стойност обаче основава предпоставки за деформиране на пазара и напън от други браншове да се понижат и техните ставки.

Вдясно - да увеличим потреблението

Малко преди Българска социалистическа партия със свои хрумвания в данъчната сфера излезе и " Демократична България ". Една от тях не е нова и се стартира от десните и преди година. А тя е за понижаване на Данък добавена стойност от 20% на 18%.

" Намаляването на ставката има статични и динамични резултати. Статично, понижението е от към 1 милиарда лева за бюджета, които ще останат в ръцете на семействата. От всеки спомагателен лев наличен приход българските семейства сигурно ще изхарчат за ползване най-малко 80 ст. Така действителното ползване ще се усили и в бюджета ще влезе Данък добавена стойност. Имаме и вторични резултати, като да вземем за пример, че ще се увеличи вносът, само че не виждам огромен проблем ставката да се върне там, откъдето потегли през 1994 година ", споделя Георги Ганев, икономист от Центъра за демократични тактики и " Демократична България ".

Стои обаче въпросът до каква степен намаляването на налога върху потреблението в този момент би работило проциклично, и то в миг, в който стопанската система прегрява. И дали при нова рецесия, която ще докара до спад на приходите в бюджета, на държавното управление, което и да е то, няма да му се наложи да подвига ставката. Което пък чисто политически ще му донесе негативи.

" Данък добавена стойност не може да се намали по време на рецесия, прави се, когато си на върха на растежа. Тогава можеш да подкрепиш потреблението и да контрираш част от инфлацията ", споделя Петър Ганев. Той обаче е по-скептичен за другото предложение на групировката – за въвеждане на необлагаем най-малко за налог общ приход. " Проблемът е, че говоренето за необлагаем най-малко в България не се възприема като понижаване на данъчната тежест, а като тип обществена политика. Това е водещият мотив в обществото и съгласно мен заплахата е при спад в приходите да се появи предпочитание за контрамерки в посока повдигане на ставката ", споделя той. И добавя, че приходът от налог общ приход се движи към 3% от Брутният вътрешен продукт. С въвеждането на необлагаем най-малко се изтрива към една трета от този доход, а в случай че се вдигне ставката на налога върху приходите, разумно нагоре отива и корпоративният налог.

" Необлагаемият най-малко евентуално ще коства на бюджета към 1.5 милиарда лева Очакванията са въвеждането му да докара до задоволително мощен динамичен резултат, с цел да може това да не коства на хазната обилни средства, даже в границите на настоящата година ", споделя Георги Ганев.

Третата концепция на групировката е за въвеждане на нулева ставка за реинвестираната облага, надлежно понижаване и на налога на едноличните търговци. За пръв път тематиката беше повдигната тази година от либертарианската организация " Експертен клуб за стопанска система и политика " (ЕКИП). А концепцията е, че премахването на корпоративния налог върху неразпределената облага би довело до повече свободни средства за компаниите, което покачва тласъците за вложения. Подобна мярка обаче е комплицирана за използване и надзор, а и през последното десетилетие фирмите в България са с най-ниското данъчно задължение в Европейски Съюз - ефикасната ставка в страната е 9% при приблизително 20.9% в съюза към 2017 година Но пък е въпрос на спор дали бизнесът в действителност няма потребност от сходен тласък поради ниското равнище на вложения в стопанската система. Скалите на Българска социалистическа партия

Лявата партия предлага въвеждане на прогресивна канара на налог общ приход, която на месечна база наподобява по този начин:
- до 3900 лева - 10%;
- от 3900 до 5200 лева - данъкът от предходния ред плюс 12.5% за горницата над 3900 лева
- от 5200 до 6500 лева – данъкът от предходния ред плюс 15% за горницата над 5200 лева
- от 6500 до 7800 лева – данъкът от предходния ред плюс 17.5% за горницата над 6500 лева
- от 7800 до 9100 лева – данъкът от предходния ред плюс 20% за горницата над 7800 лева
- от 9100 до 10 400 лева – данъкът от предходния ред плюс 22.5% за горницата над 9100 лева
- над 10 400 лева – данъкът от предходния ред плюс 25% за горницата над 10 400 лева

Другата мярка е покачване на 5% ставка, с която се таксуват приходите от дял и ликвидационни дялове. Вместо това се вкарва прогресивна канара:
- до 46 800 лева - 10%
- от 46 800 до 62 400 – данъкът от предходния ред плюс 12.5% за горницата над 46 800 лева
- от 62 400 до 78 000 – данъкът от предходния ред плюс 15% за горницата над 62 400 лева
- от 78 000 до 93 600 лева – данъкът от предходния ред плюс 17.5% за горницата над 78 000 лева
- от 93 600 до 109 200 лева – данъкът от предходния ред плюс 20% за горницата над 93 600 лева
- от 109 200 до 124 800 – данъкът от предходния ред плюс 22.5% за горницата над 109 200 лева
- над 124 800 лева – данъкът от предходния ред плюс 25% за горницата над 124 800 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР