12 Главният оперативен директор на Fenix Outdoor за района ЕМЕА

...
12 Главният оперативен директор на Fenix Outdoor за района ЕМЕА
Коментари Харесай

Арктическата лисица в България

12
Главният действен шеф на Fenix Outdoor за региона ЕМЕА Харалд Хейм

© Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Производството на емблематичната раница Kånken е лимитирано до 2 млн. броя за годината.Над 80% от продуктите на компанията остават непроменени в сбирките през годините. Скандинавският минималистичен жанр през последните години се наложи в домовете и дрешниците на консуматори от целия свят. Това докара до доста нарастване на дистрибуцията и откриването на нови магазини на редица марки - с изчистени линии на моделите си и постоянно позиционирани в по-високия ценови клас.

Частица от скандинавския жанр се придвижва и в България, която е измежду определените страни от Източна Европа за разгръщане на бизнеса на шведския бранд Fjällräven. Компанията е част от групата на Fenix Outdoor и е профилирана в производството на екипировка за действия навън. Въпреки това най-популярният й артикул са ученическите раници Kånken, които през последните 10 години се трансформират в желан аксесоар от така наречен милениъл потомство.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък История за лисицата

Fjällräven (арктическа лисица - от шведски) е най-голямата скандинавска компания за дрехи и екипировка за действия навън, основана през 60-те години в Швеция. Началото й слага Оке Нордин, а първият артикул под марката е точно раницата Kånken. " Шведският министър на опазването на здравето схваща, че 80% от популацията има проблеми с гръбначния дирек, като съгласно изследване тогава проблемите започвали още при учениците, тъй като носили чанти през едно рамо ", споделя пред " Капитал " Халард Хейм, основен действен шеф на Fenix Outdoor за района на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). Така създателят на Fjällräven взема решение да направи лека раница с изчистен дизайн, която може да побере всичко, належащо на учениците.

През 70-те години шведската компания стартира да уголемява портфолиото си от артикули, насочвайки се не към учениците, а към феновете на природата. Под марката Fjällräven стартират да се създават палатки, спални чували, якета и панталони. " Не се нареждаме като бранд, с чиято екипировка може да се изкачи Еверест, тъй като по този начин доста малко хора ще се асоциират с нас. Искаме да приказваме на хората, които излизат на разходка в планината, катерят се за наслаждение или берат гъби да вземем за пример ", споделя Хейм.

Fjällräven е най-младият бранд в групата Fenix Outdoor, притежател още на марките Primus, Tierra, Hanwag, Brunton, Royal Robbins, също предлагащи екипировки за действия навън. През 2018 година групата регистрира чисти продажби за 572 млн. евро, което съставлява растеж от 6% на годишна база. Нетната облага пък се усилва с 11% през миналата година, достигайки 67.4 млн. евро, съгласно консолидирания доклад на компанията.

Да живее раницата

Към момента Fjällräven има към хиляда продукта, позиционирани в по-високия ценови клас, като 70% от тях са предопределени за туризъм и планинарство, а останалите 30% - за пътувания и всекидневието в града. От основаването дизайнът им не се е трансформирал доста, което основният действен шеф изяснява с обстоятелството, че марката не основава бърза мода, а устойчиви във времето артикули. " Другите марки вършат нови сбирки на всеки 4-6 месеца да вземем за пример, при нас 80% от продуктите ни остават в сбирката през последните години ", прецизира Хейм. Сред главните съперници на Fjällräven са американската The North Face, италианската Napapijri и други компании от високия клас екипировка за действия навън.

Фотограф: Цветелина Белутова
Продуктите на шведския бранд са ориентирани към хора над 35-годишна възраст, като повода е, че точно този сегмент консуматори развиват най-силна преданост към марките.

Изключение прави емблематичната раница Kånken, която е най-продаваният артикул на компанията все още. Тя става известна през 2010 година, когато от Fjällräven пускат на пазара повече модели в разнообразни цветове. Тогава семплите, само че цветни раници притеглят вниманието на милениъл поколението. " Бяха оповестени фотоси, на които Мадона и Марк Зукърбърк носят Kånken, което безспорно също доста се отрази на продажбите на продукта ", споделя Халард Хейм.

Въпреки известността им обаче производството на раниците е лимитирано до 2 млн. броя за годината. " Материалът, от който се създават, идва от Китай и е тъкмо избраното количество. Разпределяме бройките по страни още при започване на годината и даже някоя да изиска повече не можем да им ги осигурим ", изяснява още Хейм.

По-голямата част от продуктите на шведския бранд се създават в Далечния изток. Вълнената продукция се създава в Португалия и Румъния, а кожените артикули в Швеция. " Вече не е доста по-евтино да произвеждаш в Далечния изток. Има марки, които дават поръчките си на китайски производители, които, с цел да задържат ниските цени, ги изпращат към Африка ", изяснява Хейм. Преимуществото на Далечния изток съгласно него остава знанието за метода на произвеждане, което през последните години в Европа е изгубено.

Българският път

Преди 10 години продуктите на Fjällräven се продават само в скандинавските страни, Германия и Бенелюкс. Сега магазини на шведския бранд има в над 40 страни по света, като от края на предишния месец към тях се причисли и България. Първият независим обект на Fjällräven, открит в софийския Тhe Mall, е в партньорство с българската компания " Ски шарки ", благосъстоятелност на Румен Йорданов, Константин Коцев и Васил Илински. Фирмата има магазин за спортна екипировка и онлайн магазин.

" Преди три години за първи път създадохме контакт с България през Румен Йорданов, който стартира да продава продуктите ни в техния магазин. Търсенето в страната обаче стартира да се усилва, стопанската система се развива в добра посока и взехме решение, че е време да отворим независим обект ", изяснява Халард Хейм. През юли предходната година двете компании стартират да търсят място за първия магазин на Fjällräven и вземат решение като начало да заложат на по-сигурна тактика и да се нареждат в мол с обезпечен човекопоток. " В България желаеме първо да изградим марката, да срещнем хората с продуктите ни, да ги вдъхновим да излизат измежду природата и чак по-късно идва облагата. Нямаме цел за реализиране на съответни финансови резултати в кратковременен проект ", споделя Хейм.

В взаимозависимост от интереса към марката и продажбите е допустимо шведската компания да отвори магазин и на комерсиална улица, като по думите на основния действен шеф фокус на компанията ще бъде София. " Бих се радвал в София да имаме 2-3 независими магазина ", добавя той.

Преди формалното разкриване на Fjällräven в изявление за " Капитал " Румен Йорданов разяснява, че към момента информативно преглеждат и опциите във Варна и Пловдив.

В България през Sport Depot се продават артикули на марката Primus също част от групата на Fenix Outdoor. " Със сигурност ще пробваме и други марки през независими магазини в България, само че заради спецификата им ще имаме потребност от локален шоурум и местен управител по продажбите ", добавя още оперативният шеф за района. Q/A

Харалд Хейм, основен действен шеф на Fenix Outdoor за района на EMEA

Как се борите с разпространяването на подправени раници Kånken?


Когато продуктът е толкоз прочут, няма по какъв начин да се оправиш с голямото количество копия. Имаме юристи, които обикалят света и се пробват да осъдят производителите на копия. Полицията също ни оказва помощ, само че когато намерим един резервоар с подправена продукция, през това време идват още 10, които не можем да хванем.

Китайците да вземем за пример не виждат проблем с фалшификатите. Според тях не би трябвало да се стопират, с цел да могат хората да оцеляват, произвеждайки ги. Затова и Китай нищо не прави, с цел да се бори с казуса. В Турция да вземем за пример се борят против фалшификатите от Китай, само че единствено тъй като имат своя подправена продукция.

Затова би трябвало да обучим хората по какъв начин да разпознават качествения артикул. Но въпреки това човек, който си купува подправена Kånken, в никакъв случай няма да си купи оригинала.

Каква ще бъде информационната ви тактика в България?

В България си партнираме с PR организацията United Partners, с които ще работим в дълготраен проект, а не на планова база. Искаме да вдъхновим хората тук, да вършим събития, да организираме трекинг турове, каквито вършим в Швеция, Колорадо, Хонконг, Дания. Искаме непосредствено да включим хората в живота на марката. И, несъмнено, ще се споделяме през обществените мрежи и инфлуенсъри. Не лансираме на никое място по света обаче телевизионни реклами. Пускаме реклама в принт издания, онлайн, външна реклама и организираме доста събития.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР