12 години, след като две млади жени загинаха в коли

...
12 години, след като две млади жени загинаха в коли
Коментари Харесай

12 години след рухването на сграда на Алабин, делото приключва

12 години, откакто две млади дами починаха в коли под парчета на рухнала постройка на столичната улица " Алабин ", делото най-накрая ще завърши на първа инстанция в Софийския градски съд.

10 години прокуратурата проверява случая, като през 2016 година изправи на съд Георги Кирчев - притежател на постройката, Петър Петров - инженерът, който направлявал ремонта, шефът на компанията, ангажирана с ремонта - Николай Симеонов, и строителят Манчо Антонов.

Днес в съда прокурор Милко Момчев изиска четиримата да бъдат наказани по обвиняване за причиняване на гибел заради небрежност.

Прокурорът призна, че повече от 10 години дейностите по следствието са били тромави, а някои даже опорочени, което е затруднило движимостите лица при правене на експертиза. Момчев уточни, че съдът е положил неимоверни старания да засилят обстоятелствата за случая от 19 септември 2006 година

Поотделно прокурорът изреди всеки един от подсъдимите по какъв начин не си е изпълнявал отговорностите, което довело до рухването на постройката, която е и монумент на културата.

Основният обвиняем Георги Кирчев не е спазил редица закони, свързани с ремонт на здания с сходно значение.

" Подсъдимият инж. Петър Петров е трябвало да упражнява всекидневен надзор, което той не е правил ", сподели прокурор Момчев. Петров не е преценявал риска за служащи и минувачи и дали ремонтът е бил обезопасен, или не.

От прокуратурата припомниха и показания на служащ, който възпроизведе диалог сред него и Кирчев. Собственикът на постройката му споделил, че откакто той заплаща - не е работа на майсторите да му споделят кое е рисково и кое не.

Младите дами, които починаха през 2006 година, бяха на 24 и 26 години. В съда е майката на Деница Ченишева. Сега следва юристите на подсъдимите да защитят клиентите си преди арбитър Величка Маринкова да разгласи присъдата си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР