12-годишното момиче, което провеси бебе от балкона на блок в

...
12-годишното момиче, което провеси бебе от балкона на блок в
Коментари Харесай

Санкции?! Момичето, провесило бебето през балкона, отива на психолог, а родителите... на курс

12-годишното момиче, което провеси бебе от балкона на блок в столичния квартал „ Разсадника “, ще посещава психолог. „ Момичето е ориентирано към Център за социална поддръжка по стратегия „ Деца с поведенчески прояви “, която включва и работа с психолози “, обясниха пред „ Монитор “ от Агенция за обществено подкрепяне (АСП).

Миналата сряда в ефира на Нова тв бяха излъчени фрагменти, в които момиче държи за ръцете малко бебе отвън парапетите на балкона. Видеото е било снимано от комшия, който подал сигнал и до Държавна организация за протекция на детето. Проверка на обществените откри, че 12-годишното момиче, провесило бебето, в действителност е негова братовчедка.

Майката на едногодишното бебе Ванеса – Радослава оставила детето на грижите на племенницата си, с цел да отиде до магазина. През това време 12-годишното момиче решило да се пошегува и да провеси бебето през прозореца. След излъчването на клипа прокуратурата и обществените се самосезираха. Бебето Ванеса и по-голямата му сестра бяха изведени от фамилията, като им беше наложена мярка „ полицейска протекция “.

След изследване на фамилията обществените са открили, че родителите на Ванеса могат да се грижат за нея и сестра й. Затова двете момиченца бяха върнати на майка им и татко им два дни, откакто бяха изведени от вкъщи им. „ Родителите на децата са подали заявление за прилагане на обществена услуга по стратегия за повишение на родителския потенциал “, обясниха от АСП. Така в продължение на няколко месеца майката и бащата на дребната Ванеса ще курсове, в които ще се учат на отговорно родителство. Въпреки това обществените ще вършат периодически инспекции, както за това по какъв начин фамилията на бебето и на това на братовчедката му се грижат за децата си.

Всяка година обществените служащи извеждат към 800 деца от фамилията им поради неприятна грижа или несъответствуващи условия. Хлапетата се настаняват при близки и родственици, а в случай че нямат такива при приемни родители или профилирана институция. Семейството се насочва към курсове за повишение на родителския потенциал и при положителни резултати, обществените могат да им върнат децата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР