12 Годишно произвеждаме между 8 и 10 хил. чифта обувки

...
12 Годишно произвеждаме между 8 и 10 хил. чифта обувки
Коментари Харесай

Уверените стъпки на Zeazoo

12
Годишно произвеждаме сред 8 и 10 хиляди чифта обувки и близо 70% от тях се продават в Европа, споделя създателят на Zeazoo Гергана Иванова

© Цветелина Белутова 12
Компанията прави над 20 модела, всеки от тях в няколко разновидности

© Цветелина Белутова От осем години Гергана Иванова и татко й Йордан Злогошки създават обувки за босо вървене в Благоевград.Екипът на " Зизуу " е към този момент близо 20 души, а продажбите порастват устойчиво всяка година, като главният пазар е чужбина.Освен детски обувки, които са главният артикул, от няколко години компанията прави също дамски, а неотдавна - и мъжки.
Преди осем години, до момента в който чака третия си наследник, Гергана Злогошка-Иванова се замисля по какъв начин да откри комфортни обувки за децата си, които да не деформират стъпалата им. По това време към този момент стартира да се приказва за така наречен обувки за босо вървене (виж карето), само че към момента няма всеобщо произвеждане в света, а в България изобщо не се оферират. За благополучие до себе си Иванова има татко си – Йордан Злогошки, който, въпреки към този момент от години да е излязъл от занаята, е бил основен моделиер на обувната фабрика " Вихрен " в Благоевград, известна по соцвреме като производител на маратонки Adidas. И защото пазарната ниша е празна, двамата вземат решение да трансфорат правенето на такива обувки в бизнес. Така няколко месеца по-късно се ражда марката Zeazoo. Самата компания " Зизуу " е записана през август 2011 година с едноличен притежател Йордан Злогошки.

Първи крачки

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Преди да се впуснат в начинанието, Иванова прави маркетингово изследване. " Трябваше да определим какъв е ползата към сходен артикул и какъв ценови диапазон можем да си позволим, тъй като в България сме доста чувствителни ценово ", споделя тя. Проучването демонстрира, че търсене има, и малко по-късно се появяват първите артикули – текстилни пантофи и ботуши, а на идната година и кожените обувки " Лео ", които са класическа мокасина и които и до момента остават един от най-популярните модели на компанията.

Производството стартира в гараж чартърен с една шивашка машина втора ръка. Цялата начална инвестиция е от порядъка на 1500 лева Немалка част от работата обаче е ръчна. " Мокасините да вземем за пример се шият на ръка. Има специфични машини за шиене на мокасини, само че те изискват голямо произвеждане и за нас не е рентабилно да купим такава машина ", изяснява Иванова.

Между онлайн и офлайн

Рекламата стартира във Фейсбук, онлайн са и първите продажби. " Когато взех решение, че ще пускам онлайн, множеството хора бяха скептични и споделяха, че по този начин няма да се купува, тъй като обувки се мерят. Факт е, че първите две години продажбите вървяха постепенно, само че въпреки всичко вървяха с равномерен ритъм нагоре ", споделя Иванова.

По-късно компанията прави шоурум в София. В началото той работи с лимитирано работно време – 4 дни в седмицата по няколко часа, колкото Иванова може да отдели, а по-късно се появява и първият чиновник. В шоурума могат да се видят всички модели и разновидности на Zeazoo. " По принцип предлагаме няколко параметъра на един модел – разнообразни подметки, хастар, приложения и така нататък ", споделя тя. Поддържат се и по няколко чифта, които клиентите могат да купят, само че по думите на Иванова детските крайници са доста характерни и постоянно се постанова свиване или разширение, тъй че компанията прави такива корекции. На място или по телефон клиентите получават и консултация – да вземем за пример какъв е подобаващият модел или размер за дадена възраст.

Да научиш поминък

Обувките се създават в Благоевград, където екипът към този момент е от 12-13 души, в това число родителите на Иванова. Майка й също е работела в обувния цех в града, където е била окачествител. " Това прави и сега – през нея минава първият стадий на първокласен надзор, вторият се прави тук, в София. Освен това тя образова шивачите ", споделя Иванова. На процедура в България към този момент няма обувни учебни заведения и по тази причина компанията разчита главно на по-възрастни фрагменти или такива, които са приключили " Текстил ". " Останалият личен състав се образова в придвижване, то си е занаятчийска работа ", изяснява тя. В София компанията има още двама чиновници, които работят в шоурума, както и трима души, които се занимават с интернационалния пазар.

Походът към Европа

Всъщност огромна част от продукцията е за експорт. " Българският пазар е към 30%, а продажбите са главно в София и огромните градове. Приблизително половината клиенти избират да пазарят през шоурума, другата половина – онлайн ", прецизира Иванова.

В чужбина продажбите стават главно през сътрудници, въпреки че има и директни поръчки. " В Европа са отворени към онлайн поръчки, само че процесът е доста по-лесен, когато се работи с сътрудници ", изяснява тя. Първият пазар в чужбина е Холандия, следват Чехия и Германия. " В Чехия клиентите доста бързо поеха този вид обувки като идея, даже се появиха няколко локални производители, тъй като ползата е значителен ", споделя Иванова. В момента компанията се е насочила на север към Белгия, Дания, Швеция и Финландия, където обувките за босо вървене стават все по-популярни. " На юг хората сякаш са по-малко загрижени за здравето си, което е обвързвано и с по-благоприятния климат, а също така страни като Италия и Испания са фактор в обувното произвеждане, там си държат на техните типичен модели и по-трудно ще се развие пазарът ", изяснява Иванова.

Проблем първоначално се оказва да се намерят положителни материали за обувките. " Започнах с концепцията, че ще поддържам българското и ще закупувам български материали, само че в един миг се оказа, че това не е допустимо ", споделя Иванова. Купуват да вземем за пример вълнен хастар от " Самоковска комуна ", което малко по-късно е закрито. В Световрачане намират производител на микропореста гума, която се употребява за подметките, само че от цялото голямо дружество там работи единствено дребна част и не може да се разчита на постоянни доставки. " Пробвахме с български кожи, само че качеството и параметрите не ни задоволиха. Само от " Милвена " сега купуваме овчи хастар и кожи ", споделя Иванова. Така в последна сметка стигат до решението, че би трябвало да си внасят материалите и в този момент те се доставят от Италия и Испания. От Германия пък се купува растително обработена кожа, защото се вършат и такива обувки. " В актуалното произвеждане се употребява хромово дъбене на кожата, което я прави по-еластична и по-издръжлива, само че има и хора, които търсят кожа, обработена с танинсъдържащи растения. Тези обувки са по-трудни за поддръжка и по-скъпи, купуват ги най-вече германците, само че и в България се търсят от хора, чиито деца имат сензитивна кожа или които просто държат на обработката с естествени материали ", изяснява Иванова.

Бизнес с пораснали крайници

Детските обувки и до момента остават съществена част от листата на Zeazoo, само че от няколко години към този момент се оферират разнообразни типове дамски обувки, а от тази пролет – и мъжки до 47-и номер. " Мъжете ги възприемат доста добре, даже най-претенциозните, тъй като ги усещат като пантофи, а в това време стават за на открито ", споделя Иванова.

Освен размерите на обувките устойчиво порастват и приходите на " Зизуу ", като за 2018 година продажбите се усилват с над една пета до 492 хиляди лева Предходната година компанията регистрира и по-големи разноски за личен състав, откакто в края на 2016 година уголемява екипа си.

Zeazoo продължава да разчита главно на реклама във Фейсбук, както и в няколко блога в чужбина. " В България сме стигнали до избрана ниша хора, които към този момент ни знаят и предават информацията от уста на уста. Останалите сякаш просто не са отворени за този вид обувки и може би е належащо образование и да съм малко по-проактивна ", споделя Иванова.

Плановете за идващите две години са свързани главно със закупуване на в допълнение съоръжение и разширение на индустриалния потенциал, което да разреши и стъпването на нови места. " Пазарите ги имаме, те се развиват, има все по-голям интерес и запитвания за партньорство от доста страни в Европа. Засега това ни е слабото звено - че индустриалният ни потенциал не е огромен, вършим дребни серии и работим главно по поръчка ", прибавя тя.
Q&A

Кои са съперниците ви?

- Има една марка " Ненито ", които вършат меки пантофки. Иначе за обувките в този момент стартират да се появяват самостоятелни производители, само че не навръх този вид обувки и по-скоро съсредоточени върху номерацията за възрастни. Но се заражда този вид занаятчийско произвеждане - дребен екип, бутикови обувки, които са забавни и цветни.

Кои са главните ви клиенти?

Майки на възраст сред 25 и 40 години, които са ориентирани главно към здравословно гледане на децата си.

Кои са най-продаваните ви модели?

Имаме над 20 модела, всеки от тях в разнообразни цветове. Топ продуктът ни са сандалите, без значение от модела, както и ботушките " Йети " и мокасините " Лео ". Въобще моделът мокасина доста се харесва, тъй като предлагането на тъкмо този вид структура в международен мащаб е много малко, а обувките са доста комфортни. Какво са обувки за босо вървене

Както подсказва и името, концепцията на обувките е да основат чувство, което е оптимално покрай ходенето на необут крайник, като единствената им цел е да защищават стъпалото от зацапване и пострадване. Те са меки и следват естествената форма на стъпалото, без да прибират палеца към останалите четири пръста, което при общоприетите обувки води до дисторция и формиране на така наречен халукс валгус (кокалче). Подметките са равни и няма покачване при петата. По думите на Иванова такова покачване е комфортно, когато човек стои изправен дълготрайно време, тъй като 60% от тежестта на тялото пада върху петата, само че при вървене тежестта се разпределя отмерено и тази повдигната пета нарушава салдото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР