12 години след аварията в АЕЦ Фукушима Япония планира да

...
12 години след аварията в АЕЦ Фукушима Япония планира да
Коментари Харесай

Изпускат водата от Фукушима

12 години след повредата в АЕЦ Фукушима Япония възнамерява да изпусне в Тихия океан отпадната вода от атомната електроцентрала. Органът за нуклеарно контролиране на Япония даде зелена светлина на проекта на Tokyo Electric Power (TEPCO) - компанията, която ръководи централата.

Изпълнението му ще започва напролет на 2023 година По публични данни процедурата крие минимални опасности за околната среда, оповестява Euronews. Изпускането на водата е идната огромна стъпка от проекта за извеждане на централата от употреба, който получи зелена светлина предходната година. През 2011 година солидно земетресение и последвало цунами унищожиха охладителните системи на АЕЦ Фукушима, което докара до разтопяването на три от нейните реактори и отделянето на огромно количество радиация. Водата, която беше употребена тогава за охлаждането на реакторите, изтече, само че беше събрана и се съхранява в специфични резервоари. Официално решение за процедурата по изпускането на водата се чака след към месец. През този интервал тя ще бъде препоръчана за публично разискване. По думите на генералния шеф на МААЕ (Международната организация за атомна енергия) Рафаел Гроси, проектът на TEPCO е в сходство с интернационалните стандарти за нуклеарна промишленост и не съставлява заплаха за публичното здраве. Възможно ли е радиоактивните отпадъчни води да бъдат безвредни? Сред популацията и прилежащите страни има мощни паники по отношение на евентуалната опасност за здравето и околната среда. Във водата се съдържа тритий - непряк артикул от производството на нуклеарна сила и канцероген при високи равнища. По уверения на TEPCO концентрацията на над 60 изотопа може да бъде понижена, с цел да дава отговор на стандартите за сигурност. Изключение прави тритият. Той е безвреден, стига да се разреди.

Excellent meeting with @METI_JPN Minister Kōichi Hagiuda, taking stock of progress of plans for discharge of treated water at #Fukushima Daiichi. @IAEAorg will be there before, during, and after the operation. pic.twitter.com/97bgaCpsAi
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) May 18, 2022 Въпреки това учените приканват за внимание. Те предизвестяват, че в дълготраен проект излагането на ниски дози радиоактивни субстанции може да има незнайно влияние върху хората и околната среда. Тритият е извънредно рисков за хората, в случай че бъде признат посредством консумация на риба. Председателят на нуклеарния орган на Япония Тойоши Фукета отбелязва, че проектът е изработен консервативно и че радиационното влияние върху околната среда ще бъде под законовия предел. Как ще бъде изпусната радиоактивната вода от АЕЦ Фукушима? В момента нечистата вода се съхранява в 1000 резервоара в развалената централа. Тя би трябвало да бъде отстранена, с цел да бъдат изведени всички уреди от употреба. Съгласно проекта на TEPCO водата е пречистена до положение на възможни равнища и ще бъде превозена по водопровод от резервоарите до крайбрежно оборудване. Там тя ще бъде разредена с морска вода. Създаден е подводен тунел, благодарение на който водата ще бъде изхвърлена на към 1 км разстояние от централата. По този метод се подсигурява сигурността и се свежда до най-малко рискът от отрицателно влияние върху риболовния бизнес и околната среда.

Предстои 30-дневен публичен спор. Той обаче се възприема като условност и упованията са проектът ще бъде утвърден. Ако това се случи, напролет на 2023 година държавното управление и TEPCO ще стартират последователно да изпускат 1.25 милиона тона пречистена вода. Междувременно, прилежащите страни на Япония, по-специално Китай и Южна Корея, желаеха от японското държавно управление проектът да бъде преразгледат. Няколко природозащитни групи, измежду които и Грийнпийс, желаят процедурата да бъде спряна и да бъдат взети поради различни решения. Проведените протестни акции до този миг не доведоха до смяна на позицията на японското държавно управление.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР