12-годишният ученик Радостин Чолаков от доспатското село Барутин разработил две

...
12-годишният ученик Радостин Чолаков от доспатското село Барутин разработил две
Коментари Харесай

12-годишен програмист от доспатско село впечатли Google

12-годишният възпитаник Радостин Чолаков от доспатското село Барутин създал две приложения за Гугъл Assistance. Това му донесло дарове и приличната сума от 2400 $ под формата на ваучери, която да употребява за по-нататъшната си работа, споделя бнт.  
 
Когато в Барутин го видят с преносимия компютър, значи има проблем и той би трябвало да го реши, тъй като е единственият програмист в селото. Запалил се от вуйна си. " Видях вуйна ми и нейният брачен партньор по какъв начин работят и ми стана много забавно. Пишем код, който компютрите схващат и се получават приложения, стратегии, уеб страници ", удивява се Радостин.
 
Първият си компютър той получил преди четири години. Сам се усъвършенствал и създал приложенията, впечатлили Гугъл. Едното от тях е приложение за занимателни обстоятелства. " Има лист с доста занимателни обстоятелства и можеш да попиташ за някой, а приложението ти дава един, с цел да те развесели. Всичко става с говорене, не с писане. Поддържа британски, прибавих и версия на съветски език. За страдание, те не поддържат български ", споделя Радостин Чолаков пред държавната телевизия.
 
Сега момчето работи върху приложение за игра на шах. Усъвършенства го, като употребява и ваучерите, които е получил като премия от Гугъл, тъй като стратегиите, с които работи, са платени.
 
Родителите на Радостин са горди с него. Той е печелил доста олимпиади в района, а в учебно заведение е първенец. Понякога даже за помощ го търсят от локалното учебно заведение: " Като имат проблем първо питат мен. Аз се пробвам да им оказа помощ, в случай че нещо не им работи, тъй като множеството компютри са на британски и някои от учителите на го знаят ".

Училището в Барутин е единствено до седми клас. Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си специалност - програмист. Според 12-годишното момче не е нужно да напуща България, с цел да се осъществя, тъй като даже в Барутин му би трябвало единствено един компютър, с цел да впечатли света.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР