12 години ще лежи в затвора 64-годишният овчар Петър Русев,

...
12 години ще лежи в затвора 64-годишният овчар Петър Русев,
Коментари Харесай

Петър закла Милена и запали къщата

12 години ще лежи в пандиза 64-годишният пастир Петър Русев, който се напи и закла с нож 51-годишната си другарка Милена Стефанова в смолянското село Турян. Това решение взе Върховният касационен съд, който остави в действие присъдата на апелативния съд в Пловдив.

Жестокото преднамерено ликвидиране разтресе страната на 13 март м.г. Зверството Петър направил, откакто се наквасил с бира и ракия. Той бил обладан от мощна ревнивост, защото няколко дни преди да извърши закононарушението, видял Милена с различен. Решил, че няма мърдане, напил се и тръгнал да я коли. Отишъл в къщата и я пробол с ножа. Милена се съпротивлявала, като блъснала Петър с дърво в главата. Била ранена, само че съумяла да избяга и да се скрие в избата. Овчарят я намерил по кървавата следа. Наръгал я отново, а след това запалил къщата.

Милена избягала, само че умряла от кръвозагуба в двора. Пожарът се разгорял, пристигнали пожарникари, които намерили тялото на дамата. Петър бил арестуван, тъй като по облеклата му имало кървави следи.

Делото против Петър било гледано по бързата процедура, защото той е направил цялостни признания. Така наказването му било понижено с една трета - от 18 на 12 години затвор. Освен това той ще би трябвало да заплати и 100 000 лв. кръвнина на фамилията на жертвата. Присъдата е дефинитивна.

В различен подобен случай на домашно принуждение млада жена е била редовно унизена от мъжа си. Двамата били висшисти и заемали положителни постове в службата. Имали момченце на 13 години. Тежки проблеми обаче им носела болестната ревнивост на брачна половинка. Той не разрешавал на жена си да излиза от у дома, в случай че не върви на работа, а тогава прецизно следял дали няма да закъснее по пътя към дома. В случай даже на най-малкото забавяне следвало и наказване -удар в лицето или ритник в корема.

Агресията за младото семейство се трансформирала в всекидневие, а побоят - в метод на живот. Жената решила, че не устоя повече, и се пробвала да напусне агресора, на което той дал отговор с думите: „ Не, ти си моя, няма да напускаш къщата “. Това довело единствено до повече принуждение. Една вечер, когато младата дама закъсняла с няколко минути от работа, той я посрещнал с нож на вратата, опрял го в гърлото и попитал „ Къде беше? А? Къде се отклони от пътя? Казвай! Ще те нарежа на части “.

Това негово деяние предизвикало брачната половинка да се обърне с молба за протекция към пловдивската фондация „ Джендър други възможности “. Веднага получила подпомагане и била издадена заповед за незабавна отбрана и мярка за извеждане от вкъщи. Случаят е неотдавна, като сега се чака да стартират правосъдни каузи. Парадоксално, те ще бъдат по Закона за отбрана от домашното принуждение, по отношение на който се постанова санкция, а не по Наказателния кодекс (за закана с убийство).

Тази ужасяваща история описа общественият служащ към фондацията Любомира Цъцарова. В различен очевиден случай основна героиня е станала майка на две деца, която от 11 години живеела със брачна половинка си и майка му. Мъжът бил нападателен и забранявал на жена си да излиза, да се среща с хора и да работи. Той имал проблеми с алкохола, постоянно се напивал и започвал да я бие. Съпругата решила да го напусне. Направила го и почнала работа. Тъй като нямала обучение, парите, които получавала, не стигали да се грижи за себе си и двете деца. Била принудена да се върне при агресора.

Според стряскащата статистика за 2017 година 29 дами са били убити при домашно принуждение. В 27 от случаите причинителите са били мъже, които жертвите към този момент са познавали, а зад 23 убийства стоят някогашни или сегашни сътрудници на дамите. Данните са от годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за предходната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР