12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на

...
12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на
Коментари Харесай

Лъвица от Разград ще ражда в София

12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде превозена от екип на " Четири лапи " от Разград до София, защото зоокътът в града не разполага с условия за раждане и развъждане на дребното. През ноември специалисти на организацията посетиха Разград и след осъществен обзор на лъвицата откриха, че тя е в напреднала бременност. Прегледът с ехограф удостовери съществуването на един плод, като се чака раждането да е в края на тази или началото на идната година. Поради напредналата възраст на Рая и нестабилното ѝ здравословно положение, както и поради неналичието на подобаващи условия за раждане и развъждане на дребни лъвчета в Разград, тя ще бъде докарана в столичния зоопарк, като грижите за нея ще бъдат поети от " Четири лапи ". Заедно с нея в София ще пристигна и нейният сътрудник Хектор. Очаква се превозването да бъде осъществено във вторник, 19 декември, оповестиха от " Четири лапи”, съобщи БГНЕС.

Рая е родена в зоопарка в Разград през 2005 година и продадена на русенски предприемач малко по-късно. След влизане в действие на Закона за отбрана на животните през 2008 година и налагането на възбрана частни лица да отглеждат огромни котки, Рая е върната в зоокъта в Разград, където е употребена за разплод.

Екипът на " Четири лапи " ще бъде в разградския зоокът във вторник в 8:00, с цел да упои животните и да ги натовари на своята кола за спешна помощ за диви животни, с която ще бъдат превозени до столичния зоопарк. Там към този момент са готови две обособени заграждения за Рая и Хектор, с цел да може когато настъпи раждането Рая да бъде отделена. За положението по време на пътуването ще се грижи екип от опитни ветеринарни лекари, управителен от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков. От " Четири лапи " напомнят, че при започване на ноември организацията подписа съглашение с Община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. В края на предишния месец експерти от интернационалната организация бяха в Разград, с цел да извършат цялостни медицински проучвания на настанените в зоокъта лъвове и вазектомия на мъжките, с цел да се спре безконтролното и непрофесионално отглеждане на тези животни. Съгласно съглашението с общината, с изключение на за Рая, Хектор и Асен, " Четири лапи " ще се погрижи и за дребните Терез и Масуд, които бяха родени при започване на септември и изоставени от майка им незабавно след раждането. В момента за тях се строи особено заграждение в избавителния център за огромни котки Фелида в Холандия.

Тримесечните лъвчета се трансфораха във всеобщи любимци, откакто бяха избавени от локални доброволци и лекуването им беше поето в столична ветеринарна клиника с помощта на организацията Дивите животни. Бъдещето им обаче провокира спор сред двете неправителствени организации и общинската администрация поради изненадващо желание на кмета на Разград да подари Терез и Масуд на зоопарка в Пазарджик. " Четири лапи " и Дивите животни са безапелационни, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, защото там нито имат условия за развъждане на лъвчета без майка, нито личен състав с задоволителен опит.

Решението дали Терез и Масуд да бъдат изпратени в Пазарджик следва да бъде гласувано този четвъртък от Общинския съвет в Разград.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР